Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και τα εμπόδιά τους

Οι 17 βασικοί Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης μαζί με τους 169 συναφείς στόχους αποτελούν την ατζέντα που υιοθετήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015 στα πλαίσια της 70ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.. Είναι ένα όραμα της ενσωμάτωσης και των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης, εκείνη της οικονομίας, της κοινωνικότητας, του περιβάλλοντος μαζί και της συνοχής των σχετικών πολιτικών και νομοθετικών πλαισίων. Ωστόσο παρά τις προσπάθειες αρκετών για την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού, εμπόδια υπάρχουν και η πλήρη υλοποίηση δεν γίνεται.

Οι Στόχοι περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα αλληλένδετων ζητημάτων, καθιστώντας τους πολύπλοκους στην αντιμετώπισή τους. Κάθε στόχος είναι διασυνδεδεμένος με πολλαπλούς δείκτες. Οι λύσεις σε μία πρόκληση μπορούν και να επηρεάσουν άλλες, απαιτώντας συντονισμό μεταξύ διαφόρων τομέων. Αυτή η πολυπλοκότητα οδηγεί συχνά σε δυσκολίες, επιβραδύνοντας έτσι την πρόοδο.

Παράλληλα η επιτυχής εφαρμογή του Σχεδίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση και τη δέσμευση των κυβερνήσεων για την πραγματοποίησή του. Η διατήρηση της υποστήριξης αυτής με την πάροδο του χρόνου αποτελεί πρόκληση για τους ηγέτες. Η τοποθέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών τους δημιουργεί προβλήματα ως προς την εκπλήρωση των στόχων.

Επιπρόσθετα, για να επιτευχθεί η ατζέντα αυτή οικονομικές επενδύσεις απαιτούνται. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις χρηματοδοτήσεις και οι περιορισμοί των πόρων θέτουν σημαντικά εμπόδια. Οι χώρες υπό ανάπτυξη ειδικότερα, που αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν επαρκείς πόρους για τις αναπτυξιακές αυτές ανάγκες χρειάζονται μία επιπλέον βοήθεια. Επίσης η δέσμευση του ιδιωτικού τομέα και η ενθάρρυνση της διεθνούς βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας για τη συμπλήρωση των προσπαθειών.

Συμπερασματικά οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης παρουσιάζουν ένα όραμα για ένα βιώσιμο και δίκαιο -για όλους- μέλλον. Ωστόσο, το ταξίδι προς την πλήρη υλοποίησή τους συναντά τρομερές προκλήσεις. Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, είναι απαραίτητη μια συλλογική παγκόσμια προσπάθεια. Έχοντας αντιμετωπίσει τα εμπόδια αυτά, μπορεί η ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα πιο κοντά σε ένα μέλλον βιώσιμο, καλύτερο για όλους...

                                 Γιαννακούδης Δημήτριος


Βιβλιογραφία

Ατζέντα 2030. unric.org

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης. gslegal.gov.gr

Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης. eur-lex.europa.eu

ΕΕ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Το εμπόριο, η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών αποτελούν αναμφίβολα πρόβλημα για τις κοινωνίες της ΕΕ καθώς είναι συνδεδεμένα με πολλές μορφές εγκληματικότητας και αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Οργανωμένα εγκλήματα, βία, βρώμικο χρήμα και παράνομη διακίνηση και παραγωγή είναι λίγα από τα κακουργήματα που πραγματοποιούνται στα πλαίσια μιας επιχείρησης ναρκωτικών. Ενώ, όσον αφορά στους χρήστες τα προβλήματα υγείας εκτείνονται από αύξηση των πιθανοτήτων καρδιακής προσβολής σε ανεπανόρθωτες ζημιές στα εσωτερικά όργανα και την ψυχολογία.

Για όλους αυτούς τους λόγους η στρατηγική της ΕΕ στοχεύει σε όλες τις πτυχές του φαινομένου και περιλαμβάνει την πρόληψη, την αποτροπή και την παρακολούθηση του συνδεόμενου με τα ναρκωτικά εγκλήματος. Με βάση τις αποφάσεις για τις χρόνιες 2021-2025 η ΕΕ έχει πάρει δραστικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης των ναρκωτικών και την αντιμετώπιση των επιβλαβών συνεπειών τους. Ξεκινώντας από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση θα συνεχίσει με τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και θα φροντίσει όλα αυτά να πραγματοποιηθούν άμεσα και συντονισμένα με κύριο γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις καινοτόμες μεθόδους. 


                                                                  Χριστίνα Τσέρου


ΠΗΓΕΣ:  

https://greece.representation.ec.europa.eu/news/katapolemisi-ton-narkotikon-paroysiasi-tis-eyropaikis-ekthesis-gia-ta-narkotika-2021-2021-06-09_el

https://greece.representation.ec.europa.eu/news/diethnis-imera-kata-tis-katahrisis-kai-tis-paranomis-diakinisis-narkotikon-apaiteitai-perissoteri-2021-06-25_el

