Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Οπαδισμός

 


    Πριν από αρκετά χρόνια, όταν δημιουργήθηκαν οι αθλητικές ομάδες, ο κάθε οπαδός πήγαινε στο γήπεδο για την ψυχαγώγησή του. Αυτό το γεγονός κράτησε για μία μεγάλη περίοδο στη χώρα μας, αλλά όταν ξεκίνησαν τα οπαδικά επεισόδια σε χώρες του εξωτερικού και ειδικότερα στην Αγγλία, ο οπαδικός φανατισμός δεν άργησε να έρθει και στην χώρα μας. Φυσικά είναι ένα θέμα που πλήττει τη καθημερινότητά μας.

    Ο οπαδικός φανατισμός που πλέον αυξάνεται καθημερινά σε ένα μεγάλο επίπεδο συμβαίνει διότι οι οπαδοί, εκτός του ότι δεν γνωρίζουν να σέβονται τον συνάνθρωπό τους, δεν ξέρουν να συζητούν και να ακούν,  στην ουσία φανατίζονται για συμφέροντα άλλων ατόμων.

«Ασχολείσαι με τις ομάδες;», ένα ερώτημα το οποίο θα ακούσει κάποιος στον δρόμο, με επιθετικό ύφος, αλλά δεν ξέρει τι να απαντήσει, επειδή δεν γνωρίζει τι ακριβώς μπορεί να συμβεί αργότερα. Φυσικά μερικοί γνωρίζουμε την απάντηση την οποία θα δώσουμε στην ερώτηση αυτή, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο. Επιπλέον σημειωτέο είναι πως από αυτή την ερώτηση έχουν προκληθεί αρκετά επεισόδια χωρίς αίσιο τέλος (λόγου χάρη τον Φεβρουάριο του 2022 με τον Άλκη στη Χαριλάου).

   Επιπρόσθετα, θεωρώ πως ο οπαδικός φανατισμός είναι ανούσιος, επειδή οι ομάδες φανατίζουν τους οπαδούς για τα συμφέροντά τους, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται σχέσεις, φιλίες αλλά και οικογένειες, να χάνονται τόσο άδικα ανθρώπινες ζωές, αλλά και βασιζόμενοι στο «τυφλό» οπαδικό μίσος να χαραμίζουν τα χρόνια τους στη φυλακή, έχοντας πάρει στα χέρια τους μία αθώα ανθρώπινη ζωή ....    

                                                                          Νίκος Γρατσάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...