Τρίτη 25 Απριλίου 2023

23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αγγλικής Γλώσσας

 

Kάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αγγλικής Γλώσσας αποδίδοντας φόρο τιμής στον θάνατο του Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare).

Το 2010 καθιερώθηκε ο εορτασμός της παραπάνω ημέρας από το Τμήμα Παγκόσμιων Επικοινωνιών και τον Ο.Η.Ε..




Ο βασικός στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Αγγλικής Γλώσσας είναι ο εορτασμός της πολιτιστικής ποικιλομορφίας καθώς και της πολυγλωσσίας. Παράλληλα, προσπάθεια υπάρχει και της προώθησης της χρήσης και των έξι επίσημων γλωσσών της Ένωσης (Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Κινεζικά, Ρωσικά).

Γιαννακούδης Δημήτριος

Τμήμα Α’1, 2023

Βιβλιογραφία

Οργανισμός_Ηνωμένων_Εθνών, English Language Day. un.org.

Polignosi, Ημέρα της Αγγλικής Γλώσσας. polignosi.com.

Σαν_Σήμερα, Ημέρα της Αγγλικής Γλώσσας. sansimera.gr.

 

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

     Οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής κατά τον 21 ο αιώνα είναι αδιαμφισβήτητα ραγδαίες. Ωστόσο, μέσα σ’ αυτό διαμόρφωσης μιας εκπαίδευσης η οποία ανταποκρίνεται στην προοδευτική πορεία της Ευρώπης. Προκειμένου να επιτευχθεί η διαμόρφωση αυτή, είναι σημαντικό τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα να προχωρήσουν σε τολμηρές αλλαγές σχετικά με το περιεχόμενο αλλά και το πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε πρώτο επίπεδο, είναι φανερή η ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος στο οποίο κάθε Ευρωπαίος πολίτης έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Συγκεκριμένα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να προωθήσουν την ισότητα όσον αφορά τις ευκαιρίες στην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση χρηματοδοτώντας προγράμματα που στοχεύουν στην προσφορά εκπαιδευτικής κατάρτισης σε μαθητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες ή και νοητικά προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ισότητας, το οποίο όχι μόνο συμβάλλει στη βελτίωση της εκπαίδευσης του Ευρωπαίου πολίτη αλλά και στη βαθύτερη ενοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών με μέσο την εκπαίδευση.

Παράλληλα, η γνωριμία του μαθητή με την ένωση, της οποίας θα αποτελέσει ενεργό μέλος, είναι βασικός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί από την ευρωπαϊκή εκπαίδευση. Ειδικότερα, αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της αφιέρωσης ενός μέρους από το σχολικό ωράριο στην πραγμάτευση ζητημάτων που αφορούν την Ευρώπη, τη γνωριμία με την ιστορία της ένωσης και της ηπείρου γενικότερα, καθώς και την κατανόηση των αναγκών της σε κάθε τομέα. Επιπλέον, η χρηματική υποστήριξη προγραμμάτων που προωθούν τα ταξίδια και την «εξ επαφής» γνωριμία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είναι ένας προτεινόμενος τρόπος με τον οποίο μπορεί να «συσφιχθεί» η σχέση του Ευρωπαίου μαθητή με την Ευρώπη. Ως βαθύτερη συνέπεια, γίνεται δυνατή η ανάπτυξη της αίσθησης ότι ο μαθητής ανήκει σε μια μεγαλύτερη ομάδα από αυτήν του έθνους του και, ταυτόχρονα, της προθυμίας του να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους «συμπολίτες» του για την έμπρακτη βελτίωση της Ευρώπης σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Συμπερασματικά, η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της εξέλιξης της ΕΕ και της Ευρώπης συνολικά. Έτσι, η μύηση του μαθητή στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και η στοχευμένη προσπάθεια των εκπαιδευτικών φορέων των κρατών προς τον εξευρωπαϊσμό και εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης είναι ένα βήμα για τη γενικότερη πρόοδο της Ευρώπης. Επομένως, το μεγάλο οικονομικό κόστος υλοποίησης των επιθυμιών αυτών αντισταθμίζεται από το μακροπρόθεσμο όφελος που θα επιφέρουν οι αλλαγές στον Ευρωπαίο μαθητή και στην ένωση για την οποία θα βρεθεί υπεύθυνος.

                                        ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ, Γ1

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης

 Μια ακόμη πανελλήνια διάκριση για το σχολείο μας…

 Στα πλαίσια του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης που διοργανώθηκε το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στο Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ το σχολείο μας διακρίθηκε καταλαμβάνοντας τη 2η θέση ανάμεσα σε 38 Λύκεια απ’ όλη την Ελλάδα. 

Οι διακριθέντες και βραβευθέντες μαθητές Σαμαρά Αθανασία (Α4), Χρηστίδης Χρίστος- Μάριος (Α4), Ουτσασβίλι Γιάννης (Α3) και Γιαννακούδης Δημήτρης (Α1) κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό του διαγωνισμού επιδεικνύοντας εξαιρετικές δεξιότητες ΚΑΡΠΑ στην αντιμετώπιση ενός περιστατικού καρδιοαναπνευστικής ανακοπής. Οι μαθητές μας με αποφασιστικότητα, ενθουσιασμό, διασωστική ετοιμότητα και εμπνευσμένοι από το πνεύμα αλληλεγγύης και εθελοντισμού του σχολείου μας απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι το να είναι κάποιος ενεργός και ευαισθητοποιημένος πολίτης αποτελεί στάση ζωής αλλά και προοπτική για έναν καλύτερο κόσμο.








Είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς και τους ευχαριστούμε πολύ που «έκαναν την καρδιά μας να χτυπήσει δυνατά».

                                                      Η υπεύθυνη καθηγήτρια

                                                      Πετροπούλου Αγαθονίκη






ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ



 Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και προτείνει να διοργανώνονται  δράσεις στα σχολεία, μια που ο σχολικός εκφοβισμός αναμφίβολα απασχολεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές  και τους γονείς τους.


