Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

 

«Προτάσεις για την βελτίωση της εκπαίδευσης»

Η εκπαίδευση σε ολόκληρο τον κόσμο είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο. Χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, δεν θα είχαμε την γνώση της γραφής, αλλά ούτε και της ανάγνωσης. Αυτό σημαίνει και μας δείχνει το πόσο σημαντικό στοιχείο είναι για την καθημερινότητά μας. Είναι η πινελιά γνώσης της ζωής.

Όμως δυστυχώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παγκοσμίως που πολλοί και πολλές είτε σιγά σιγά αρχίζουν και βαριούνται το σχολείο, κάποιοι το σταματάνε σε μια ηλικία χωρίς τα απαραίτητα ακόμη για να βγουν στην κοινωνία και όπως ξέρουμε παντού χρειάζεται κάποιο χαρτί για να συνεχίσουμε το μέλλον μας, οπότε συνήθως όλοι αυτοί έχουν ήδη αποτύχει στους στόχους και στα όνειρά τους.

Για κάθε πρόβλημα όμως υπάρχει και μία λύση. Οπότε υπάρχουν και τρόποι κατά την άποψή μου που θα μπορούσαν να ξαναφέρουν ζωντάνια στην εκπαίδευση. Αρχικά για μένα υπάρχουν πολλές σελίδες στα βιβλία των μαθητών που είτε είναι εκτός ύλης είτε δεν τις κάνουμε ποτέ οπότε βλέποντας τόσες σελίδες κάποιος θα μπορούσε ήδη να λέει για τα βιβλία και το πόσο άχρηστα θα μπορούσαν να είναι. Οπότε για μένα φτιάξτε ένα βιβλίο που να έχει όσες πρέπει  πληροφορίες για τους μαθητές και μην βάζετε extra που δεν θα τα κάνουμε ποτέ. Άσε που κάνουμε και κακό στο περιβάλλον με τόσα μη χρησιμοποιημένα φύλλα. Δεύτερον τα ωράρια είναι κουραστικά πολλές φορές. Οπότε για μένα καλύτερα 5  6 ώρες. Ο καθένας μας επίσης έχει και δραστηριότητες και μπορεί να μην προλαβαίνει όλα λόγω ωραρίων, οπότε μειώστε λίγο τις ώρες. Ένα άλλο θέμα είναι τα ίδια μαθήματα που κάνουμε συνεχώς τα ίδια χρόνια.  Για μένα αφαιρέστε μαθήματα και δημιουργήστε νέα, π.χ. μάθημα για επιβιώσεις σε βουνά, θάλασσες κτλ, μάθημα μάθησης προσανατολισμού στην μελλοντική δουλειά, μάθημα για το πώς πρέπει να είναι ένας σωστός γονέας ή και μάθημα σεξουαλικής πράξης, η διαδικασία και τα αποτελέσματά της. Μαθήματα χρήσιμα για τον καθένα μας και χρήσιμα περισσότερο από κάποια άλλα. Και φυσικά η στάση των δασκάλων και οι σχέσεις τους με τους μαθητές. Το ίδιο ισχύει και για μαθητές. Και φυσικά να βοηθάμε και ανθρώπους που ας πούμε είναι πρόσφυγες είτε και τόσος καλής παιδείας είτε είναι από απομακρυσμένες περιοχές είτε άλλων προβλημάτων.

Και φυσικά το κυριότερο ο χώρος του σχολείου στον οποίο βρισκόμαστε περισσότερο από όσο το ίδιο μας το σπίτι. Φταίξτε έναν χώρο όχι μόνο γνώσης αλλά και σεβασμού, βοήθειας, γνωριμιών σχέσεων, κοινωνικό και ψυχικό περιβάλλον για όλους μας. Όλοι θέλουμε να νοιώθουμε άνετα σε έναν χώρο και φυσικά φτιάξτε σωστούς κανόνες συμπεριφοράς και αλληλοσεβασμού οικείος για τον οποιοδήποτε που εισέρχεται  μέσα.  Μετράνε και οι εκδρομές.

Πιστεύω πως με τέτοιες αλλαγές θα μπορούσε να αλλάξει όλη η ζωή των μαθητών και να ξαναέχουν όλοι αυτό το χαμόγελο που είχαν κάποτε.

Καζανά Παρασκευή (Α2)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...