Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Εργασία στο μάθημα της Φιλοσοφίας: μελέτη περίπτωσης

  SCHOOL SHOOTINGS

1)Τι συνέβη;

Ο πυροβολισμός στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ , που ονομάζεται επίσης πυροβολισμοί στο Νιούταουν του 2012, στις 14 Δεκεμβρίου 2012, άφησε πίσω του 28 νεκρούς και 2 τραυματίες. Αφού δολοφόνησε τη μητέρα του στο σπίτι τους, ο Adam Lanza πυροβόλησε θανάσιμα 20 παιδιά και 6 ενήλικες στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook πριν αυτοκτονήσει. Ήταν ένας από τους πιο φονικούς πυροβολισμούς σε σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η επίθεση ξεκίνησε όταν ο 20χρονος Adam Lanza σκότωσε την ίδια του την μητέρα Nancy Lanza μέσα στο σπίτι το οποίο οι δύο τους συζούσαν , στο Νιούταουν. Ο Adam πριν φύγει από το σπίτι κατέστρεψε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του, πράγμα που θα έκανε δυσκολότερη την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.

Έπειτα ο Αdam συγκέντρωσε το AR-15 με το οποίο είχε πυροβολήσει την μητέρα του τέσσερις φορές ,μαζί με δύο ημιαυτόματα πιστόλια και ένα κυνηγητικό όπλο καθώς και αρκετούς γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας. Στην συνέχεια οδήγησε το αυτοκίνητο της μητέρας του μέχρι το παλιό του σχολείο το Sandy Hook Elementary School. Αφού άφησε το κυνηγητικό όπλο μέσα στο αυτοκίνητο ο Λάντζα πυροβόλησε μέσα από ένα παράθυρο δίπλα στην κλειδωμένη πόρτα ασφαλείας του σχολείου λίγο μετά τις 9:30 π.μ. Αμέσως ήρθε αντιμέτωπος με τη διευθύντρια του Sandy Hook, Dawn Hochsprung και τη σχολική ψυχολόγο Mary Sherlach. Ο Λάνζα πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ τις δύο γυναίκες ενώ οι δάσκαλοι και τα παιδιά ακούγοντας τους πυροβολισμούς έλαβαν απευθείας μέτρα προστασίας, κρύβοντας μαθητές σε ντουλάπες και φράζοντας της πόρτες των τμημάτων με έπιπλα ή ακόμα και το σώμα τους.

Ο Λάντζα μπήκε στην τάξη της δασκάλας Lauren Rousseau και σκότωσε αυτήν και 14 παιδιά. Στη συνέχεια πήγε σε μια δεύτερη τάξη, στην οποία η δασκάλα της πρώτης τάξης Victoria Soto είχε κρύψει τους μαθητές της σε μια ντουλάπα. Εκείνη προσπάθησε να παραπλανήσει τον Λάντζα λέγοντάς του ότι η τάξη της ήταν στο αμφιθέατρο του σχολείου στην άλλη πλευρά του κτιρίου. Όμως οι απελπισμένες της προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα αφού ο Λάντζα σκότωσε όχι μόνο την ίδια αλλά και 6 κατατρομαγμένους μαθητές που επιχείρησαν να βγουν από την κρυψώνα τους. Επίσης σκοτώθηκαν στον πυροβολισμό η Anne Marie Murphy, βοηθός ειδικής εκπαίδευσης και η  ψυχική θεραπεύτρια Rachel Avino. δύο άλλα μέλη του προσωπικού του Sandy Hook τραυματίστηκαν. Ο Λάντζα εκτόξευσε 154 σφαίρες σε λιγότερο από πέντε λεπτά, στοιχίζοντας 26 ζωές.