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/IP_20_1380

https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2020/12/18/council-approves-the-eu-drugs-strategy-for-2021-2025/

ttps://www.consilium.europa.eu/el/policies/eu-drugs-policy/#coordination


Τέχνη και Πολιτισμός: Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Λένε ότι η τέχνη είναι παράθυρο στον κόσμο και παράλληλα στην ψυχή του ανθρώπου. Από την ποίηση στη μουσική και από την αρχιτεκτονική στον κινηματογράφο, η ανάγκη για έκφραση, για μια δημιουργική διέξοδο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Μέσα από την τέχνη, σε όποια μορφή και αν τη συναντήσει κανείς, ανοίγονται νέοι ορίζοντες, καλλιεργείται το πνεύμα και δίνεται το έναυσμα για εποικοδομητικό διάλογο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αναγνωρίζει τη σημασία της τέχνης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς γενικότερα, αφού με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις αποσκοπεί στην διαφύλαξη και προώθησή της στο ευρύ κοινό.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες κινητοποιήσεις της Ε.Ε. είναι το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο αποτελείται από δύο σκέλη, που αφορούν τον Πολιτισμό και τα Media αντίστοιχα, καθώς και από ένα Cross-sectoral (διατομεακό) σκέλος με ρόλο κυρίως υποστηρικτικό, που εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων στους δύο προαναφερόμενους τομείς. Στο σκέλος Πολιτισμός εμπίπτουν μεταξύ άλλων πεδία όπως η αρχιτεκτονική, το σχέδιο, η πολιτιστική κληρονομιά, η μουσική, η λογοτεχνία και οι εκδόσεις αλλά και οι τέχνες του θεάματος. Στόχος, να ενθαρρυνθούν και να αναδειχθούν οι ανταλλαγές και η διανομή του περιεχομένου αυτού, και φυσικά οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, καθώς και να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία μέσω ποικίλων πλατφορμών. Το σκέλος MEDIA αφορά τον κινηματογράφο και γενικότερα το οπτικοακουστικό υλικό και επιδιώκει την στήριξη και προώθηση νέων ταλέντων και επιχειρήσεων σε πανευρωπαϊκή ή και παγκόσμια κλίμακα.

Ακόμη, μια ιδιαίτερα σημαντική δράση αποτελούν οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (European Heritage Days) που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβούλιου της Ευρώπης, δίνοντας τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, αλλά και να επισκεφτούν δωρεάν χιλιάδες μνημεία και χώρους, που τον υπόλοιπο χρόνο δεν είναι προσβάσιμα σε επισκέπτες. Η ενέργεια αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Ευρώπης και της ανάγκης προστασίας του.

Άλλες πρωτοβουλίες της Ε.Ε. περιλαμβάνουν: τις «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης» και τη «Συλλογή Έργων Τέχνης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Στην πρώτη επιλέγονται δύο πόλεις κάθε χρόνο με σκοπό να στηρίξουν τον τουρισμό στις περιοχές αυτές και να προβάλλουν πολιτιστικά κέντρα άγνωστα στο κοινό. Η δεύτερη αποτελεί μια συνεχώς διευρυνόμενη συλλογή που απαριθμεί σχεδόν 480 έργα τέχνης τα οποία αποκτώνται μέσω των εκθέσεων «Σύγχρονη τέχνη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι εκθέσεις αυτές διοργανώνονται κάθε χρόνο παρουσιάζοντας από μια διαφορετική χώρα.

Είναι φανερό πως η τέχνη ενώνει. Ανοίγει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ πολιτισμών και μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε και να αγκαλιάσουμε το διαφορετικό, αναγνωρίζοντας την ομορφιά της κάθε κουλτούρας και της πολυμορφίας της Ε.Ε.. Η δημιουργικότητα θα αποτελεί πάντα γενεσιουργό δύναμη της καινοτομίας και είναι απαραίτητο να δίνεται ο κατάλληλος χώρος, κυρίως στους νέους, για να δημιουργούν ελεύθερα.

                                        Μυρτώ Γιανκίδη

Πηγές:

 https://european-union.europa.eu/priorities-and-actions/actions-topic/culture_el

 https://www.ecb.europa.eu/ecb/artsculture/html/index.el.html

Έμφυλη βία στην Ελλάδα και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 Το φαινόμενο της έμφυλης βίας, με θύματα κατεξοχήν τις γυναίκες, αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, βαθιά ριζωμένο στην πατριαρχική νοοτροπία. Ως η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας χαρακτηρίζονται οι γυναικοκτονίες, ένας όρος που τα τελευταία χρόνια απήχησε στο ευρύ κοινό αλλά και απέκτησε νομική βάση σε ορισμένα κράτη. Πώς όμως αντιμετωπίζεται η έμφυλη βία στα πλαίσια της Ε.Ε., ποια η θέση της χώρας μας, και ποια εμπόδια εγείρονται στην πορεία;

Τη δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχει νομοθεσία της Ε.Ε. που να αναφέρεται ειδικά στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, ωστόσο η προστασία των θυμάτων εξασφαλίζεται από οδηγίες και κανονισμούς σε διάφορους τομείς. Ένα παράδειγμα αποτελεί η “Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης”, η οποία υπεγράφη από την Ε.Ε. και αποσκοπεί στην πρόληψη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, την προστασία και στήριξη των θυμάτων, καθώς και τη δίωξη των δραστών. Η διεθνής αυτή σύμβαση ποινικοποιεί μορφές βίας όπως το stalking, η οικονομική βία, ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο εξαναγκαστικός γάμος κ.α.

Γενικά, κρίνεται απαραίτητη η λήψη στοχευμένων μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, με τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων και δεδομένων. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) εργάζεται για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων σε διάφορους τομείς, διεξάγοντας έρευνες, μελέτες και παρουσιάζοντας στατιστικά για της χώρες της Ε.Ε.. Συγκεκριμένα, ο “Δείκτης ισότητας των φύλων” (Gender Equality Index) είναι ένα γράφημα που με δείκτη το 100 και διάφορες υποκατηγορίες, «μετρά» την ισότητα μεταξύ των φύλων ανά χώρα (αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε όλη την Ε.Ε. με βαθμολογία 53.4). Παρόλα αυτά, στην κατηγορία που αφορά τη βία, δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα μετά το 2018. Η EIGE διεξάγει από το 2020 μια σχετική έρευνα, η οποία όμως αναμένεται να δημοσιευτεί μετά το 2024.

