Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Ο αθλητισμός και τα οφέλη του στον άνθρωπο

         Η έννοια του αθλητισμού υπάρχει από την αρχαιότητα και παρατηρείται με διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και σήμερα ο αθλητισμός έχει μεγάλο ρόλο στις ζωές πολλών ανθρώπων που μπορεί να τον παρακολουθούν για ψυχαγωγία ή να συμμετέχουν σε κάποιο άθλημα ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά. Για ποιους όμως λόγους έχει τόση σημασία ο αθλητισμός για εμάς και πώς ωφελούμαστε από αυτόν; Σκοπός μου στο άρθρο αυτό είναι να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα.

Αρχικά ένας λόγος είναι πως βοηθάει στην διατήρηση της καλής σωματικής κατάστασης και υγείας ,ενώ είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη μακροχρόνιων ασθενειών. Υπάρχουν, όμως, και τρόποι με τους οποίους ο αθλητισμός επηρεάζει θετικά την ψυχολογία. Για παράδειγμα, συμβάλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και μείωση του άγχους οδηγώντας σε καλύτερη διάθεση και ενεργητικότητα. Ακόμη, βοηθάει στο να μάθουμε να ακολουθούμε κανόνες ,αλλά και να σεβόμαστε τους ανταγωνιστές μας. Τέλος, μας βοηθάει στο να βάζουμε στόχους και να επικεντρωνόμαστε σε αυτούς και μας δίνει ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και μερικά φαινόμενα, τα οποία υποβαθμίζουν τον αθλητισμό. Για παράδειγμα, αθλητικές ομάδες συχνά αποτελούν αφορμή για διαφωνίες και συγκρούσεις ανάμεσα σε ανθρώπους οδηγώντας στην οπαδική βία. Τέλος, ένα άλλο πρόβλημα είναι πως ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως μέσο διαφήμισης με αποτέλεσμα να χάνεται το νόημά του.

Συμπερασματικά, βλέπουμε πως είναι ωφέλιμο να παίρνουμε μέρος σε κάποια αθλητική δραστηριότητα για λόγους σωματικής υγείας και ψυχολογικούς λόγους. Βέβαια, είναι σημαντικό να προσέχουμε, ώστε να μην υποβαθμιστεί ο αθλητισμός και χάσει την αξία του δημιουργώντας διάφορα κοινωνικά προβλήματα.

Στέλιος Χρυσομαλλίδης

Πηγές:

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ofele-poe-prokeptoen-apo-ten-athlese_gr_62936b40e4b0edd2d02547fc

https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/10-psychika-ofeli-toy-athlitismoy.html

 


Γονείς και έφηβοι, μια αιώνια σύγκρουση

             Η σύγκρουση μεταξύ γονέων και εφήβων είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, για τη δημιουργία μιας πιο υγιούς σχέσης και για τη βελτίωση της επικοινωνίας τους, χρειάζεται η απαραίτητη στάση. Έτσι, απαιτείται αμοιβαίες υποχωρήσεις και παραδοχές και από τις δύο μεριές.

Αρχικά, οι γονείς χρειάζεται να σέβονται τα δικαιώματα των επιλογών των εφήβων. Έχουν γίνει πια ώριμοι άνθρωποι και δεν είναι «κτήμα» τους. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, οι γονείς πρέπει να στέκονται δίπλα τους και να τους συμπαραστέκονται, καθώς βρίσκονται σε μια κρίσιμη ηλικία. Τέλος, αν και οι έφηβοι απαιτούν την ανεξαρτητοποίησή τους, οι γονείς δεν πρέπει να είναι ανεκτικοί, γιατί η υπερβολική ελευθερία θα επηρεάσει τη σχέση τους.

Από την άλλη, οι έφηβοι οφείλουν να αναγνωρίσουν την άδολη αγάπη των μεγάλων. Συγκεκριμένα, οι ενέργειές τους στοχεύουν στο καλό των παιδιών και στην διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για αυτούς. Ακόμη, πρέπει να καταλάβουν την δικαιολογημένη ανησυχία τους, καθώς ο σύγχρονος κόσμος εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Παράλληλα, αποτελεί ανάγκη να αναγνωρίσουν ότι οι γονείς είναι πιο έμπειροι και έχουν περισσότερες γνώσεις. Τέλος, χρειάζεται να συλλογιστούν και την ηθική ευθύνη που έχουν για αυτούς.