Το σχολείο μας ακολουθεί επί σειρά ετών πολιτική μηδενικής ανοχής στη βία, διοργανώνει δράσεις πρόληψης του εκφοβισμού και συναφείς παρεμβάσεις, ώστε να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές μας. Οι Σύμβουλοι Ζωής συζητούν σε κάθε ευκαιρία με μαθητές για να επιλύονται άμεσα τυχόν παρεξηγήσεις μεταξύ των μαθητών με ενσυναίσθηση και διάλογο.

Φέτος αποφασίσαμε να προβάλουμε την ταινία Cyberbully (2011) που αφορούσε στις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εκφοβισμού σε μια ευαίσθητη έφηβη, η οποία τελικά με τη συμπαράσταση των οικείων της αντιδρά στον εκφοβισμό και μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα παιδιά που τη διέσυραν. Στη συνέχεια οι μαθητές μας έγραψαν τη δική τους κριτική για την ταινία και παρέδωσαν εργασίες δημιουργικής γραφής με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.

Μία δεύτερη δράση του σχολείου μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ήταν να συζητηθεί το θέμα σε 2ωρη δράση με ψυχολόγο από το Χαμόγελο του Παιδιού και στη συνέχεια έγινε αναστοχασμός στην τάξη.

Πιστεύουμε ότι αν συνεργάζονται οι μαθητικές κοινότητες, οι καθηγητές και οι γονείς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο κατά της βίας και οι μαθητές να απολαμβάνουν τη μαθησιακή διαδικασία στο σχολείο τους.

                                          Χρύσα Δανέλλη, Ιωάννα Μπίκου

                                                            Σύμβουλοι Ζωής 8ου ΓΕΛ

ΔΡΑΣΕΙΣ 8ου ΓΕΛ κατά της βίας και του εκφοβισμού

     

 Ο καθρέφτης σου θα γίνω

Οι απειλές σου ψυχή μου δεν ταράζουν

Οι γροθιές σου τα κόκαλά μου δεν πονάνε

Τα λόγια σου την κάρδιά μου δεν αγγίζουν

και κάθε φορά που να με πονέσεις θα προσπαθήσεις,

τόσες φορές εσύ θα πονάς

και αν με δείς πότε να κλαίω,

να ξέρεις μόνο πως η αιτία δεν θα είσαι εσύ.

                    Ορφέας Παπαδόπουλος, Γ4


Το να δέχεται κάποιος λεκτικό/ψυχικό/σωματικό bullying είναι κάτι πολύ επώδυνο κυρίως για την ψυχή του, διότι όταν σε κοροϊδεύουν νιώθεις πολύ άσχημα και νομίζεις πως αν το πεις σε ένα φιλικό ή σε ένα οικογενειακό σου πρόσωπο πιστεύεις ότι θα γελοιοποιηθείς. Τα συναισθήματα των ανθρώπων που δέχονται bullying ,είναι κυρίως η στεναχώρια, η κατάθλιψη και σε αρκετές ακραίες περιπτώσεις υπάρχει μέχρι και η τάση για αυτοκτονία, κάτι το οποίο είναι τραγικό.

Πρέπει ο κάθε γονιός και ο κάθε δάσκαλος σε περίπτωση που παρατηρήσει κάποια περίεργη συμπεριφορά, να δράσει άμεσα για να βοηθήσει το παιδί. ‘Όσον αφορά την ταινία, αν ήμουν στη θέση της Τέιλορ και της καλύτερής της φίλης, θα έλεγα το πρόβλημά μου στους γονείς μου. Αν ήμουν συμμαθήτρια της Τέιλορ, θα της μιλούσα για να την βοηθήσω.

 Χριστιάννα Γεροβασιλείου Β2

 Τα θέματα εκφοβισμού εδώ και πολλές δεκαετίες παραμένουν ανάμεσα στα θύματα και στους θύτες και συνεχίζουν να αναπαράγονται λόγω ιδιωτικού απορρήτου των ατόμων και της προσωπικής τους ανασφάλειας. Ένα θύμα μπούλινγκ δεν θα ανοιγόταν ποτέ εύκολα στον κοινωνικό του περίγυρο κυρίως είτε διότι πιστεύει πως το θέμα θα "ξεχαστεί" είτε πως μιλώντας γι’ αυτό θα "φούντωνε" την κατάσταση και θα το παρενοχλούσαν ακόμη σε μεγαλύτερο επίπεδο.

Πολλοί γονείς, άλλα συγγενικά πρόσωπα ακόμη και καθηγητές, επίσης, δεν μπαίνουν στον κόπο να ασχοληθούν και το θύμα καταλήγει να "καταπίνει " και να συγκρατεί μέσα του όλα όσα το απασχολούν. Αυτό συμβαίνει, διότι τα θεωρούν "ασήμαντα" και πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι περαιτέρω λόγω του απορρήτου που υπάρχει στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Θα τους ήτανε αρκετά δυσκολη και χρονοβόρα διαδικασία του να ψάξουνε τους θύτες χωρίς την επέμβαση ειδικών μέσων. Μεγάλος

πληθυσμός ενηλίκων μάλιστα, πιστεύει πως οι νέοι μπορούν να εκφράζονται μέσω των ηλεκτρονικών μέσων όπως επιθυμούν άλλα δεν αναγνωρίζουν το γεγονός ότι υπάρχει και κακόβουλη μεριά σ'αυτό.

Οι ψυχικές επιπτώσεις που μπορούν να προκληθούν είναι εξίσου επιβλαβείς στην ψυχολογία του ατόμου όσο και στην ίδια του την υγεία. Μερικές είναι τα ψυχικά τραύματα, η κοινωνική απομόνωση και οι τάσεις αυτοκτονίας. Αυτά προκαλούνται λόγω της όλης ψυχολογικής φόρτισης που δέχεται το άτομο και μερικές φορές επιπρόσθετης με άλλα προβλήματα του στον στενό του οικογενειακό κύκλο. Ψυχικά τραύματα όταν λέμε, εννοούμε τις κάκιστες εμπειρίες που προκαλούν οι θύτες στα θύματα και τα ίδια μπορεί να καταλήξουν να τις κουβαλάνε όλη τους τη ζωή και να τις ανακαλούν. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει μετάπτωση στη κοινωνική τους συμπεριφορά και να τους κάνει εσωστρεφείς.