Τα ανεπαρκή δεδομένα, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμβάλλουν καθοριστικά στη διαιώνιση του προβλήματος. Στην Ελλάδα ο όρος “γυναικοκτονία” δεν αναγνωρίζεται νομικά σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως το Βέλγιο και η Γαλλία. Οι καταγγελίες για έμφυλη βία στη χώρα μας, είναι συντριπτικά λιγότερες σε σχέση με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη όπως η Σουηδία. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, σε μια χώρα που αρκετές φορές οι ευθύνες επιρρίπτονται στα ίδια τα θύματα; Σε μια χώρα που οι κοπέλες προκαλούν τους βιασμούς τους, που οι κακοποιημένες γυναίκες στιγματίζονται αντί για τους θύτες τους; Η έλλειψη εμπιστοσύνης στις Αρχές, καθώς και η έλλειψη κατάλληλων δομών είναι βασικά προβλήματα της χώρας μας που καθιστούν, αδύνατη τη συγκέντρωση ακριβών στοιχείων όσον αφορά την έμφυλη βία.

Γίνεται έτσι αντιληπτό πως τα πραγματικά νούμερα είναι ασύλληπτα. Δεν θα υπάρξει όμως πραγματική αλλαγή όσο η κατάσταση αυτή συνεχίζει να αποτελεί ταμπού. Όσο αρνούμαστε να την αναγνωρίσουμε.

Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για ένα πρόβλημα που πλήττει τον μισό πληθυσμό της και έχει καταστροφικές συνέπειες για όλα τα μέλη της.

                                      Μυρτώ Γιανκίδη

Πηγές

 https://www.kathimerini.gr/society/561989512/giati-prepei-o-nomos-na-anagnorisei-tis-

gynaikoktonies/

 https://www.consilium.europa.eu/el/policies/eu-measures-end-violence-against-women/#facts

 https://parallaximag.gr/top/emfyli-via-spanies-oi-katangelies-stin-ellada-sygkrisi-me-ti-souidia

 https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/379830_o-akiryhtos-polemos-kata-ton-gynaikon-

stin-eyropi

 https://eige.europa.eu/gender-equality-index/2022/EL

 https://diotima.org.gr/pente-erotiseis-kai-apantiseis-gia-ti/

Ακαδημαϊκό άγχος : τι το προκαλεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

 

Το σχολείο παρόλο που μπορεί να είναι χώρος μαθησιακής και προσωπικής

εξέλιξης μπορεί να δημιουργήσει και ανεξέλεγκτο άγχος στους μαθητές. Αυτό το

άγχος αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη τους και θέτει σε κίνδυνο την ψυχική

τους υγεία με αποτέλεσμα την μειωμένη επίδοση τους. Ας διερευνήσουμε λοιπόν στους

παράγοντες που προκαλούν άγχος στους μαθητές και στους τρόπους αντιμετώπισης

του.

Αξιοσημείωτη πηγή άγχους για τους μαθητές είναι η ανάγκη για ακαδημαϊκή

επιτυχία και η ταύτιση της επιτυχίας με τους υψηλούς βαθμούς. Αναλυτικότερα οι

μαθητές βρίσκονται υπό υπερβολική πίεση κατά την διάρκεια των διαγωνισμάτων,

ώστε να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των ίδιων, αλλά και των γονιών τους.

Παράλληλα το άγχος στη σχολική μονάδα μπορεί να προκληθεί από κοινωνικούς

παράγοντες, όπως η ανάγκη για αποδοχή από τους συνομηλίκους και οι ανησυχίες

των μαθητών για το απρόβλεπτο μέλλον κυρίως στον επαγγελματικό τομέα. Το

ακαδημαϊκό στρες μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες μορφές, με πιο χαρακτηριστικές

την απώλεια ύπνου, τους πονοκέφαλους, τις αδιαθεσίες, τους πόνους στο θώρακα και

τη δυσκολία στην αναπνοή.

Αυτό το άγχος μπορεί να μειωθεί με επιτυχία αν οι μαθητές και οι καθηγητές λάβουν

τα κατάλληλα μέτρα. Πιο συγκεκριμένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του

άγχους έχει η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή, οι συχνές έξοδοι με φίλους, η

δημιουργία προγράμματος για το διάβασμα, τα συχνά διαλείμματα και η επιλογή

ασχολιών που χαλαρώνουν το άτομο. Αυτά είναι μέτρα που μπορεί να λάβει ο

μαθητής, πώς μπορούν να βοηθήσουν όμως οι καθηγητές; Οι καθηγητές μπορούν

να βοηθήσουν δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για όλους τους μαθητές και

δίνοντας τους ευκαιρίες να αποδείξουν τις ικανότητες τους με άλλους τρόπους εκτός

των διαγωνισμάτων.

Εν κατακλείδι το ακαδημαϊκό άγχος μπορεί να δημιουργήσει αμέτρητα προβλήματα

στους μαθητές επηρεάζοντας την σωματική και ψυχική τους υγεία. Επομένως το

θέμα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τόσο οι ίδιοι οι

μαθητές όσο και οι καθηγητές.

                                                            Γκιζέλα Μέτκο

Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα


H κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα είναι η μεταβολή του κλίματος

στον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας και ειδικότερα οι μεταβολές των

μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο

περιβαλλοντικές. Δεν περιορίζονται στην αύξηση της θερμοκρασίας του

αέρα ή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι συνέπειές της

επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την

τουριστική υποδομή και τη γεωργική παραγωγή μιας χώρας, έως την

υγεία του πληθυσμού της.


Ο τομέας του τουρισμού αναμένεται να επηρεαστεί από την

κλιματική αλλαγή. Δεδομένου ότι θα υπάρξουν περισσότερα κύματα

θερμότητας το καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των

τουριστικών δομών να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για ψύξη

και πολλές περιοχές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα παροχής νερού.

