Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Τέχνη και Πολιτισμός: Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Λένε ότι η τέχνη είναι παράθυρο στον κόσμο και παράλληλα στην ψυχή του ανθρώπου. Από την ποίηση στη μουσική και από την αρχιτεκτονική στον κινηματογράφο, η ανάγκη για έκφραση, για μια δημιουργική διέξοδο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Μέσα από την τέχνη, σε όποια μορφή και αν τη συναντήσει κανείς, ανοίγονται νέοι ορίζοντες, καλλιεργείται το πνεύμα και δίνεται το έναυσμα για εποικοδομητικό διάλογο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αναγνωρίζει τη σημασία της τέχνης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς γενικότερα, αφού με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις αποσκοπεί στην διαφύλαξη και προώθησή της στο ευρύ κοινό.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες κινητοποιήσεις της Ε.Ε. είναι το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο αποτελείται από δύο σκέλη, που αφορούν τον Πολιτισμό και τα Media αντίστοιχα, καθώς και από ένα Cross-sectoral (διατομεακό) σκέλος με ρόλο κυρίως υποστηρικτικό, που εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων στους δύο προαναφερόμενους τομείς. Στο σκέλος Πολιτισμός εμπίπτουν μεταξύ άλλων πεδία όπως η αρχιτεκτονική, το σχέδιο, η πολιτιστική κληρονομιά, η μουσική, η λογοτεχνία και οι εκδόσεις αλλά και οι τέχνες του θεάματος. Στόχος, να ενθαρρυνθούν και να αναδειχθούν οι ανταλλαγές και η διανομή του περιεχομένου αυτού, και φυσικά οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, καθώς και να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία μέσω ποικίλων πλατφορμών. Το σκέλος MEDIA αφορά τον κινηματογράφο και γενικότερα το οπτικοακουστικό υλικό και επιδιώκει την στήριξη και προώθηση νέων ταλέντων και επιχειρήσεων σε πανευρωπαϊκή ή και παγκόσμια κλίμακα.

Ακόμη, μια ιδιαίτερα σημαντική δράση αποτελούν οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (European Heritage Days) που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβούλιου της Ευρώπης, δίνοντας τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, αλλά και να επισκεφτούν δωρεάν χιλιάδες μνημεία και χώρους, που τον υπόλοιπο χρόνο δεν είναι προσβάσιμα σε επισκέπτες. Η ενέργεια αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Ευρώπης και της ανάγκης προστασίας του.

Άλλες πρωτοβουλίες της Ε.Ε. περιλαμβάνουν: τις «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης» και τη «Συλλογή Έργων Τέχνης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Στην πρώτη επιλέγονται δύο πόλεις κάθε χρόνο με σκοπό να στηρίξουν τον τουρισμό στις περιοχές αυτές και να προβάλλουν πολιτιστικά κέντρα άγνωστα στο κοινό. Η δεύτερη αποτελεί μια συνεχώς διευρυνόμενη συλλογή που απαριθμεί σχεδόν 480 έργα τέχνης τα οποία αποκτώνται μέσω των εκθέσεων «Σύγχρονη τέχνη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι εκθέσεις αυτές διοργανώνονται κάθε χρόνο παρουσιάζοντας από μια διαφορετική χώρα.

Είναι φανερό πως η τέχνη ενώνει. Ανοίγει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ πολιτισμών και μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε και να αγκαλιάσουμε το διαφορετικό, αναγνωρίζοντας την ομορφιά της κάθε κουλτούρας και της πολυμορφίας της Ε.Ε.. Η δημιουργικότητα θα αποτελεί πάντα γενεσιουργό δύναμη της καινοτομίας και είναι απαραίτητο να δίνεται ο κατάλληλος χώρος, κυρίως στους νέους, για να δημιουργούν ελεύθερα.

                                        Μυρτώ Γιανκίδη

Πηγές:

 https://european-union.europa.eu/priorities-and-actions/actions-topic/culture_el

 https://www.ecb.europa.eu/ecb/artsculture/html/index.el.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...