Συμπερασματικά, η σύγκρουση ανάμεσά τους είναι μέρος της ζωής. Ωστόσο, αν κρατηθεί η απαραίτητη στάση και υπάρξει αναγνώριση και υποχώρηση οι εντάσεις θα εξομαλυνθούν και θα αναπτύξουν μια υγιής σχέση.

Γιάννης Σταμπουλής

Πηγές:

https://mtheofilidou.com/goneis-efivoi-sygkrouseis/

https://www.paidiatros.com/efivos/psyxologia/symvoules-goneis

Κριτική της ταινίας «The Holdovers» Μια γλυκόπικρη ιστορία με υψηλή δόση αλήθειας

 Της Ειρήνης-Αποστολίας Παρμενίδου

 

Μετά το κινηματογραφικό παραλήρημα των δύο καλοκαιρινών ταινιών Barbie και Oppenheimer, που ανταγωνίστηκαν δικαίως στο box office και το αουτσάιντερ για τα φετινά βραβεία των Oscars του Έλληνα Γιώργου Λάνθιμου, Poor Things, έρχεται η ταινία The Holdovers (Τα Παιδιά του Χειμώνα) απλά για να διδάξει και να υπενθυμίσει.

Το τρέιλερ με την πρώτη ματιά ίσως να μην κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή, αλλά όταν αποφασίσει κανείς να αφιερώσει κάτι παραπάνω από δύο ώρες για να την παρακολουθήσει, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει. Διθυραμβικά είναι τα σχόλια που έχουν λάβει οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές, ο Paul Giammati στον ρόλο του αντιπαθούς αλλά πάντα αφοπλιστικού καθηγητή Ιστορίας και ο Dominic Sessa στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο που υποδύεται έναν έφηβο μαθητή τόσο αντιδραστικό όσο και εύθραυστο ψυχικά.

Όλα ξεκινούν με την ιστορία μας να εκτυλίσσεται σε ένα ιδιωτικό σχολείο αρρένων. Ο καθηγητής Χάναμ επιλέγεται ως υπεύθυνος για να προσέχει μια ομάδα πέντε μαθητών που στις διακοπές των Χριστουγέννων πρέπει να παραμείνουν στο σχολείο, γιατί οι οικογένειές τους για διάφορους λόγους δεν μπορούν να τους παραλάβουν και να περάσουν μαζί τις γιορτές. Έτσι, πέντε εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες εφήβων αναγκάζονται να συνυπάρξουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον ξεπερασμένο καθηγητή Χάναμ. Αλλά επειδή αναφερόμαστε σε μια ταινία με πολλές ανατροπές, κωμικές και δραματικές, τελικά μόνο ο καθηγητής Χάναμ με τα δικά του μυστικά, ο μαθητής του Άνγκους Τάλλυ με ένα παρελθόν που τον βασανίζει και μια μαγείρισσα του σχολείου που κρύβει μέσα της τη θλίψη για τον αδικοχαμένο γιο της, θα έρθουν αντιμέτωποι ο καθένας ξεχωριστά με τον εαυτό του και θα υπάρξει ένα δέσιμο ισχυρό ανάμεσά τους, με κάτι πολύ δυνατό να τους ενώνει στον επίλογο.

Για αυτό συστήνω ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε αυτό το χειμωνιάτικο αριστούργημα του σκηνοθέτη Alexander Payne, αν έχετε την ανάγκη να νιώσετε στιγμές γέλιου και συγκίνησης μέσα στις ανοιξιάτικες μέρες μεταφερόμενοι σε μια άλλη εποχή.

