Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ


Τα ταξίδια στο χρόνο για τους περισσότερους από μας αποτελούν ένα δημιούργημα της φαντασίας του ανθρώπου το οποίο ενσαρκώνεται σε μεγάλο βαθμό στις κινηματογραφικές παραγωγές και τα λογοτεχνικά έργα. Ωστόσο, η ιδέα αυτή δεν απέτυχε να συναρπάσει τους επιστήμονες, οι οποίοι βάλθηκαν να ερευνήσουν αν ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί να γίνει πραγματικότητα.  

Ήδη από την αρχαιότητα υπάρχουν πηγές που περιγράφουν επεισόδια με κύρια ιδέα τα ταξίδια στο χρόνο. Η ιστορία του βασιλιά Raivata Kakdumi απο την ινδική μυθολογία, το περιστατικό στο σπήλαιο Al-Kahf που αναφέρεται στο Κοράνι και ο ιαπωνικός μύθος του Urashima Taro αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Παρ’ όλα αυτά, το μυθιστόρημα του  Χ. Τζ. Γουέλς με τίτλο “Η Μηχανή του Χρόνου” (1895) άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω έρευνες.

Ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της ιδέας αυτής ήτανε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, του οποίου το έργο εστίαζε ούτως η άλλως στην ερμηνεία φαινομένων που αφορούν τον χρόνο. Όσον αφορά τα ταξιδια σ’ αυτόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι εφικτά είτε μέσω του φαινομένου της “διαστολής του χρόνου” είτε χάρη στις ιδιότητες των βαρυτικών πεδίων.

Μεταγενέστερα, τέτοια ταξίδια μπήκαν σε εφαρμογή με σημαντικότερα από αυτά να είναι το “Πείραμα της Φιλαδέλφεια” (1943), το “Πείραμα του Pellegrino Ernetti” (1960) και το “Montauk Project” (1980). Μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία όμως έρχεται από την δεκαετία του 1950 και παραμένει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο. Πρόκειται για τον Άνδρα από το Taured, ή αλλιώς τον Άνδρα Δίχως Χώρα. 

Συνοψίζοντας αν και ένα ταξίδι στο παρελθόν ή στο μέλλον μοιάζει ακατόρθωτο οι επιστήμονες δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να κάνουνε μελέτες πάνω στο θέμα. Η συνεχής και ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αναμφίβολα ένα κομβικό σημείο το οποίο θα ρίξει περισσότερο φως σε όλες τις πτυχές αυτού του κεφαλαίου. 


                                                       Χριστίνα Τσέρου


ΠΗΓΕΣ:

https://el.wikipedia.org/wiki/Ταξίδι_στον_χρόνο

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/to-taxidi-sto-chrono-einai-efikto/

https://weirdo.gr/ταξιδι-στον-χρονο/?utm_content=cmp-true


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...