Η πρώτη κλήση έκτακτης ανάγκης από το σχολείο ελήφθη περίπου στις 9:35 π.μ. και το προσωπικό επιβολής του νόμου απάντησε μέσα σε λίγα λεπτά. Οι πρώτοι αστυνομικοί που μπήκαν στο κτίριο είδαν ένα άτομο ντυμένο με σκούρα ρούχα και, αφού άκουσαν μια σειρά πυροβολισμών, βρήκαν τον Lanza κοντά στην πόρτα της τάξης της Soto, νεκρό από αυτοπυροβολισμό . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο Lanza είχε χρησιμοποιήσει το AR-15 ως το κύριο όπλο του καθ' όλη τη διάρκεια της επίθεσης, αν και είχε πάρει το δικό του δική του ζωή με ένα πιστόλι.

2)Τι θα γινόταν αν δεν;

Τι θα γινόταν τώρα αν ο Λάνζα δεν είχε πάρει την ζωή του; Ο Λάνζα θα οδηγούταν άμεσα στην δικαιοσύνη μαζί με τα όπλα που χρησιμοποίησε για τους βίαιους σκοπούς του. Έπειτα από την εκδίκαση του, το δικαστήριο θα τον έβρισκε ένοχο για πολλαπλή δολοφονία πρώτου βαθμού και παράβαση σχολικού περιβάλλοντος. Τα μόνα ελαφρυντικά , αν φυσικά αυτά υπήρχαν, θα τα δίνανε λόγω την ψυχικής ασθένειας που είχε όπως μαθεύτηκε αργότερα σε μια συνέντευξη του πατέρα του Adam. Εκεί μάλιστα ο ίδιος είπε ότι ντρέπεται που είναι πατέρας αυτού του ανθρώπου και πως είναι σίγουρος πως ο Λάνζα με ευκολία θα σκότωνε και τον ίδιο όπως έκανε και με την πρώην σύζυγο του Nancy Lanza. Ο Λάνζα πιθανότατα θα αντιμετώπιζε ισόβια φυλάκιση και πολύ πιθανό ακόμα και θανατική ποινή.

3)Ποια ήταν τα  μέτρα της τότε κυβέρνησης;

Ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον απόηχο του περιστατικού υποσχέθηκε να προωθήσει μια σαρωτική νομοθεσία η οποία θα στόχευε στον περιορισμό της ένοπλης βίας εξετάζοντας τα πάντα, από τα μεγέθη των γεμιστών όπλων μέχρι την ψυχική υγεία. Έφυγε όμως από τα καθήκοντά του χωρίς να μπορέσει να περάσει τους πολυπόθητους νόμους του. Δέκα χρόνια μετά, ο Μπάιντεν ανανέωσε την υπόσχεσή του να εγκρίνει την απαγόρευση των ημιαυτόματων τουφεκιών. Τον Ιούνιο, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο ορόσημο για τα όπλα, αλλά δεν μπορούσε να επαναφέρει τη λεγόμενη απαγόρευση των όπλων επίθεσης που ίσχυε πριν από το 2004. Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με αυτό και άλλα μέτρα ελέγχου των όπλων που έχουν προταθεί συνεχίζεται, με στοιχεία που παρουσιάζονται και από τις δύο πλευρές σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στην αναχαίτιση των πυροβολισμών στα σχολεία.

Οι υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων υποστηρίζουν ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί πρόσβασης είναι το κλειδί, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι αποτυχίες του συστήματος ψυχικής υγείας και η καλύτερη ασφάλεια στις σχολικές πανεπιστημιουπόλεις είναι πιο πιεστικές ανησυχίες.

4)Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου;

Όπως ήταν λογικό πολλοί σοκαρισμένοι από αυτό το συμβάν υποστήριζαν την απαγόρευση των όπλων καθώς και την λήψη σοβαρών μέτρων ασφάλειας στα σχολεία. Μάλιστα έναν χρόνο μετά από το τρομακτικό περιστατικό γονείς των παιδιών που έχασαν την ζωή τους στο Sandy Hook βγήκαν στην δημοσιότητα με στόχο να παρακινήσουν τους γονείς όλου του κόσμου να δουλέψουν για τον περιορισμό ψυχικών παθήσεων και βίας προστατεύοντας έτσι ο ένας τον άλλο.