Αναφέροντας κοινωνικά θέματα από την άλλη, μπορει να τύχει να εμπλακούν φιλικά κοντινά μας πρόσωπα άθελά τους, επειδή απλά οι θύτες ψάχνουν οδούς για την άμεση παρενόχληση του θύματος.

Πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί και η έντονη αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας λόγω της διάδοσης προσβλητικών σχολίων, βίντεο και συκοφαντιών κατά του θύματος. Τα θύματα το να πάρουν τη ζωή τους το βρίσκουν ως την μοναδική τους λύση για να ηρεμήσει η ψυχή τους όταν φτάνουν στα άκρα.

Μιλώντας για ψυχολογική υποστήριξη, εννοούμε γιατρούς, ψυχολόγους, ειδικές γραμμές,ανθρώπους πρόθυμος να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Ακόμη και να εμπλακούμε βαθύτερα ώσπου να φτάσουμε το θέμα στα γραφεία της ηλεκτρονικής αστυνομίας ή και της γενικής άμα δούμε το εύρος το οποίο έχει πάρει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άτομο. Μόνο έτσι, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε αυτό το έντονα συχνό φαινόμενο από το να συμβαίνει τόσο ιντερνετικά όσο και πραγματικά.

Νικολαϊδου Μαριάνθη Β4

 

Διαδικτυακός εκφοβισμός… υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης

   Με αφορμή την ταινία cyberbully θα ήθελα να επισημάνω το ποσό σημαντικό είναι να βάζουμε όρια στον εαυτό μας όσο αφορά τις προσωπικές πληροφορίες που δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο και να αναφέρω πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εκφοβισμό.

  Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε ο μέσος όρος ηλικίας που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ολοένα και μειώνεται. Πολλά νέα παιδιά, κυρίως έφηβοι, ηλικίας 13-18 ετών κάθονται ολημερίς και όλο νυχτός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης είναι συνομιλούν με άγνωστους και να αναρτούν πληροφορίες που δεν θα έπρεπε. Λόγω της ηλικίας και της απειρίας πέφτουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού και λόγω της απελπισίας τους μπορεί να κλειστούν στον εαυτό τους και στη χειρότερη περίπτωση να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.

   Το θέμα είναι ότι αυτοί που δέχονται παρενόχληση, ανήλικοι και ενήλικοι, δεν μιλάνε! Και αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος! Ο εκφοβισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και πριν να είναι αργά. Πρέπει τα θύματα να μιλάνε σε κάποιο άτομο της εμπιστοσύνης τους και όχι να κλείνονται. Οφείλουν να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς (αστυνομία, ψυχολόγους) για να καταφέρουν να το ξεπεράσουν και να νιώσουν ασφάλεια. Επίσης είναι αναγκαίο να διακόψουν κάθε επαφή με το θύτη τους. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να το αντιμετωπίσουν και να ορθοσούν το ανάστημα τους.

   Συνοψίζοντας, θα ήθελα να ευαισθητοποιήσω όλους τους ανθρώπους και κυρίως τους εφήβους για το θέμα του διαδικτύου εκφοβισμού. Οφείλουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας αν πέσουμε θύματα και αυτό θα γίνει μόνο αν μιλήσουμε!!!!

                                 Χρύσα Μπάρδο, Β1

 

 Πώς είναι άραγε να πηγαίνεις στο σχολείο με χαρά?

Το ξέχασα!

Πώς είναι άραγε να γελάς με την παρέα στο διάλειμμα?

Το ξέχασα!

Πως είναι να νιώθεις ασφαλής στους τοίχους του σχολείου?

Το ξέχασα!

Πώς είναι να έρχεσαι στο σπίτι και να μη σκέφτεσαι ότι σε αδίκησαν?

Το ξέχασα!

Χίλιες ερωτήσεις στο κεφάλι μου .

Γιατί ?

Έκανα κάτι κακό?

Φταίω μήπως εγώ?

Έχω κάτι διαφορετικό από τους άλλους?

Μα απάντηση δεν έχω.

ΑΔΙΚΟ.

Μόνο ένα συναίσθημα μοναξιάς και φόβου.

Τι θα γινόταν όμως αν ο κόσμος σκεφτόταν διαφορετικά?

Ο άνθρωπος θα παρέμενε άνθρωπος.

Ίσως μόνο τότε τα παιδιά δεν θα είχαν τέτοια ερωτήματα.

ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό.

Γκολένκο Ολένα Γ2΄

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η ταινία που παρακολουθήσαμε μου άρεσε, διότι έδωσε αρκετά μαθήματα ζωής. Αυτά που εμπέδωσα εγώ ήταν να μην εμπιστεύεσαι κανέναν ακόμα και το πιο κοντινό σου φίλο, γιατί μπορεί να σε προδώσει Ακόμη και αυτός. Κάτι άλλο που κράτησα ήταν πως δεν πρέπει να πιστεύεις ό,τι δεις και με όποιον μιλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι αληθινό. Ειδικά κάποιος άγνωστος που σου μιλάει. Να είσαι σίγουρος πως θέλει κάτι από εσένα κατά μεγάλη πιθανότητα σου κάνει κακό.

Και σε μένα αλλά και στους συμμαθητές μου θεωρώ πως  έκανε καλό αυτή η ταινία που είδαμε. Ένα ακόμα ηθικό δίδαγμα που μας χάρισε ήταν πως ό,τι και να σου συμβεί στη ζωή δεν πρέπει να τα παρατήσεις και να το βάλεις κάτω. Πάντα θα υπάρχει μία λύση και στο τέλος όλα θα μπουν στη θέση τους

Αν ήμουν στη θέση της Τέιλορ θα προσπαθούσα να είμαι πιο δυνατή και να μιλούσα για το πρόβλημά μου σε κάποιον μεγαλύτερο ή και σε κάποιον ψυχολόγο. Ίσως για να μου δώσει μία καλή συμβουλή για το πώς να χειριστώ το θέμα με ψυχραιμία χωρίς να πάει στο μυαλό μου στο χειρότερο Αν βρισκόμουν στη θέση της φίλης της φυσικά και δεν θα είχα λόγο να της κάνω τέτοιο κακό και να το είχα κάνει θα προσπαθούσα να το διορθώσω ζητώντας συγνώμη και παραδεχόμενη το λάθος μου σε όλους

                              ΜΠΟΧΩΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ  Γ3

 

Η ταινία που μόλις παρακολούθησα ήταν μία αξιοπρεπής προσπάθεια απεικόνισης του ψυχολογικού εκφοβισμού στα σχολεία. Η τοποθέτηση της κάμερας ήταν αποδοτική στα πλάνα δείχνοντας εμπειρία από την μεριά του σκηνοθέτη. Ωστόσο το μικρό μοντάζ κατά τη διάρκεια της συναισθηματικής κατάρρευσης της πρωταγωνίστριας μας αποστασιοποίησε από την σοβαρότητα της κατάστασης και δεν ήταν όσο αποδοτικό, όσο θα ήταν μία σκηνή χωρίς διακοπές. Η πλοκή της ταινίας είχε φυσικά κάποια κενά όσον αφορά τη ρεαλιστικοτητά της. 

