Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και τα εμπόδιά τους

Οι 17 βασικοί Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης μαζί με τους 169 συναφείς στόχους αποτελούν την ατζέντα που υιοθετήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015 στα πλαίσια της 70ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.. Είναι ένα όραμα της ενσωμάτωσης και των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης, εκείνη της οικονομίας, της κοινωνικότητας, του περιβάλλοντος μαζί και της συνοχής των σχετικών πολιτικών και νομοθετικών πλαισίων. Ωστόσο παρά τις προσπάθειες αρκετών για την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού, εμπόδια υπάρχουν και η πλήρη υλοποίηση δεν γίνεται.

Οι Στόχοι περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα αλληλένδετων ζητημάτων, καθιστώντας τους πολύπλοκους στην αντιμετώπισή τους. Κάθε στόχος είναι διασυνδεδεμένος με πολλαπλούς δείκτες. Οι λύσεις σε μία πρόκληση μπορούν και να επηρεάσουν άλλες, απαιτώντας συντονισμό μεταξύ διαφόρων τομέων. Αυτή η πολυπλοκότητα οδηγεί συχνά σε δυσκολίες, επιβραδύνοντας έτσι την πρόοδο.

Παράλληλα η επιτυχής εφαρμογή του Σχεδίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση και τη δέσμευση των κυβερνήσεων για την πραγματοποίησή του. Η διατήρηση της υποστήριξης αυτής με την πάροδο του χρόνου αποτελεί πρόκληση για τους ηγέτες. Η τοποθέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών τους δημιουργεί προβλήματα ως προς την εκπλήρωση των στόχων.

Επιπρόσθετα, για να επιτευχθεί η ατζέντα αυτή οικονομικές επενδύσεις απαιτούνται. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις χρηματοδοτήσεις και οι περιορισμοί των πόρων θέτουν σημαντικά εμπόδια. Οι χώρες υπό ανάπτυξη ειδικότερα, που αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν επαρκείς πόρους για τις αναπτυξιακές αυτές ανάγκες χρειάζονται μία επιπλέον βοήθεια. Επίσης η δέσμευση του ιδιωτικού τομέα και η ενθάρρυνση της διεθνούς βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας για τη συμπλήρωση των προσπαθειών.

Συμπερασματικά οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης παρουσιάζουν ένα όραμα για ένα βιώσιμο και δίκαιο -για όλους- μέλλον. Ωστόσο, το ταξίδι προς την πλήρη υλοποίησή τους συναντά τρομερές προκλήσεις. Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, είναι απαραίτητη μια συλλογική παγκόσμια προσπάθεια. Έχοντας αντιμετωπίσει τα εμπόδια αυτά, μπορεί η ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα πιο κοντά σε ένα μέλλον βιώσιμο, καλύτερο για όλους...

                                 Γιαννακούδης Δημήτριος


Βιβλιογραφία

Ατζέντα 2030. unric.org

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης. gslegal.gov.gr

Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης. eur-lex.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...