Αλλαγή αρχικού σεναρίου:

Ας υποθέσουμε αν ο πυροβολισμός γινόταν σε κάποια άλλη χώρα .Τι θα γινόταν αν για παράδειγμα ένα παρόμοιο περιστατικό γινόταν στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε νόμο ο οποίος απαγορεύει την οπλοφορία στους απλούς πολίτες. Θα ήταν  πρωτοφανής για αυτήν εδώ την χώρα να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού για τον δράστη θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η πρόσβαση σε τέτοιο οπλισμό. Επιπλέον αν κατάφερνε να τον έχει στην ιδιοκτησία του και τελικά οδηγούταν ο ίδιος στις αρχές αυτό θα ήταν μια ακόμη τρανταχτή κατηγορία παράβασης του ελληνικού νόμου.

Έτσι αφού στην Ελλάδα ο νόμος ήδη απαγορεύει την οπλοφορία θα ήταν λογικό να δοθεί από το κοινό μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχική υγεία. Σημαντικό όμως ρόλο παίζει και το γεγονός πως τέτοια φαινόμενα δεν είναι περιοδικά στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η λήψη μέτρων να μην χρειαστεί μάλλον να είναι ιδιαίτερα δραστική, σε σχέση πάντοτε με των ΗΠΑ.

Παρά όμως τις διαφορές του ελληνικού από τον αμερικανικό νόμο, δεν θεωρώ πως η ποινή του ενόχου θα διέφερε. Η μόνη ίσως διαφορά που θα υπήρχε είναι πως στην Αμερική θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα εκτός από ισόβια φυλάκιση για τον κατηγορούμενο να ήταν κατάλληλη και θανατική ποινή, ποινή που στην Ελλάδα έχει καταργηθεί.

Πορίσματα: 

Δυστυχώς τέτοια γεγονότα δεν έχουν σταματήσει στις ενωμένες πολιτείες. Τα παιδιά φοβούνται να παν σχολείο, οι γονείς είναι διαρκώς σε μια κατάσταση πανικού. Η βία και ιδιαίτερα η ένοπλη αποτελούν μείζονα θέματα τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση μάλλον καλό θα είναι να επανεξέτασε ή ακόμα να οδηγηθεί στην οπλοαπαγόρευση. Σε μια έρευνα του Alfred University της Νέας Υόρκης ρωτήθηκαν άτομα για ποιον λόγο πιστεύουν πως η πυροβολισμοί σε σχολεία πραγματοποιούνται. Η παρακάτω λίστα δείχνει τις απαντήσεις τους :

Agreeing    Rank Reason % 

1 They want to get back at those who have hurt them. 87

2 Other kids pick on them, make fun or them, or bully them. 86

3 They don't value life. 62

4 They have been victims of physical abuse at home. 61

5 They have mental problems. 56

6 It is easy for them to get a gun. 56

7 They do not get along with their parents. 55

8 They have witnessed physical abuse at home. 54

9 They drink alcohol or use drugs. 52

10 They do not have any good friends. 49

11 They see violence on TV, in movies, in videos, and in computer and video games. 37

12 Violence is a way of life in their neighborhood. 34

13 Other kids encouraged them to do it. 28

14 Their teachers don't care about them. 26

15 They are afraid of their own safety. 20

16 They are bored. 18

Όπως γίνεται αντιληπτό κυριότερη αίτια θεωρούνται τα προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και η ευκολία που υπάρχει στην εύρεση οπλών. Δική μου άποψη είναι πως είναι απαραίτητη η οπλοαπαγόρευση και πως βασικό είναι το κράτος να λάβει περεταίρω μέτρα για την παροχή ψυχικής υποστήριξης ανηλίκων.

                                                                                Βακαλόπουλος Γιάννης Β2

Πηγές:

https://www.alfred.edu/about/news/studies/lethal-school-violence/why-do-shootings.cfm

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-63911172

https://abcnews.go.com/US/sandy-hook-report-inside-gunman-adam-lanzas-bedroom/story?id=21009111

https://www.britannica.com/event/Sandy-Hook-Elementary-School-shooting

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...