Ο λεκτικός εκφοβισμός δεν είναι συνήθως τόσο άμεσος και οι θύτες επιχειρούν με πιο έμμεσους κρυφούς και διακριτικούς τρόπους. Η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας από την άλλη ήταν πειστική. Αν και σε περίπτωση που ο ίδιος ήμουν σε κάποια παρόμοια κατάσταση, θα το διαχειριζόμουν πιο άμεσα και δεν πιστεύω ότι θα φοβόμουν να επικοινωνήσω με τα κατάλληλα πρόσωπα, καταλαβαίνω απόλυτα την αντίδραση της πρωταγωνίστριας.

Η απρόσμενη αποκάλυψη του ενόχου αφήνει τον θεατή να αναρωτιέται για τον λόγο που έδρασε έτσι μία τόσο κοντινή φίλη του θύματος. Δείχνει πως ο καθένας έχει τη δυνατότητα να είναι ο θύτης σε μία κατάσταση όπως αυτή λόγω της ανωνυμίας που προσφέρει το διαδίκτυο.

Ωστόσο το πιο εκθαμβωτικό, φαντασμαγορικό και ενδιαφέρον γεγονός στην πλοκή της ιστορίας, είναι το ποτήρι που προσφέρει ο αδερφός της πρωταγωνίστριας σε αυτήν προς το τέλος της ταινίας. Το σχήμα, χρώμα και υλικό κατασκευής αυτού του αντικειμένου με άφησε πιο αποχαυνωμένο από κάθε άλλο στοιχείο της ταινίας. Η Αισθητική του παρουσία έδινε στην σκηνή το ίδιο αίσθημα που νιώθει κανείς όταν παρακολουθεί η μπογιά να στεγνώνει. Η θολότητα του υλικού έχει έναν αέρα μυστηρίου, ενώ το μέγεθός του είναι πιο επιβλητικό από οποιοδήποτε άλλο γεγονός της ταινίας. Τι είναι αυτό το ποτήρι; Από ποιο ΙΚΕΑ προήλθε; Θα υπάρχει επόμενο θύμα; Τα ερωτήματα αυτά, μένουν αναπάντητα......

Γιάννης Νεόπουλος , Β4

 

Τον σχολικό εκφοβισμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ζητώντας βοήθεια από τους συνανθρώπους  μας που θέλουν να μας συμβουλεύσουν στο τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τον σχολικό εκφοβισμό.

Το θύμα που δέχεται  bulling  δεν το λέει γιατί θέλει να προσπαθήσει να το αντιμετωπίσει μόνος  μόνη  του/της για να νιώθει δυνατός/δυνατή  κι έτσι να μην χρειαστεί βοήθεια σε αυτό. Οι ψυχικές επιπτώσεις του bulling  προκαλούν στο θύμα και στον θύτη να νοιώθουν πολύ αμήχανα μέχρι και στην αυτοκτονία αν δεν μπορέσουν να αποτρέψουν τον εκφοβισμό αυτό.

Το θύμα θα νιώθει αμήχανα δηλαδή δεν θα ξέρει τι να πει και θα μείνει  σιωπηλή και πρέπει να προσέχουμε μην κάνουμε λάθος  λόγω θα βρεθεί σε δύσκολη  θέση αργότερα.

Η ταινία μας δίδαξε  πώς γινόταν ο  σχολικός εκφοβισμός είτε διαδικτυακά είτε από κοντά και πως αποτράπηκε. Θα ένιωθα πολύ φοβισμένος αν ήμουνα σε τέτοια θέση αλλά θα αναζητούσα για βοήθεια έτσι ώστε να αποτρέψω τον σχολικό εκφοβισμό.

Θα προσπαθούσα να την βοηθήσω δηλαδή να της έλεγα συμβουλές  τι να κάνει και να της έλεγα να είναι ψύχραιμη για να το αντιμετωπίσει με θάρρος.  

Ιωάννης Γεωργιάδης  Γ2΄    

Εργασία στο μάθημα της Φιλοσοφίας: μελέτη περίπτωσης

  SCHOOL SHOOTINGS

1)Τι συνέβη;

Ο πυροβολισμός στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ , που ονομάζεται επίσης πυροβολισμοί στο Νιούταουν του 2012, στις 14 Δεκεμβρίου 2012, άφησε πίσω του 28 νεκρούς και 2 τραυματίες. Αφού δολοφόνησε τη μητέρα του στο σπίτι τους, ο Adam Lanza πυροβόλησε θανάσιμα 20 παιδιά και 6 ενήλικες στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook πριν αυτοκτονήσει. Ήταν ένας από τους πιο φονικούς πυροβολισμούς σε σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η επίθεση ξεκίνησε όταν ο 20χρονος Adam Lanza σκότωσε την ίδια του την μητέρα Nancy Lanza μέσα στο σπίτι το οποίο οι δύο τους συζούσαν , στο Νιούταουν. Ο Adam πριν φύγει από το σπίτι κατέστρεψε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του, πράγμα που θα έκανε δυσκολότερη την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.