Σε πολλές περιοχές της χώρας η αύξηση της θερμοκρασίας πιθανότατα

να οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, η

μείωση του αριθμού των κρύων ημερών του χειμώνα θα μειώσει το

κόστος θέρμανσης στις τουριστικές εγκαταστάσεις σε χειμερινούς

προορισμούς. Επιπλέον, τα χιονοδρομικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν

μεγαλύτερη πίεση, κυρίως εκείνα που βρίσκονται σε χαμηλά υψόμετρα

και ειδικά στο νότο.

Παράλληλα, το κλίμα της Ελλάδας θα γίνει ξηρότερο λόγω της

μείωσης των βροχοπτώσεων κατά 20-30% το καλοκαίρι και κατά 10%

το χειμώνα. Περίοδοι χωρίς βροχόπτωση θα είναι περισσότερες, το

έλλειμμα υγρασίας θα αυξηθεί έως και 12% και θα εμφανιστεί αυξημένη

τάση μετατροπής του εδάφους σε ξηρά στο 60% της αρόσιμης γης.

Μεγάλα πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν κυρίως οι οινοπαραγωγές

περιοχές, καθώς θα έχουν ταυτόχρονος καίρια μείωση των

βροχοπτώσεων και σημαντική αύξηση του ελλείμματος υγρασίας.

Αντίθετα, η αμπελουργία θα ευνοηθεί προσωρινά στις ορεινές περιοχές

της χώρας. Συγκεκριμένες ποικιλίες που μέχρι τώρα μεγάλωναν πιο

νότια θα μπορούν τώρα να αναπτυχθούν εκεί. Ωστόσο,

μακροπρόθεσμα η αύξηση του αριθμού των καυτών ημερών, μαζί με τη

μείωση των βροχοπτώσεων, θα ακυρώσει τυχόν ευνοϊκές συνθήκες για

αγροκαλλιέργεια , καθώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα χρειαστούν

αυξημένη άρδευση. Τέλος, η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να

επηρεάσει την ποιότητα των λαχανικών και των φρούτων που

παράγεται σε ολόκληρη τη χώρα, διότι η συγκομιδή θα γίνεται νωρίτερα

Εκτός από τις οικονομικές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η

κλιματική αλλαγή θα έχει επίσης αναπόφευκτες συνέπειες στη δημόσια

υγεία, και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Όσοι μένουν σε αστικές

περιοχές θα αντιμετωπίσουν ένα θερμικό κύμα, λόγω της αύξησης της

θερμοκρασίας, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση

ενέργειας για ψύξη και σε απότομη αύξηση της ημερήσια θνησιμότητα

κατά 10% και 18% αντίστοιχα.

Τέλος είναι η ώρα να δράσουμε, ώστε για να εξασφαλίσουμε και

στις επόμενες γενιές ένα ασφαλές φυσικό περιβάλλον. Αλλιώς, το

μέλλον της χώρας μας προβλέπετε δυσοίωνο.


                               Κωνσταντίνος Μπαλόμπας

Βιβλιογραφία: Άρθρο του Θοδωρή Γεωργακόπουλου στην ιστοσελίδα ‘‘dianeosis’’ και το άρθρο του Κώστα Καρτάλη στην εφημερίδα ‘‘Έθνος’’.

Φιλία και ευγενής άμιλλα στον αθλητισμό


Φιλία! Μια λέξη, μια έννοια που περιγράφει δεκάδες συναισθήματα 

και μια ιδιαίτερη σχέση ανθρώπων. Με αφορμή την παγκόσμια

ημέρα φιλίας που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου θα

αναπτύξουμε την φιλία και την ευγενή άμιλλα. Η έννοια της φιλίας

υπήρχε από την Αρχαία Ελλάδα αφού ο Αριστοτέλης την αναφέρει

στο έβδομο βιβλίο του από τα «Ηθικά Νικομάχεια». Αναφέρει πως:

«η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την

αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ

αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε

να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα

αγαθά».

Οι φιλίες είναι σημαντικές και στα πλαίσια της άθλησης. Συνήθως

οι φίλοι που κάνουμε στον αθλητισμό είναι και οι πιο αληθινοί. Μαζί

τους γελάμε, κλαίμε, ιδρώνουμε, νευριάζουμε, χαιρόμαστε,

πανηγυρίζουμε. Όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα τα προσφέρει

ο κοινός στόχος που έχει μια ομάδα και η εμπιστοσύνη που

χτίζεται γύρω από αυτήν και τους ανθρώπους της. Ένας φίλος

περνάει από πολλές «δοκιμασίες» μέχρι να κερδίσει την εκτίμηση

και την αγάπη σου. Οι μεγάλοι λένε πως οι εφηβικές σχέσεις φιλίας

δεν είναι πραγματικές, πως πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο την

οικογένεια μας. Ίσως έχουν δίκιο, όμως κάποια από τα

προβλήματά μας δεν είναι εύκολα κατανοητά από τους ενήλικους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι φίλοι είναι αυτοί που καταφεύγουμε.

Φίλοι από το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ ή το μπάσκετ ή απλώς φίλοι.

Κύριο μέρος του αθλητισμού είναι και το εὖ αγωνίζεσθαι ή αλλιώς

fair play. Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τους συναγωνιστές

τους και να βάζουν την υγεία πάνω από την πολυπόθητη νίκη και

τον εγωισμό τους. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Οι

περισσότεροι έχουμε ακούσει για αυτόν τον αθλητή αγώνων

δρόμου που όταν ο μπροστινός του έπαθε μια κράμπα τον

βοήθησε να σηκωθεί και να τερματίσει πρώτος όπως του άξιζε.

Ακόμη, είναι γνωστά τα γεγονότα ευγενούς άμιλλας στο

ποδόσφαιρο όπου αθλητές διώχνουν την μπάλα όταν

συνειδητοποιούν πως κάποιος συναθλητής και ανταγωνιστής τους

έχει τραυματιστεί γνωρίζοντας πως βρίσκονται σε μια ευνοϊκή

θέση. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι αναγκαίο κι όμως ο

άνθρωπος καταφέρνει σε πολλές περιπτώσεις να δείξει τον ήμερο

εαυτό του και να αγωνιστεί χωρίς μίσος προς τον αντίπαλο.

