Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

 

ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ

Η εκπαίδευση αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τη διάρθρωση της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Στην χώρα μας η εκπαίδευση είναι ένας θεσμός με μεγάλη ιστορική σημασία.  Οι ζωές των νέων έως αλλά και μετά την ενηλικίωσή τους, συχνά περιστρέφονται γύρω από την εκπαίδευση. Ωστόσο, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα , τόσο δομικά όσο και λειτουργικά, είναι σίγουρα μακριά του τέλειου.

Το σχολείο αποτελεί την πρώτη επαφή του ανθρώπου με τον κόσμο έξω από το οικογενειακό περιβάλλον και συμβάλει αδιαμφισβήτητα στην διαμόρφωση του χαρακτήρα  και του αξιακού του συστήματος. Το σχολικό περιβάλλον οφείλει να παρέχει στο παιδί τα κατάλληλα ερεθίσματα και εφόδια για την μετέπειτα ομαλή ένταξη του στην κοινωνία. Δυστυχώς, το σύστημα της χώρας μας όσον αφορά στην εκπαίδευση αποδεικνύεται σε αρκετούς τομείς ανεπαρκές. Η έλλειψη υλικών και τεχνικών υποδομών, όσο και ο τρόπος διεξαγωγής των μαθημάτων είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα. Τα σχολεία πλέον δεν προάγουν την κριτική σκέψη και αντίληψη, αλλά προωθούν και επιβραβεύουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών, μέσω ενός κατά τη γνώμη μου λανθασμένου βαθμολογικού συστήματος. Επιπλέον, η διδακτέα ύλη σε σχέση με αυτή των εξετάσεων φαίνεται κάπου να υστερεί, οδηγώντας τις ελληνικές οικογένειες, ανεξαρτήτως των οικονομικών δυνατοτήτων τους, να καταφύγουν σε φροντιστήρια.

Η εξ ολοκλήρου επίλυση των προβλημάτων αυτών μπορεί να μην είναι εφικτή, ωστόσο, το κράτος επενδύοντας στην εκπαίδευση επενδύει στο μέλλον. Η πρόσληψη νέου προσωπικού και η χρηματοδότηση των σχολικών κτηρίων, όσο και η υιοθέτηση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων και προσεγγίσεων, θα βοηθήσουν σημαντικά την Ελλάδα να συμβαδίσει με την ραγδαία εξέλιξη το υπόλοιπου κόσμου.

Μυρτώ Γιανκίδη (Α2)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...