Έπειτα ο Αdam συγκέντρωσε το AR-15 με το οποίο είχε πυροβολήσει την μητέρα του τέσσερις φορές ,μαζί με δύο ημιαυτόματα πιστόλια και ένα κυνηγητικό όπλο καθώς και αρκετούς γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας. Στην συνέχεια οδήγησε το αυτοκίνητο της μητέρας του μέχρι το παλιό του σχολείο το Sandy Hook Elementary School. Αφού άφησε το κυνηγητικό όπλο μέσα στο αυτοκίνητο ο Λάντζα πυροβόλησε μέσα από ένα παράθυρο δίπλα στην κλειδωμένη πόρτα ασφαλείας του σχολείου λίγο μετά τις 9:30 π.μ. Αμέσως ήρθε αντιμέτωπος με τη διευθύντρια του Sandy Hook, Dawn Hochsprung και τη σχολική ψυχολόγο Mary Sherlach. Ο Λάνζα πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ τις δύο γυναίκες ενώ οι δάσκαλοι και τα παιδιά ακούγοντας τους πυροβολισμούς έλαβαν απευθείας μέτρα προστασίας, κρύβοντας μαθητές σε ντουλάπες και φράζοντας της πόρτες των τμημάτων με έπιπλα ή ακόμα και το σώμα τους.

Ο Λάντζα μπήκε στην τάξη της δασκάλας Lauren Rousseau και σκότωσε αυτήν και 14 παιδιά. Στη συνέχεια πήγε σε μια δεύτερη τάξη, στην οποία η δασκάλα της πρώτης τάξης Victoria Soto είχε κρύψει τους μαθητές της σε μια ντουλάπα. Εκείνη προσπάθησε να παραπλανήσει τον Λάντζα λέγοντάς του ότι η τάξη της ήταν στο αμφιθέατρο του σχολείου στην άλλη πλευρά του κτιρίου. Όμως οι απελπισμένες της προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα αφού ο Λάντζα σκότωσε όχι μόνο την ίδια αλλά και 6 κατατρομαγμένους μαθητές που επιχείρησαν να βγουν από την κρυψώνα τους. Επίσης σκοτώθηκαν στον πυροβολισμό η Anne Marie Murphy, βοηθός ειδικής εκπαίδευσης και η  ψυχική θεραπεύτρια Rachel Avino. δύο άλλα μέλη του προσωπικού του Sandy Hook τραυματίστηκαν. Ο Λάντζα εκτόξευσε 154 σφαίρες σε λιγότερο από πέντε λεπτά, στοιχίζοντας 26 ζωές.

Η πρώτη κλήση έκτακτης ανάγκης από το σχολείο ελήφθη περίπου στις 9:35 π.μ. και το προσωπικό επιβολής του νόμου απάντησε μέσα σε λίγα λεπτά. Οι πρώτοι αστυνομικοί που μπήκαν στο κτίριο είδαν ένα άτομο ντυμένο με σκούρα ρούχα και, αφού άκουσαν μια σειρά πυροβολισμών, βρήκαν τον Lanza κοντά στην πόρτα της τάξης της Soto, νεκρό από αυτοπυροβολισμό . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο Lanza είχε χρησιμοποιήσει το AR-15 ως το κύριο όπλο του καθ' όλη τη διάρκεια της επίθεσης, αν και είχε πάρει το δικό του δική του ζωή με ένα πιστόλι.

2)Τι θα γινόταν αν δεν;

Τι θα γινόταν τώρα αν ο Λάνζα δεν είχε πάρει την ζωή του; Ο Λάνζα θα οδηγούταν άμεσα στην δικαιοσύνη μαζί με τα όπλα που χρησιμοποίησε για τους βίαιους σκοπούς του. Έπειτα από την εκδίκαση του, το δικαστήριο θα τον έβρισκε ένοχο για πολλαπλή δολοφονία πρώτου βαθμού και παράβαση σχολικού περιβάλλοντος. Τα μόνα ελαφρυντικά , αν φυσικά αυτά υπήρχαν, θα τα δίνανε λόγω την ψυχικής ασθένειας που είχε όπως μαθεύτηκε αργότερα σε μια συνέντευξη του πατέρα του Adam. Εκεί μάλιστα ο ίδιος είπε ότι ντρέπεται που είναι πατέρας αυτού του ανθρώπου και πως είναι σίγουρος πως ο Λάνζα με ευκολία θα σκότωνε και τον ίδιο όπως έκανε και με την πρώην σύζυγο του Nancy Lanza. Ο Λάνζα πιθανότατα θα αντιμετώπιζε ισόβια φυλάκιση και πολύ πιθανό ακόμα και θανατική ποινή.

3)Ποια ήταν τα  μέτρα της τότε κυβέρνησης;

Ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον απόηχο του περιστατικού υποσχέθηκε να προωθήσει μια σαρωτική νομοθεσία η οποία θα στόχευε στον περιορισμό της ένοπλης βίας εξετάζοντας τα πάντα, από τα μεγέθη των γεμιστών όπλων μέχρι την ψυχική υγεία. Έφυγε όμως από τα καθήκοντά του χωρίς να μπορέσει να περάσει τους πολυπόθητους νόμους του. Δέκα χρόνια μετά, ο Μπάιντεν ανανέωσε την υπόσχεσή του να εγκρίνει την απαγόρευση των ημιαυτόματων τουφεκιών. Τον Ιούνιο, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο ορόσημο για τα όπλα, αλλά δεν μπορούσε να επαναφέρει τη λεγόμενη απαγόρευση των όπλων επίθεσης που ίσχυε πριν από το 2004. Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με αυτό και άλλα μέτρα ελέγχου των όπλων που έχουν προταθεί συνεχίζεται, με στοιχεία που παρουσιάζονται και από τις δύο πλευρές σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στην αναχαίτιση των πυροβολισμών στα σχολεία.

Οι υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων υποστηρίζουν ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί πρόσβασης είναι το κλειδί, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι αποτυχίες του συστήματος ψυχικής υγείας και η καλύτερη ασφάλεια στις σχολικές πανεπιστημιουπόλεις είναι πιο πιεστικές ανησυχίες.

4)Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου;

Όπως ήταν λογικό πολλοί σοκαρισμένοι από αυτό το συμβάν υποστήριζαν την απαγόρευση των όπλων καθώς και την λήψη σοβαρών μέτρων ασφάλειας στα σχολεία. Μάλιστα έναν χρόνο μετά από το τρομακτικό περιστατικό γονείς των παιδιών που έχασαν την ζωή τους στο Sandy Hook βγήκαν στην δημοσιότητα με στόχο να παρακινήσουν τους γονείς όλου του κόσμου να δουλέψουν για τον περιορισμό ψυχικών παθήσεων και βίας προστατεύοντας έτσι ο ένας τον άλλο.