Ο αθλητισμός ενώνει και μέσω αυτού δημιουργούνται σχέσεις,

φιλίες, προκαλούνται έντονα συναισθήματα και άνθρωποι έξω ή

μέσα από τα γήπεδα διδάσκονται ηθικές αξίες που είτε είχαν

ξεχάσει είτε αδιαφορούσαν γιατί έτσι τους βόλευε. Η σωματική

άσκηση ωφελεί το ανθρώπινο σώμα αλλά συγχρόνως συμβάλλει

στην εύθυμη διάθεση και ψυχολογία μας. Οπότε ο καθένας από

εμάς μαζί με το κράτος οφείλει να προστατεύει τον χώρο του

αθλητισμού και να τον κρατεί υγιή. Είναι γνωστό εξάλλου πως

«όπου άμιλλα ενταύθα και νίκη εστίν» (Αριστοτέλης), δηλαδή όπου

υπάρχει άμιλλα υπάρχει και νίκη.

                                                Φωτεινίδου Ελίζα

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ


Τα ταξίδια στο χρόνο για τους περισσότερους από μας αποτελούν ένα δημιούργημα της φαντασίας του ανθρώπου το οποίο ενσαρκώνεται σε μεγάλο βαθμό στις κινηματογραφικές παραγωγές και τα λογοτεχνικά έργα. Ωστόσο, η ιδέα αυτή δεν απέτυχε να συναρπάσει τους επιστήμονες, οι οποίοι βάλθηκαν να ερευνήσουν αν ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί να γίνει πραγματικότητα.  

Ήδη από την αρχαιότητα υπάρχουν πηγές που περιγράφουν επεισόδια με κύρια ιδέα τα ταξίδια στο χρόνο. Η ιστορία του βασιλιά Raivata Kakdumi απο την ινδική μυθολογία, το περιστατικό στο σπήλαιο Al-Kahf που αναφέρεται στο Κοράνι και ο ιαπωνικός μύθος του Urashima Taro αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Παρ’ όλα αυτά, το μυθιστόρημα του  Χ. Τζ. Γουέλς με τίτλο “Η Μηχανή του Χρόνου” (1895) άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω έρευνες.

Ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της ιδέας αυτής ήτανε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, του οποίου το έργο εστίαζε ούτως η άλλως στην ερμηνεία φαινομένων που αφορούν τον χρόνο. Όσον αφορά τα ταξιδια σ’ αυτόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι εφικτά είτε μέσω του φαινομένου της “διαστολής του χρόνου” είτε χάρη στις ιδιότητες των βαρυτικών πεδίων.

Μεταγενέστερα, τέτοια ταξίδια μπήκαν σε εφαρμογή με σημαντικότερα από αυτά να είναι το “Πείραμα της Φιλαδέλφεια” (1943), το “Πείραμα του Pellegrino Ernetti” (1960) και το “Montauk Project” (1980). Μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία όμως έρχεται από την δεκαετία του 1950 και παραμένει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο. Πρόκειται για τον Άνδρα από το Taured, ή αλλιώς τον Άνδρα Δίχως Χώρα. 

Συνοψίζοντας αν και ένα ταξίδι στο παρελθόν ή στο μέλλον μοιάζει ακατόρθωτο οι επιστήμονες δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να κάνουνε μελέτες πάνω στο θέμα. Η συνεχής και ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αναμφίβολα ένα κομβικό σημείο το οποίο θα ρίξει περισσότερο φως σε όλες τις πτυχές αυτού του κεφαλαίου. 


                                                       Χριστίνα Τσέρου


ΠΗΓΕΣ:

https://el.wikipedia.org/wiki/Ταξίδι_στον_χρόνο

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/to-taxidi-sto-chrono-einai-efikto/

https://weirdo.gr/ταξιδι-στον-χρονο/?utm_content=cmp-true


87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης


Όπως κάθε χρόνο από το 1926, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτός ο άρρηκτα συνδεδεμένος θεσμός τόσο με την πόλη όσο και με τον οικονομοπολιτιστικό χαρακτήρα θα διαρκέσει για εννέα ημέρες, από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Φέτος στην Έκθεση με αέρα Βαλκανικό, αφού τιμώμενη χώρα για φέτος είναι η Βουλγαρία, θα παρουσιαστούν καινοτόμες ιδέες σε ποικίλους τομείς όπως της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της ενέργειας μεταξύ άλλων. Παράλληλα, μέσω των διάφορων θεματικών ενοτήτων, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τα προγράμματα ERASMUS, υποτροφίες, και τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών στην ενότητα “Akademia”. Ενώ στο “Η Ελλάδα των Περιφερειών” οι παρευρισκόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το τι ἐστί ¨πολίτης¨ και ¨δυνατότητες¨ μέσω των κρατικών χρηματοδοτήσεων και των νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Αρκετοί οι λόγοι επιλογής της επιλογής της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας ως τιμώμενη χώρα για τη φετινή Δ.Ε.Θ., ωστόσο ο κύριος άξονας της επιλογής αυτής είναι οι συνεχώς αναβαθμιζόμενες διμερείς σχέσεις στους παραγωγικούς της κλάδους και γενικώς η αναπτυσσόμενη οικονομία της.

Όλα τα παραπάνω και πολλές περισσότερες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Έκθεσης. Όπως και παλαιότερα, έτσι κι φέτος μουσικά δρώμενα με τη συμμετοχή σημαντικών ονομάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής θα γίνουν. Συμπερασματικά, η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μία σίγουρη στάση για όποιον θέλει να ανακαλύψει, να εξερευνήσει διάφορες βιομηχανίες και να βιώσει μια ζωντανή γιορτή πολιτισμού και επιχειρηματικής αριστείας.

