Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

Η συμμετοχή στα αθλήματα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Ο αθλητισμός προστατεύει τα παιδιά από την παχυσαρκία, μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας τώρα, αλλά και στη μετέπειτα ζωή, και συμβάλλει στην απόκτηση υγιεινών συνηθειών, ενώ αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Γίνεται μέλος μιας ομάδας, μαθαίνει να υπακούει σε κανόνες, να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια προς έναν κοινό στόχο και πειθαρχείται.

Όταν το παιδί ασχολείται με ένα ατομικό άθλημα, μαθαίνει ότι τόσο η νίκη, όσο και η ήττα είναι μέρος αυτού. Παράλληλα απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση και αυτοπειθαρχία, έλεγχο των δυνάμεων και ακρίβεια στις κινήσεις, ενώ διδάσκει στο παιδί και τη διαχείριση του άγχους του. Όσον αφορά τα ομαδικά αθλήματα, καλλιεργούν τη συνεργασία, την υπομονή, ενώ δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν νέες φιλίες. Απαιτεί αυτογνωσία, αλλά και γνώση των συμπαικτών και των αντιπάλων και κατ’ επέκταση του σεβασμού προς αυτούς. Η ένταξη των παιδιών σε μια ομάδα είναι σαν την αντίστοιχη σε μια μικρή κοινωνία. Αναπτύσσουν, επομένως, κοινωνικές δεξιότητες, μαθαίνουν να διαχειρίζονται προβληματικές συμπεριφορές, να είναι πειθαρχημένα. Το ομαδικό άθλημα ενισχύει την έννοια της ομάδας, της αλληλεγγύης, της κοινής, συλλογικής προσπάθειας για έναν κοινό στόχο.

Χουλιγκανισμός στους νέους 

 Ο νέος ψάχνει να βρει έναν τρόπο να εκφράσει την οργή του προς την κοινωνία και για αυτό καταφεύγει σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Συνεπώς,ένα μικρό ποσοστό αυτών που δημιουργούν επεισόδια στα γήπεδα είναι απογοητευμένοι νέοι οι οποίοι εξωτερικεύουν το συναίσθημα της αντίδρασης με αυτόν τον τρόπο. Η φτώχεια, με την έννοια της δυσκολίας απόκτησης κάποιων βασικών καταναλωτικών αγαθών δημιουργεί αισθήματα ανισότητας και κατωτερότητας. Το σχολείο δεν προσφέρει, όπως θα έπρεπε, αθλητική παιδεία η οποία θα είναι ικανή αργότερα να τους οδηγήσει στο να γίνουν φίλαθλοι και όχι φανατικοί οπαδοί. Ακόμα, τα παιδιά βλέποντας από την τηλεόραση διάφορα αθλητικά γεγονότα στα οποία οι αθλητές δίνουν ‘’το κακό παράδειγμα’’, υιοθετούν αυτές τις συμπεριφορές, διότι από τη μία δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τέτοιες καταστάσεις και από την άλλη θεωρούν τους αθλητές ως τα ιδανικά πρότυπα.

Η άποψη μας

Ο αθλητισμός αποτελεί δημιουργικό τρόπο ενασχόλησης για τους νέους που  αντιμετωπίζουν τα αθλήματα ως ένα μέσο εκτόνωσης και διασκέδασης. Ο αθλητισμός με τα οφέλη που προσφέρει, συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη τους καθώς και στην απόκτηση αρχών που αργότερα θα αξιοποιηθούν στην ενήλικη ζωή τους. Βέβαια, πέρα από αυτά ωθεί τον νέο στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και συνεπώς μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντική είναι και η στάση των γονέων. Οι ίδιοι είναι αυτοί που θα ωθήσουν τα παιδιά τους στο χώρο του αθλητισμού. Δεν πρέπει να τα καταπιέζουν με σκοπό να γίνουν καλύτερα. Χρειάζεται μόνο να τα επιβραβεύουν σε κάθε τους επίτευγμα και να προβάλλουν τα κατάλληλα κίνητρα κάθε φορά που εμφανίζεται η αποτυχία. Τέλος, εκείνοι θα τους δώσουν τα κατάλληλα παραδείγματα για το πως θα συμπεριφέρονται στα γήπεδα, και ως αθλητές και ως φίλαθλοι.

                           Καραμπέρης ΧρήστοςΜάλαμας Αλέξανδρος

Πηγές:

http://1epal-kiatou.kor.sch.gr/blog/project/athlitismos&neoi.pdf 

https://www.iatronet.gr/askisi/paidi-athlisi/article/12548/paidia-kai-athlitismos.html 

https://www.2happy.gr/el/%CE%BF-%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD

https://latistor.blogspot.com/2015/08/blog-post_17.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...