Αλλαγή αρχικού σεναρίου:

Ας υποθέσουμε αν ο πυροβολισμός γινόταν σε κάποια άλλη χώρα .Τι θα γινόταν αν για παράδειγμα ένα παρόμοιο περιστατικό γινόταν στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε νόμο ο οποίος απαγορεύει την οπλοφορία στους απλούς πολίτες. Θα ήταν  πρωτοφανής για αυτήν εδώ την χώρα να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού για τον δράστη θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η πρόσβαση σε τέτοιο οπλισμό. Επιπλέον αν κατάφερνε να τον έχει στην ιδιοκτησία του και τελικά οδηγούταν ο ίδιος στις αρχές αυτό θα ήταν μια ακόμη τρανταχτή κατηγορία παράβασης του ελληνικού νόμου.

Έτσι αφού στην Ελλάδα ο νόμος ήδη απαγορεύει την οπλοφορία θα ήταν λογικό να δοθεί από το κοινό μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχική υγεία. Σημαντικό όμως ρόλο παίζει και το γεγονός πως τέτοια φαινόμενα δεν είναι περιοδικά στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η λήψη μέτρων να μην χρειαστεί μάλλον να είναι ιδιαίτερα δραστική, σε σχέση πάντοτε με των ΗΠΑ.

Παρά όμως τις διαφορές του ελληνικού από τον αμερικανικό νόμο, δεν θεωρώ πως η ποινή του ενόχου θα διέφερε. Η μόνη ίσως διαφορά που θα υπήρχε είναι πως στην Αμερική θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα εκτός από ισόβια φυλάκιση για τον κατηγορούμενο να ήταν κατάλληλη και θανατική ποινή, ποινή που στην Ελλάδα έχει καταργηθεί.

Πορίσματα: 

Δυστυχώς τέτοια γεγονότα δεν έχουν σταματήσει στις ενωμένες πολιτείες. Τα παιδιά φοβούνται να παν σχολείο, οι γονείς είναι διαρκώς σε μια κατάσταση πανικού. Η βία και ιδιαίτερα η ένοπλη αποτελούν μείζονα θέματα τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση μάλλον καλό θα είναι να επανεξέτασε ή ακόμα να οδηγηθεί στην οπλοαπαγόρευση. Σε μια έρευνα του Alfred University της Νέας Υόρκης ρωτήθηκαν άτομα για ποιον λόγο πιστεύουν πως η πυροβολισμοί σε σχολεία πραγματοποιούνται. Η παρακάτω λίστα δείχνει τις απαντήσεις τους :

Agreeing    Rank Reason % 

1 They want to get back at those who have hurt them. 87

2 Other kids pick on them, make fun or them, or bully them. 86

3 They don't value life. 62

4 They have been victims of physical abuse at home. 61

5 They have mental problems. 56

6 It is easy for them to get a gun. 56

7 They do not get along with their parents. 55

8 They have witnessed physical abuse at home. 54

9 They drink alcohol or use drugs. 52

10 They do not have any good friends. 49

11 They see violence on TV, in movies, in videos, and in computer and video games. 37

12 Violence is a way of life in their neighborhood. 34

13 Other kids encouraged them to do it. 28

14 Their teachers don't care about them. 26

15 They are afraid of their own safety. 20

16 They are bored. 18

Όπως γίνεται αντιληπτό κυριότερη αίτια θεωρούνται τα προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και η ευκολία που υπάρχει στην εύρεση οπλών. Δική μου άποψη είναι πως είναι απαραίτητη η οπλοαπαγόρευση και πως βασικό είναι το κράτος να λάβει περεταίρω μέτρα για την παροχή ψυχικής υποστήριξης ανηλίκων.

                                                                                Βακαλόπουλος Γιάννης Β2

Πηγές:

https://www.alfred.edu/about/news/studies/lethal-school-violence/why-do-shootings.cfm

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-63911172

https://abcnews.go.com/US/sandy-hook-report-inside-gunman-adam-lanzas-bedroom/story?id=21009111

https://www.britannica.com/event/Sandy-Hook-Elementary-School-shooting

ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ

 «Οι πύλες της κολάσεως»

Ο Αβραάμ ξύπνησε με πόνους στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Λογικό μετά το σφοδρό χτύπημα που δέχτηκε από ένα Γερμανικό κάθαρμα με ένα μέταλλο. Κατά πάσα πιθανότητα του είχε ανοίξει το κεφάλι, αλλά φοβόταν μην αγγίξει την πληγή του και να επιβεβαιώσει τα χειρότερα. Κοίταξε τριγύρω του και είδε ανθρώπους. Πολλούς ανθρώπους. Όλοι άνδρες. Κάποιοι από αυτούς στεκόταν βλοσυροί, σκυμμένοι πάνω από τα γυμνά πόδια τους. Άλλοι έκλαιγαν σε μία γωνιά για να μην φανερώσουν τον φόβο και την αγωνία τους, ενώ άλλοι περπατούσαν πέρα δώθε συ λογιζόμενοι λογικά το τί θα τους συμβεί.

Μα γιατί είναι όλοι έτσι; Τί συμβαίνει;

Πλησίασε έναν άλλον άνδρα, ο οποίος φαινόταν να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με εκείνον. Δηλαδή τελείως χαμένος. Εκείνος, όμως όταν είδε να τον πλησιάζει έσκυψε και αυτός σαν να μην ήθελε να επικοινωνήσει με κανέναν. Ο Αβραάμ δεν τον ενόχλησε περαιτέρω.