                                            Γιαννακούδης Δημήτριος

Βιβλιογραφία

Τιμώμενη Χώρα η Βουλγαρία στην 87η ΔΕΘ. politismika.gr

«Η Ελλάδα των Περιφερειών» / Akademia. thessalonikifair.gr

ΔΕΘ 2023 – 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. thessalonikiguide.gr

Πώς καταστρέφεται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την Αγγλία


 Το ποδόσφαιρο είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ευρώπη, και σε όλο τον κόσμο. Αν και μερικές φορές υπάρχουν προβλήματα - κυρίως λόγω οπαδικής βίας - εκατομμύρια φιλάθλων αγαπούν το ποδόσφαιρο. Δυστυχώς όμως βαδίζουμε σε μια πορεία εδώ και καιρό που έχει τη δυνατότητα να υποβαθμίσει το άθλημα και τη δική μας εμπειρία.

Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρομαι είναι ότι οι ομάδες της αγγλικής Premier League έχουν γίνει τόσο πλούσιες που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες δεν μπορούν να συμβαδίσουν! Η Chelsea τον φετινό χειμώνα ξόδεψε πάνω από €300 εκατομμύρια - αυτό ξεπερνά το σύνολο των εξόδων όλων των ομάδων των Bundesliga, LaLiga, Serie A και Ligue 1 στο ίδιο χρονικό διάστημα!

Για να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα, το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη λειτουργεί έτσι: Στην Αγγλία, κάπου το 1860 ξεκίνησε το οργανωμένο ποδόσφαιρο. Οι ομάδες χωρίζονται σε λίγκες και σε κάθε σεζόν οι δύο χειρότερες ομάδες από κάθε λίγκα υποβιβάζονται, ενώ οι δύο καλύτερες ανεβαίνουν κατηγορία. Κάθε χρόνο επίσης διεξάγεται το κύπελλο πρωταθλητριών ή European Cup (αργότερα μετονομάστηκε σε UEFA Champions League), που είναι ευκαιρία για όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο. Τη δεκαετία του ‘80 ομάδες από 16 διαφορετικές χώρες έφτασαν στους ημιτελικούς. Αλλά το ποδόσφαιρο σύντομα θα άλλαζε.

Ξεκίνησε στην Αγγλία με μια τραγωδία. Στις 15 Απριλίου, 1989, 700 άτομα τραυματίστηκαν και 96 σκοτώθηκαν σε έναν αγώνα στο Σέφιλντ (Sheffield), όταν η κακή διαχείριση του πλήθους και ο προβληματικός σχεδιασμός του σταδίου συνάντησαν ένα πανικόβλητο κοινό. Ήταν ένα μελανό σημείο για μια καταστροφική δεκαετία για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η Αγγλία διαγράφτηκε από το Champions League το 1985 όταν μάχη μεταξύ οπαδών οδήγησε στον θάνατο 39 ατόμων. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε πολλούς από τους καλύτερους Άγγλους ποδοσφαιριστές στο να εγκαταλείψουν τη χώρα για να παίξουν σε άλλες ευρωπαϊκές λίγκες.

Οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων ομάδων (Manchester United, Tottenham, Arsenal, Liverpool, Everton) δεν μπόρεσαν να ανεχθούν αυτή τη κατάσταση για πολύ. Το 1992 οδήγησαν 22 ομάδες στη δημιουργία μιας καινούριας λίγκας, της Premier League. Τη σχεδίασαν έτσι ώστε να επαναφέρει το αγγλικό ποδόσφαιρο: ήταν η νέα ανώτατη λίγκα, είχε έλεγχο για τα δικά της διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα - τα οποία πούλησε για 427 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να εκσυγχρονίσουν το παιχνίδι, να χτιστούν νέα στάδια και να βρουν νέους τρόπους να βγάλουν λεφτά. Τα επόμενα χρόνια - μέχρι το 2001 - κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την τιμή για τα δικαιώματά τους, δύο φορές! Μια άλλη διαφορά που είχαν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές λίγκες είναι ότι μοίραζαν τα κέρδη από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων πιο δίκαια, κάνοντάς τους πιο ανταγωνιστικούς. Το 2004 η Αγγλική ήταν η πιο πλούσια λίγκα στην Ευρώπη!

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι ένας Ρώσος μπίζνεσμαν που το 2003 είχε σχεδόν 10δισ. Ευρώ, και ήθελε να αγοράσει μία ομάδα. Κατέληξε στη Chelsea, μια αγγλική ομάδα που τότε είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Πλήρωσε 199εκ. από τα χρήματά του για να αγοράσει την ομάδα και να την απαλλάξει από τα χρέη της και εκατομμύρια ακόμα για να αγοράσει καλούς παίκτες από τη Premier League και όλη την Ευρώπη.

Με χρήματα ανήκουστα ως τότε στη Premier League η Chelsea κέρδισε το 2005 και 2006, καθώς και άρχισε να παίρνει συστηματικά καλές θέσεις στο πανευρωπαϊκό τουρνουά, που πλέον είχε μετονομαστεί σε Champions League. Ήταν πλέον αποδεδειγμένο πως μπορείς να αγοράσεις την επιτυχία στη Premier League.

Αυτό ενθάρρυνε και άλλους ιδιοκτήτες να το δοκιμάσουν και αυτοί. Κατά την αρχή του αιώνα πολλοί, πλούσιοι ιδιοκτήτες κυρίως από το εξωτερικό άρχισαν να βάζουν εκατομμύρια σε ομάδες της Premier League. Βοηθούσε αρκετά ότι αρχικά η Premier League είχε πολύ λίγους περιορισμούς στο ποιος και πόσα λεφτά μπορούσε να ξοδέψει σε αυτή. Οπότε οι πλούσιες ομάδες έγιναν πλουσιότερες, ενώ μερικοί ιδιοκτήτες ανέδειξαν μικρότερες ομάδες τις οποίες αγόρασαν.

