Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Οι Α’ Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Γραμματόσημά τους

 

Στις 6 Απριλίου του 1896, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, έλαβε χώρα η τελετή έναρξης της 1ης Σύγχρονης Ολυμπιάδας, με αποτέλεσμα η τότε φτωχή και μικρή Ελλάδα να λάβει διεθνή αναγνώριση.

    Ωστόσο για την πραγματοποίηση των Αγώνων αυτών βοήθησαν πολλοί παράγοντες. Μεταξύ των
οποίων ήταν και ο Γεώργιος Αβέρωφ με το ποσό των 920.000 χρυσών δραχμώνκαι με τη συνεισφορά του τότε αρχιτέκτονα της Βασιλικής Αυλής Α.Μεταξά, βοήθησαν στην αναμαρμάρωση του Καλλιμάρμαρου Σταδίου.

Επιπρόσθετα, μία ακόμα προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τον παραπάνω σκοπό -η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη, ήταν η δημιουργία μίας σειράς γραμματοσήμων προσελκύοντας επίσης και το ενδιαφέρων των φιλοτελιστών απ’ όλες τις ηπείρους. Πιο συγκεκριμένα, στην Ολυμπιακή αυτή σειρά περιλαμβάνονται 12 συνολικά κομμάτια διαφορετικών αξιών [1, 2, 5, 10 δραχμές & 2, 5, 10, 20, 25, 40, 60 λεπτά]. Στα γραμματόσημα εικονίζονται στιγμές της Ελληνικής Αρχαιότητας και των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο σχεδιασμός των οκτώ ξεχωριστών παραστάσεων ήταν δημιούργημα του καλλιτέχνη A.Gigueron.

Ο χρόνος κυκλοφορίας της σειράς, σύμφωνα με το αρχικό διάταγμα, προβλεπόταν μέχρι και τον Οκτώβριο του 1896, εντούτοις λόγω των δύο παρατάσεων που ακολούθησαν η κυκλοφορία τους έφτασε μέχρι και τα τέλη Ιουνίου του 1897.

Λόγω της ύπαρξης επιτήδειων, η Ελληνική Κυβέρνηση για να αποφύγει τη λαθραία εισαγωγή και χρησιμοποίηση των γραμματοσήμων που βρέθηκαν στα χέρια τούρκικων στρατευμάτων στη Θεσσαλία, πάρθηκε η απόφαση για σφράγιση στην οπίσθια όψη όλων των αποθεμάτων του Ταμείου του Κράτους με μία διπλόκυκλη σφραγίδα 25-35 χιλιοστών. Η σφραγίδα έφερε τον Ελληνικό Θυρεό με τη λέξη ΄΄ΤΑΜΕΙΟΝ΄΄ περιφερειακά και το όνομα της περιφέρειας όπου βρίσκονταν τα αποθέματα. Παρ' όλα αυτά, δεν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου της πίσω πλευράς για τη γνησιότητα του γραμματοσήμου μόλις επικολληθεί, καθιστώντας έτσι την ανάγκη δημιουργίας μία άλλης σφραγίδας για την πρόσθια όψη του γραμματοσήμου. Αυτή όμως η σφράγιση έφερε δυσκολίες παραδοχής από τον ταχυδρόμο.

Συνεπώς, η σημασία του γεγονότος που απεικονίζουν τα γραμματόσημα αυτά καθώς και η αίγλη που έχουν, συλλαμβάνοντας την Αρχαία Ελλάδα, το Ολυμπιακό Πνεύμα και γενικώς το Ολυμπιακό Ιδεώδες, μπορεί να θεωρηθεί ως η ανυπέρβλητη έκδοση στο Παγκόσμιο Ολυμπιακό Βασίλειο…

 

 

Γιαννακούδης Δημήτριος

Τμήμα Α’1, 2022

 

 

 

Βιβλιογραφία

Ίδρυμα_Μείζονος_Ελληνισμού, Tα ολυμπιακά γραμματόσημα. www.fhw.gr.

Σαν_Σήμερα, Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων — Αθήνα 1896 - Οι Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. sansimera.gr.

Φιλοτελικός_Ερμής, 2010. Εισαγωγικό Σημείωμα για τους Α' Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο: Ερμής 2010.Φιλοτελικός Ερμής, pp. 59-62.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...