Απ’ όσο μπορούσε να καταλάβει βρισκόταν πάνω σε ένα τρένο, που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σαν να βιάζονταν να τους αφήσει κάπου. Οι ράγες από κάτω τους έκαναν τον χαρακτηριστικό γδούπο, όταν πατούσε πάνω τους το τρένο. Στη συνέχεια παρατήρησε το βαγόνι. Δύο πλατιοί ατσάλινοι «τοίχοι» κάλυπταν την δεξιά και την αριστερή πλευρά του. Το λιγοστό φως που έμπαινε από μία χαραμάδα του αριστερού τοίχου, την οποία λογικά την έφτιαξαν για να εξυπηρετεί μόνο και μόνο για αυτό το σκοπό και όχι για να τους δώσουν ψεύτικες ελπίδες ότι μπορούν να διαφύγουν, τον εκνεύριζε απίστευτα. Ο τοίχος πίσω του, δεν του έκρυβε κάποια έκπληξη. Και αυτός όπως και οι υπόλοιποι ήταν φτιαγμένοι από ατσάλι. Αντιθέτως ο τοίχος μπροστά του, που οδηγούσε προς την μηχανή, αποτελούνταν και από μία μικρή πορτούλα, φτιαγμένη από ατσάλι και αυτή εννοείται.

Κινήθηκε προς τα εκεί, για να την παρατηρήσει καλύτερα. Ένα μακρόστενο, θαμπό γυαλί, πιθανότατα από την υγρασία, υπήρχε στο πάνω μέρος της πόρτας, το οποίο αντί να τον βοηθήσει του μείωνε και την ορατότητα. Πόμολο, φυσικά δεν υπήρχε, παρά μόνο από την εξωτερική πλευρά. Κοπάνησε με δύναμη την πόρτα, φανερά εκνευρισμένος. Δεν πέτυχε και πολλά, παρά μόνο να αποκτήσει ένα μικρό τραύμα στο χέρι.

«Ανοίξτε ρε καθάρματα! Ανοίξτε να μην σας πάρει ο διάολος!», φώναξε.

Ένα ζευγάρι γαλανά μάτια έκαναν την εμφάνισή τους μπροστά από το μακρόστενο γυαλί. Παρά την ομορφιά τους, ο Αβραάμ μπορούσε να ορκιστεί, ότι πίσω από αυτά υπήρχε ένας άνθρωπος που τον μισούσε με όλη του την καρδιά. Τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση, του έδινε το άγριο και ξάγρυπνο βλέμμα του.

«Δεν αξίζει να φωνάζεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν κάτι, επειδή εσύ βρίσκεσαι αβοήθητος εδώ πέρα.», του απάντησε ένας κοντός άνδρας που στεκόταν κοντά στην πόρτα, με το ένα πόδι να ακουμπάει σηκωμένο στον τοίχο και με τα χέρια σταυρωμένα.

Γύρισε να ξανακοιτάξει τον Γερμανό, αλλά αυτός είχε ήδη φύγει.

«Είσαι Ισραηλίτης;», τον ρώτησε ο Αβραάμ.

Εκείνος του έσκασε ένα ισχνό, μάλλον ειρωνικό, χαμόγελο.

«Εκεί που θα πάμε δεν θα έχει σημασία από που κατάγομαι. Το ίδιο και για σένα. Όλοι

είμαστε ένα για αυτούς», του απάντησε και έφτυσε κάτω.

Τον κοίταξε φανερά μπερδεμένος.

«Που θα μας πάνε;».

Ο κοντός άνδρας τον κοίταξε σαν να του έκανε πλάκα.

«Δεν είχες ακούσει τις φήμες όσο ήσουν ακόμα ‘’ελεύθερος’’;», του αποκρίθηκε κάνοντας

το νόημα των εισαγωγικών με τα δάχτυλά του στην τελευταία λέξη.

Ο Αβραάμ κούνησε αρνητικά το κεφάλι του.

Πριν προλάβει να του δώσει μία απάντηση, ένας εκκωφαντικός ήχος φρένων ακούστηκε. Ένιωσε το σώμα του να πέφτει προς τα μπροστά με τεράστια δύναμη. Ευτυχώς, η απόστασή του από την πόρτα ήταν πού μικρή και απέφυγε τα χειρότερα. Αλλά αυτό δεν ίσχυσε και για τους υπόλοιπους. Τελικά πιο άτυχοι στάθηκαν αυτοί που βρισκόταν πιο κοντά στον μπροστινό τοίχο. Πολλά σώματα ανθρώπων, ερχόντουσαν πετούμενοι σαν να μην είχαν βάρος, σαν απλά κουβάρια, προς το μέρους τους. Το αποτέλεσμα αυτού ήταν να τσαλαπατηθούν και να τραυματιστούν. Εξαίρεση δεν αποτελούσε και ο Αβραάμ.

Έτσι όπως ήταν στραμμένος προς το μέρος την πόρτας και με την πλάτη προς τους υπόλοιπους, ένα κεφάλι ανδρός τον βρήκε στην ωμοπλάτη. Ο πόνος ήταν τόσο έντονος που νόμιζε ότι του την είχε σπάσει. Γονάτισε και έβαλε τα χέρια του προστατευτικά γύρω από το κεφάλι του. Άλλα σώματα προσγειώθηκαν γύρω του, τα περισσότερα σερνάμενα.

Ξαφνικά, άκουσε έναν μεγάλο γδούπο πάνω από το κεφάλι του. Δεν πρόλαβε να σηκώσει το βλέμμα του να κοιτάξει, όταν ένα νεαρό παιδί, όχι περισσότερο από 25 χρονών, βρέθηκε ξαπλωμένο νεκρό δίπλα του. Το αίμα έτρεχε σαν ποτάμι από το κεφάλι του. Τα μάτια και το στόμα του ήταν ορθάνοιχτα, φανερώνοντας έκπληξη του. Ο Αβραάμ έκλεισε τα μάτια του μη μπορώντας να αντέξει το θέαμα μπροστά του.

Και ξάφνου όλα σταμάτησαν. Το στρίγγλισμα των φρένων, οι φωνές φόβου των επιβατών και οι άτσαλες προσγειώσεις τους. Το μόνο που ακούγονταν πλέον ήταν τα κλαψουρίσματα και επιφωνήματα πόνου από τους πιο άτυχους βαγονιού. 