Ο Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, και με τα χρήματα από το πετρέλαιο αγόρασε τη Manchester City το 2008.

Ξόδεψε πάνω από 1.7δισ. ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια αγοράζοντας τους καλύτερους παίχτες, προπονητές και υποδομές από όλη την Ευρώπη. Και το αποτέλεσμα; Από τότε κέρδισε τη Premier League 7 φορές, το FA Cup 3 φορές και το Champions League.

Αυτή η στρατηγική ξεκίνησε έναν ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων τη δεκαετία του 2010, όπου οι ομάδες άρχισαν να ξοδεύουν όλο και παραπάνω κάθε χρόνο για να συμβαδίσουν με τους υπόλοιπους. Ενώ οι μεγάλες ομάδες είχαν την πολυτέλεια να σπαταλάνε τα χρήματά τους σε καλύτερους παίχτες, οι μικρότερες δεν μπορούσαν. Έτσι έγινε επίσης δυσκολότερο για τις ομάδες που ανεβαίνανε στη Premier League να μείνουν εκεί.

Το 2013 η Premier League θέσπισε μερικούς κανονισμούς για να το κάνει πιο εύκολο στις ομάδες να συμβαδίζουν, αλλά δεν έβαλαν φρένο στο ξόδεμα. Αυτές οι ομάδες βρίσκονταν σε έναν κερδοφόρο κύκλο: όλοι οι πλούσιοι ιδιοκτήτες ξόδευαν εκατομμύρια για να φέρουν τους καλύτερους παίχτες στη Premier League, που έφερνε περισσότερους φαν - ιδίως αλλοδαπούς - που έφερναν περισσότερα τηλεοπτικά χρήματα, που τελικά έδινε στις ομάδες περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν κι άλλους παίχτες.

Το 2022 η Premier League είχε 11 από τις 20 πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο. Και από έσοδα είχε 3 δις παραπάνω από τη Γερμανία την Ισπανία και υπερδιπλάσια της Γαλλίας και της Ιταλίας. Αποκορύφωμα ήταν τα χρήματα που ξόδεψε η Chelsea τον φετινό χειμώνα - πάνω από €300 εκατομμύρια.


Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές λίγκες έφεραν πολύ λιγότερα έσοδα, είχαν όμως περισσότερους κανονισμούς. Η Γερμανία μπλόκαρε πλούσιους ξένους ιδιοκτήτες από το να αγοράζουν ομάδες, ενώ η Ισπανία έθεσε πολύ αυστηρά όρια στο πόσο μπορεί να ξοδέψει η κάθε ομάδα. Αυτό έκανε τις λίγκες πολύ πιο υγιείς, αλλά έβαλε επίσης τις ομάδες σε μειονεκτική θέση σε σχέση με αυτές της Premier League.

Όλοι οι καλύτεροι παίκτες της Ευρώπης σιγά-σιγά φεύγουν για την Premier League. Μερικές μεγάλες ομάδες προσπάθησαν να φτάσουν τις δαπάνες των ομαδών της Premier Leeague, αλλά αυτή η προσπάθια οδήγησε την Μπαρτσελόνα σε χρέος. Ενώ οι υπόλοιπες μικρότερες ομάδες επιλέγουν να πουλήσουν τους καλύτερούς τους παίχτες στη Premier League, κάνοντάς το ακόμα πιο δύσκολο γι’ αυτές να ανταγωνιστούν.

Η διαφορά φαίνεται καθαρότερα στο Champions League. Στη δεκαετία του ‘80 16 ομάδες έφτασαν στους ημιτελικούς. Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν μόνο 6, και μόνο αυτές οι 6 ομάδες έχουν κερδίσει, παίρνοντας και το μεγάλο χρηματικό έπαθλο.

Η Premier League ανακοίνωσε ότι θα έχει αυστηρότερους κανονισμούς και θα τους επιβάλλει καλύτερα. Το Φεβρουάριο του 2023 η Premier League κατηγόρησε τη Manchester City για πάνω από εκατό παραβιάσεις των οικονομικών της κανονισμών από το 2009. Αν βρεθεί ένοχη θα μπορούσε να αποβληθεί. Αλλά το να περιοριστούν οι δαπάνες ίσως κάνει μόνιμο το κενό που έχει δημιουργηθεί. Το να βρεθεί λύση για τα προβλήματα του παρελθόντος από τη Premier League θα είναι σίγουρα δύσκολο.

                             Χριστοφορίδης Γιάννης


Πηγές:

· https://www.espn.com/soccer/story/_/id/37635982/chelsea-arsenal-win-january-transfer-window-everton-moises-caicedo-biggest-losers

· https://www.iefimerida.gr/spor/podosfairo-10-pio-dimofili-athlimata-ston-kosmo

· https://www.theguardian.com/news/2019/jan/17/how-a-deluge-of-money-nearly-broke-the-premier-league

· https://www.bbc.com/sport/football/64314328

· https://www.britannica.com/sports/football-soccer

·https://www.telegraph.co.uk/news/2016/04/25/hillsborough-disaster-april-15-1989-remembered-in-pictures/?psafe_param=1&WT.mc_id=tmgoff_psc_ppc_us_news_dsa_sport&gclid=CjwKCAjwhJukBhBPEiwAniIcNSJujJv6TMeYNhC1lm13XD_kJXSEwUTtOjMUoDuIEfQFGG1dTI5KNBoCSewQAvD_BwE

· https://www.history.com/this-day-in-history/english-football-clubs-banned-from-europe

