Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Ιμπρεσιονισμός

Ο ιμπρεσιονισμός στα τέλη του 19ου αι. βάζει τις βάσεις για τη μοντέρνα τέχνη του 20ου αι.

ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ

Ο ιμπρεσιονισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην Γαλλία. Αν και αρχικά καλλιεργήθηκε στο χώρο της ζωγραφικής, επηρέασε όσο τη λογοτεχνία όσο και τη μουσική. Ο όρος ιμπρεσιονισμός (Impressionism) πιθανόν προήλθε από το έργο του Κλωντ Μονέ Impression, Sunrise. Κύριο χαρακτηριστικό του ιμπρεσιονισμού στη ζωγραφική είναι τα ζωντανά χρώματα (κυρίως με χρήση των βασικών χρωμάτων), οι συνθέσεις σε εξωτερικούς χώρους, συχνά υπό ασυνήθιστες οπτικές γωνίες και η έμφαση στην αναπαράσταση του φωτός. Οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι θέλησαν να αποτυπώσουν την άμεση εντύπωση (impression) που προκαλεί ένα αντικείμενο ή μια καθημερινή εικόνα.

Το αγαπημένο μου έργο αυτού του κινήματος είναι ο πίνακας: Plage à Heist (Beach at Heist) 1891.

 Ο παραπάνω πίνακας είναι έργο του George Lemman (1865-1916), ο πίνακας είναι εμπνευσμένος από τον πουαντιλισμό και την θεωρία του Seurat, που αργότερα ο καλλιτέχνης εξέλιξε και δημιούργησε μια καινούργια τεχνική για πορτρέτα και τοπία. Με την βοήθεια τον κυκλικών και ρόμβων τελιών, που είναι ζωγραφισμένοι σε οριζόντια κατεύθυνση, ο καλλιτέχνης καταφέρνει να δημιουργήσει μια πιο δραματικά χρωματισμένη ζώνη που διαχωρίζεται από μια γραμμή συμπληρωματικών χρωμάτων.

Το έργο αυτό έχει ξεχωριστή σημασία για μένα, διότι απεικονίζει ένα θαλασσινό τοπίο. Από παρά πολύ νεαρή ηλικία κάνω διακοπές στην Χαλκιδική και η αγάπη μου για την θάλασσα σε συνδυασμό με το έντονο ηλιοβασίλεμα με ελκύει σε αυτό το έργο ιδιαίτερα. Ταυτόχρονα όμως μου φέρνει αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία και άρα μου δίνει μια δόση νοσταλγίας. Εκτός την συναισθηματική αξία που έχει αυτό το έργο, θαυμάζω επίσης τον πουαντιγισμό, την ακρίβεια των τελιών και  την υπομονή που είχε ο καλλιτέχνης σε συνδυασμό με το ταλέντο του.

                                         Ορφέας  Παπαδόπουλος


Μπορείτε να διαβάσετε και την εργασία της Κυριακής Παπαδοπούλου σε Power Point για τον ιμπρεσιονισμό εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...