Τότε, ένα μηχανισμός ακούστηκε να ανοίγει από έξω. Ο αριστερός τοίχος άρχισε να ανοίγει σιγά σιγά, φανερώνοντας έναν Γερμανό λοχία μαζί με μία ομάδα Γερμανών στρατιωτών να τους περιμένει. Μπήκαν μέσα στο βαγόνι και έβγαλαν τα πιστόλια, σημαδεύοντας στα κεφάλια τους για να τους αναγκάσουν να βγουν έξω. Οι συναιχμάλωτοι του Αβραάμ βγήκαν άτακτα, χωρίς να προσέξουν το μεγάλο κενό που χώριζε το χώμα από το βαγόνι με αποτέλεσμα να σωριαστούν κάτω, ο ένας πάνω στον άλλον. Οι Γερμανοί τους φώναξαν κάτι και τους άρπαξαν από τα χέρια γρήγορα γρήγορα για να μην χάσουν παραπάνω χρόνο.

Ο Αβραάμ, ο οποίος δεν είχε βγει ακόμα από το βαγόνι, πάτησε χώμα λίγη ώρα αργότερα, όταν οι άλλοι είχαν αδειάσει τον χώρο. Το εκτυφλωτικό φως του ήλιου τον τύφλωσε και δεν μπορούσε να δει τι συνέβαινε στους υπόλοιπους. Αλλά μπορούσε να τους ακούσει. Άκουγε σιδερένιες μπάρες να βγαίνουν από τα θηκάρια των στρατιωτών και να χτυπάνε τους αιχμάλωτους, λίγα μέτρα πιο μακριά . Ακούγονταν τα σώματά τους να πέφτουν κάτω με δύναμη και τις φωνές πόνου να μην έχουν σταματημό. Όλη αυτή η ακουστική κατάσταση του προκάλεσε δισταγμό, πράγμα που παρατήρησε ένας στρατιώτης και τον έσπρωξε με το χέρι του για να προχωρήσει.

Όταν, επιτέλους, συνήθισε το φως, έστρεψε το κεφάλι για να κοιτάξει το νεκρό νεαρό, του βαγονιού. Αλλά δεν ήταν εκεί…

Κάποιος θα τον μάζεψε…, σκέφτηκε.

Βλέποντας ότι δεν προχωράει, ο Γερμανός του έριξε με το σιδερένιο του μπαστούνι στα πλευρά, κάνοντάς τον να γονατίσει προς τα πλάγια. Ο πόνος ήταν τόσο οξύς, που τα μάτια του πλημμύρισαν από τα δάκρυα. Έπιασε τα πλευρά του και αισθάνθηκε το κόκαλο να κουνιέται μέσα του, πράγμα που τον ανησύχησε και τον άγχωσε όσο δεν πήγαινε. 

Ο Γερμανός του ούρλιαξε κάτι, που όπως ήταν φυσικό δεν κατάλαβε. Προσπάθησε να του εξηγήσει στην δικιά του γλώσσα, πράγμα που φάνηκε να πιάνει για λίγο. Ο στρατιώτης κοίταξε τον ημιλιπόθυμο εβραίο μπροστά του σχεδόν με θλίψη και αμφιβολία για αυτό που έκανε. Ο Αβραάμ νόμιζε προς στιγμήν πως θα τον αφήσει ήσυχο και θα φωνάξει έναν γιατρό. Αυτός, αντιθέτως, έχασε γρήγορα αυτό το βλέμμα και τον σημάδεψε με το όπλο του στο πρόσωπο, με ένα ειρωνικό χαμόγελο ζωγραφισμένο στα σαρκώδη χείλια του.

Τον κοίταξε με ένα βλέμμα απόγνωσης και αυτολύπησης, αλλά τελικά κατάφερε, με μεγάλη δυσκολία να σηκωθεί. Το πλευρό του τρίφτηκε τόσο σκληρά, που παραλίγο να τον ρίξει πάλι κάτω. Αλλά δεν τα παράτησε και σηκώθηκε κανονικά στα πόδια του.

Ο λοχίας, ήρθε κοντά τους και είπε κάτι στο αφτί του στρατιώτη, που τον έκανε να χαμογελάσει. Μετά, γύρισε να κοιτάξει τον Αβραάμ με το ίδιο χαμόγελο. Δεν καταλάβαινε γιατί τον κοιτούσε έτσι, πάντως θα έπαιρνε όρκο ότι δεν θα ήταν για καλό.  Ο στρατιώτης, ο οποίος στεκόταν μπροστά του όλη αυτήν την ώρα και του απέκρυπτε την θέα, έκανε επιτέλους στην άκρη. Οι συναιχμάλωτοι του είχαν εξαφανιστεί, αφήνοντάς τον τελείως μόνο του με τον στρατιώτη δίπλα του. Κοίταξε πιο προσεχτικά και είδε την ομάδα του, η οποία όπως την υπολόγιζε τώρα αποτελούνταν πάνω από 30 άτομα, μεταφέρονταν από 4 στρατιώτες στα πλάγια και τον λοχία στην κορυφή σε ένα πελώριο κτίριο. Δεν μπορούσε να παρατηρήσει τις εκφράσεις τους, μιας και του είχαν γυρισμένη την πλάτη, αλλά στοιχημάτιζε ότι σχεδόν όλοι θα ήταν τρομοκρατημένοι.

Γιατί, όμως, τους πήγαιναν εκεί; ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;

Κοίταξε στραβά τον στρατιώτη, τρομοκρατημένος για το τι θα γινόταν αν τον ρωτούσε που βρισκόταν. Παρ’ όλα αυτά αποφάσισε να το επιχειρήσει, χρησιμοποιώντας τα λιγοστά γερμανικά που ήξερε.

Ο Γερμανός τον κοίταξε και το τεράστιο χαμόγελό του με τα λευκότερα δόντια του που είχε δει ποτέ ο Αβραάμ, με αυταρέσκεια για την άγνοια του.

«Αουσβιτς», του αποκρίθηκε.

Και με μία λέξη, όλες οι αναμνήσεις για αυτό το μέρος επανήλθαν στο μυαλό του. Τελικά, ίσως να είχε πάθει μία μικρή διάσειση από το χτύπημα που δέχτηκε, πριν τον μεταφέρουν εδώ. Δηλαδή δεν είχε ασχοληθεί, ποτέ ούτε αυτός ούτε η γυναίκα του, Ρεβέκκα, για πάρα πολύ, μιας και τους φαινόταν πολύ τρομακτικό.

Και κάπως έτσι, οι πύλες της κολάσεως ανοίγονταν μπροστά του.

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...