Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Το Άγχος και ο Οργανισμός

 

 Καθημερινά, όλοι οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα ερεθίσματα, όπου πολλά από αυτά τους προκαλούν το λεγόμενο ¨άγχος¨. Ωστόσο τι ονομάζεται ¨άγχος¨ και πώς ανταποκρίνεται το σώμα μας σε αυτό;

    ¨Άγχος¨ ονομάζεται η «συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται κυρίως από έντονη συνεχή δυσφορία και οφείλεται σε φόβο ή ανησυχία για κάτι». Όταν ο εγκέφαλος λάβει τα αντίστοιχα ερεθίσματα έχοντας έρθει αντιμέτωπος με στρεσογόνους παράγοντες, με εντολή του υποθαλάμου, απελευθερώνονται οι ονομαζόμενες ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη όπου αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, τους κτύπους της καρδιάς, την αναπνοή και συσφίγγονται οι μύες.

Το άγχος, και πιο συγκεκριμένα εκείνο που διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επηρεάζει τον οργανισμό και όλα τα συστήματά του. Αναλυτικότερα, λόγω της σύσφιξης των μυών, οι οποίοι εάν παραμείνουν τεταμένοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πόνοι στους ώμους, στην πλάτη ακόμα και στο κεφάλι μπορούν να δημιουργηθούν.

Σε κατάσταση άγχους, επηρεάζεται μέχρι και το πεπτικό σύστημα. Λόγω της ταχείας αναπνοής και των έντονων σπασμών της καρδιάς υπάρχει η περίπτωση παλινδρόμησης οξέων του στομάχου και καούρες. Επίσης επιπλέον γλυκόζη παράγεται και ο οργανισμός δεν ξέρει πώς να τη διαχειριστεί αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο Διαβήτη Τύπου 2.

Με τον καιρό, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται από τις διάφορες ορμόνες του άγχους καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε ιογενείς ασθένειες όπως το κοινόκρυολόγημα, η γρίπη, καθώς και άλλες λοιμώξεις` επιτρέποντας ξένους εισβολείς να εισέλθουν στο σώμα αφού η ανταπόκριση του οργανισμού έχει μειωθεί.

Παράλληλα, ο εμμηνορροϊκός κύκλος στις γυναίκες ταράζεται με αποτέλεσμα οδυνηρές και απρόβλεπτες περιόδους.Ενώ στους άντρες το στρες μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση παραγωγής τεστοστερόνης, σε αντίθεση με το χρόνιο άγχος, -το οποίο μειώνει την παραγωγήτεστοστερόνης. Επιπρόσθετα, το χρόνιο άγχος αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης των γεννητικών οργάνων στον άντρα.

Τέλος, εκτός από τα σωματικά συμπτώματα του άγχους, υπάρχουν και τα ψυχολογικά. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι απότομες αλλαγές διάθεσης, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, ο θυμός, η κοινωνική απομόνωση, κ.ά..

Γιαννακούδης Δημήτριος-Α1


Βιβλιογραφία

Lamberts, 2021. Στρες: Τι το προκαλεί, ποια τα συμπτώματά του και πώς το αντιμετωπίζουμε. lamberts.gr.

OnMed, 2018. Άγχος: Οι επιπτώσεις του στον οργανισμό. onmed.gr.

Ινστιτούτο_Νεοελληνικών_Σπουδών, 1998. Λεξικό Τριανταφυλλίδη

Μόρρου, Λ.,  Επιπτώσεις και διαχείριση άγχους. lefterismorrou.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...