· https://en.wikipedia.org/wiki/Foundation_of_the_Premier_League

· https://www.theguardian.com/media/2003/feb/25/broadcasting3

· https://www.forbes.com/maserati/billionaires2004/LIRDG3G.html

· https://www.si.com/soccer/2022/03/03/roman-abramovich-chelsea-owner-era-premier-league

·https://www.sportingnews.com/us/soccer/news/how-much-did-roman-abramovich-pay-chelsea/rarsgqv7fhomkdpn5prhdxyh#:~:text=Roman%20Abramovich%20is%20believed%20to,bought%20the%20club%20in%201982

· https://olympics.com/en/news/uefa-champions-league-ucl-winners-list-football-club-teams

· https://www.sportingnews.com/us/soccer/news/american-owners-premier-league-clubs/vsjjw0afogx37vrg1jh6hxqp

· https://edition.cnn.com/interactive/2020/06/sport/newcastle-united-takeover-billionaire-investment-european-football/

· https://www.marca.com/en/football/premier-league/2021/10/10/6162d54b46163f1f7e8b45f0.html

· https://www.goal.com/en-us/lists/afraid-game-going-to-die-premier-league-killing-european-football/bltc12ec88eed0c74e9#cs1e128fad616b6ad4

· https://www.theguardian.com/football/2023/jan/19/more-than-half-20-richest-clubs-in-world-premier-league-deloitte-report

· https://theathletic.com/4145730/2023/02/01/premier-league-million-january-transfer/

· https://en.as.com/soccer/how-the-premier-league-revenue-compares-to-other-leagues-laliga-serie-a-bundesliga-ligue-1-n/

· https://drive.google.com/file/d/1vpgwvMAN3hAv90LwcrzhvOnNhRlIgfUh/view

· https://www.nytimes.com/2022/08/03/sports/soccer/barcelona-laporta-de-jong.html

· https://unherd.com/thepost/the-premier-leagues-vast-wealth-is-ruining-world-football/

· https://theathletic.com/4147423/2023/02/02/premier-league-transfer-window-spending-europe-view/

· https://www.sportingnews.com/us/soccer/news/champions-league-prize-money-2022-2023-ucl-winners-uefa/axbbtipavsvy1howxwj6vanp

· https://www.nytimes.com/2021/04/19/sports/soccer/super-league-explainer.html

· https://www.economist.com/graphic-detail/2022/09/02/footballs-transfer-window-shows-the-premier-leagues-growing-clout

· https://newrepublic.com/article/170458/relegate-manchester-city-premier-league

· https://www.nytimes.com/2022/03/22/sports/soccer/uefa-salary-cap.html

·https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%A5%CE%95%CE%A6%CE%91_%CE%A4%CF%83%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%82_%CE%9B%CE%B9%CE%B3%CE%BA

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

“Εκπαίδευση και τεχνολογία: μπορούν να συνυπάρξουν;”


Η τεχνολογία, δηλαδή η κατασκευή, τροποποίηση και χρήση κατασκευών με σκοπό

την διευκόλυνση στην παραγωγή αγαθών και την βελτίωση της ανθρώπινης ζωής,

έχει επεκταθεί τον τελευταίο αιώνα, φέρνοντας ριζοσπαστικές αλλαγές σε

διάφορους τομείς και κυρίως στην εκπαίδευση. Ας εμβαθύνουμε λοιπόν στην

συνεισφορά της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και στις θετικές και αρνητικές

συνέπειες που επιφέρει.

Αρχικά, η διείσδυση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση μπορεί να έχει πολλαπλές

επιπτώσεις τόσο στους μαθητές, όσο και στο κράτος. Αναλυτικότερα, η εγκατάσταση

τεχνολογικών μέσων σε χιλιάδες σχολεία της χώρας, κρίνεται ιδιαίτερα δαπανηρή και

καθυστερεί την οικονομική ανάπτυξη της. Επιπρόσθετα, εκτός από το ότι επιβαρύνει

την συγκέντρωση των μαθητών λειτουργώντας ως περισπασμός, μειώνει τις

δεξιότητες τους και την δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, καθώς η εύκολη

πρόσβαση στην γνώση μέσω της τεχνολογίας, δεν αφήνει περιθώρια για

αναζήτηση και μαθησιακή ανάπτυξη. Παράλληλα, η τεχνολογία στην σχολική μονάδα

θα μείωση ραγδαία τις κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών, αφού θα αυξήσει την

ήδη ανεπτυγμένη εξάρτησή τους στο διαδίκτυο, οδηγώντας τους στην

απομόνωση.

Από την άλλη, η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει στην εκπαίδευση και να την

βελτιώσει παρέχοντας νέες προοπτικές. Πιο συγκεκριμένα, η εύκολη πρόσβαση και οι

επίκαιρες πληροφορίες του διαδικτύου, διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες των

μαθητών και τις γενικές τους γνώσεις. Παράλληλα, οι εναλλακτικοί εκπαιδευτικοί

μέθοδοι που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικοί και ενθαρρύνουν

τους μαθητές στην ανάγκη για απόκτηση γνώσεων. Εκτός αυτού, διευκολύνει τους

καθηγητές στην βαθμολόγηση των μαθητών καθώς τα διαγωνίσματα μπορούν να

πραγματοποιούνται διαδικτυακά εντός της τάξης. Τέλος, οι μαθητές εξοικειώνονται

ακόμα περισσότερο με την τεχνολογία, η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στα

επαγγέλματα του μέλλοντος.

Επομένως, συνάγεται το συμπέρασμα, ότι η συνεισφορά της τεχνολογίας στην

εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα σημαντική και το κράτος μας επιβάλλεται να λάβει

διάφορα μέτρα για την εγκατάσταση της σε περισσότερες σχολικές μονάδες παρά τις

οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν.

                                                           Γκισέλα Μέτκο

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...