Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ

 

Οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα ήταν οι σημαντικότεροι πανελλήνιοι αθλητικοί αγώνες ,οι οποίοι ήταν αφιερωμένοι στον Δία και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία, κατά τη διάρκειά των οποίων διακόπτονταν οι πολεμικές επιχειρήσεις . Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896.

Οι αξίες του Ολυμπισμού κινούνται γύρω από δύο βασικούς άξονες: Το «εὖ αγωνίζεσθαι» και την «ευγενή άμιλλα». Οι αξίες της εντιμότητας, του σεβασμού των κανόνων διεξαγωγής των αγώνων, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού των συναθλητών, αλλά και της αριστείας, του ευγενικού συναγωνισμού ανάμεσα σε άτομα και λαούς, της τάσης για διάκριση και υπεροχή μακριά από κάθε αντιπαλότητα είναι αυτές που διακρίνουν όσους συμμετέχουν σε αυτούς. Παρότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες δεν αποτελούν αιτία να τερματίσουν πόλεμοι ή να οδηγήσουν σε προσωρινή εκεχειρία, αποτελούν μνεία όλων εκείνων των αξιών και των ιδεωδών που είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα. Η σημασία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι μεγάλη, καθώς μέσω αυτών προβάλλεται το ιδανικό πρότυπο ανθρώπου που καλλιεργεί το σώμα και το πνεύμα. Μεγάλη σημασία επίσης έχει για τους αθλητές η επιδίωξη μιας αξιοκρατικής καταξίωσης καθώς αφιερώνονται στον πρωταθλητισμό, προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όριά τους και να γίνουν οι καλύτεροι στο άθλημα τους. Επίσης, είναι ένα μέσο με το οποίο μπορεί να διαδοθεί το αθλητικό πνεύμα και να κάνει τους νέους να στραφούν στον αθλητισμό, ώστε να απολαύσουν τα οφέλη της σωματικής και πνευματικής υγείας μέσω της άθλησης. Ακόμη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίνουν την ευκαιρία σε όλα τα έθνη να αναμετρηθούν, παραμερίζοντας τυχόν διαφορές όπως το χρώμα τους, τα θρησκευτικά τους πιστεύω, αλλά και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Τέλος, η διοργανώτρια χώρα έχει τη μοναδική ευκαιρία να διασφαλίσει τεράστια διαφημιστική προβολή και να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη από την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος.

Δυστυχώς, όμως, το Ολυμπιακό ιδεώδες, οι αρχές του εὖ αγωνίζεσθαι αμαυρώνονται συχνά. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μετατροπή του χώρου αυτού σε επένδυση βιομηχανιών, εμπορευματοποίηση των αθλητών, αλλά και σε περιπτώσεις  χρήσης αναβολικών (φαρμακοδιέγερση).

Είναι ανάγκη να απαλλαγεί ο αθλητισμός από οικονομικοπολιτικά συμφέροντα και άλλες σκοπιμότητες. Μόνο έτσι ο Ολυμπισμός θα γίνει φιλοσοφία ζωής που θα συνδυάζει τις αρετές του σώματος και τις ψυχής και θα διδάσκει ένα τρόπο ζωής που θα στηρίζεται στον σεβασμό ,στην ισότητα και την δικαιοσύνη. Έτσι, σκοπός των Ολυμπιακών αγώνων θα είναι να αναπτύξουν ανθρώπους και κοινωνίες υγιείς, ειρηνικές και δίκαιες.

 

ΚΟΚΙΑΣΒΕΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...