Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ



 Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και προτείνει να διοργανώνονται  δράσεις στα σχολεία, μια που ο σχολικός εκφοβισμός αναμφίβολα απασχολεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές  και τους γονείς τους.


Το σχολείο μας ακολουθεί επί σειρά ετών πολιτική μηδενικής ανοχής στη βία, διοργανώνει δράσεις πρόληψης του εκφοβισμού και συναφείς παρεμβάσεις, ώστε να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές μας. Οι Σύμβουλοι Ζωής συζητούν σε κάθε ευκαιρία με μαθητές για να επιλύονται άμεσα τυχόν παρεξηγήσεις μεταξύ των μαθητών με ενσυναίσθηση και διάλογο.

Φέτος αποφασίσαμε να προβάλουμε την ταινία Cyberbully (2011) που αφορούσε στις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εκφοβισμού σε μια ευαίσθητη έφηβη, η οποία τελικά με τη συμπαράσταση των οικείων της αντιδρά στον εκφοβισμό και μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα παιδιά που τη διέσυραν. Στη συνέχεια οι μαθητές μας έγραψαν τη δική τους κριτική για την ταινία και παρέδωσαν εργασίες δημιουργικής γραφής με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.

Μία δεύτερη δράση του σχολείου μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ήταν να συζητηθεί το θέμα σε 2ωρη δράση με ψυχολόγο από το Χαμόγελο του Παιδιού και στη συνέχεια έγινε αναστοχασμός στην τάξη.

Πιστεύουμε ότι αν συνεργάζονται οι μαθητικές κοινότητες, οι καθηγητές και οι γονείς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο κατά της βίας και οι μαθητές να απολαμβάνουν τη μαθησιακή διαδικασία στο σχολείο τους.

                                          Χρύσα Δανέλλη, Ιωάννα Μπίκου

                                                            Σύμβουλοι Ζωής 8ου ΓΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...