Τεχνολογία: Θα μας βοηθήσει ή θα μας κατακτήσει;

        Όλοι είμαστε μάρτυρες της τεχνολογικής επανάστασης που ξεκίνησε από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά τον Β παγκόσμιο Πόλεμο γνώρισε σημαντική άνθιση. Πλέον, είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας, ασκώντας επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής μας, χωρίς να μας φοβίζει αφού εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το πώς τη χειριζόμαστε.

Η τεχνολογία, λοιπόν, θα πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο, να συμβάλλει στη βελτίωση των όρων ζωής του και να γεφυρώνει τα χάσματα που υπάρχουν. Αρχικά, χάρη σ’ αυτή ενισχύθηκε ο τομέας της υγείας αφού βοήθησε στη βελτίωση χειρουργικών επεμβάσεων προκειμένου να γίνονται πιο αποτελεσματικές και λιγότερο παρεμβατικές ώστε να μην απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την ανάρρωση. Επιπρόσθετα, η τεχνολογία ενίσχυσε την δημοκρατία αφού μέσα από τα Μ.Μ.Ε οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τη γνώμη τους και να κατοχυρώνουν πολλά δικαιώματα που συχνά καταπατώνται

Βέβαια, η εμφάνιση της τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων θέσεων εργασίας και την μείωση ανθρώπινης κούρασης αφού η χειρωνακτική εργασία αντικαταστάθηκε από τις μηχανές και έτσι αυξήθηκε ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων. Επιπλέον, πολλές πτυχές του εργασιακού βίου έχουν βελτιωθεί, αφού έχει μειωθεί ο χρόνος δραστηριοτήτων, οι οποίες παλαιότερα ήταν χρονοβόρες, έχει ελαττωθεί η χειρωνακτική εργασία και οι επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να οργανώσουν αποτελεσματικά και μεθοδικά την εργασία τους. Όλα αυτά συνέβαλλαν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην μείωση της ανεργίας και στην οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας αφού το τελικό προϊόν είναι υψηλότερης ποιότητας και προέκυψε με μικρότερο κόστος και σε λιγότερο χρόνο.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, η τεχνολογία δεν πρέπει δεν γίνεται αυτοσκοπός ούτε να εξυπηρετεί συμφέροντα γιατί έτσι γίνεται καταστρεπτική. Όμως επειδή γίνεται με σκοπό την ευημερία του ανθρώπου πρέπει να είναι ευεργετική για την κοινωνία αλλά και την κατάσταση του ανθρώπου.

Το Διαδίκτυο: Ο Διπλός Χαρακτήρας της Ψηφιακής Εποχής


Η είσοδος στην εποχή του Διαδικτύου συνοδεύτηκε από μια εκρηκτική εξέλιξη σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής. Αν και αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που φέρνει προόδους και επαναστάσεις, έχει επίσης τη σκοτεινή πλευρά του που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα. Το Διαδίκτυο διευκολύνει την πρόσβαση σε πληροφορίες και προωθεί την επικοινωνία πέρα από σύνορα και περιορισμούς. Ανοίγει νέους ορίζοντες για την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, η επιδραστική του δύναμη συχνά συνοδεύεται από κρυφούς κινδύνους.

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι μια πραγματικότητα που απειλεί την ψυχολογική και σωματική μας υγεία. Οι χρήστες μπορεί να περιέλθουν σε μια διαρκή κατάσταση αποσύνθεσης από τον πραγματικό κόσμο, εμβαθύνοντας σε εικονικούς κόσμους που αποξενώνουν από την πραγματικότητα. Επιπλέον, η διαδικτυακή ασφάλεια αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα. Κυβερνοεπιθέσεις, κλοπές ταυτότητας και διαδικτυακός εκφοβισμός είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Η ανεξέλεγκτη κοινοποίηση πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις της ιδιωτικότητας.

Είναι σαφές ότι το Διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο με δύο πρόσωπα. Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε την αξία του και να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του με επιμονή. Μόνο μέσα από μια ισορροπημένη προσέγγιση μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως το Διαδίκτυο για το κοινό καλό.

Κατά τη γνώμη μου, η ενημέρωση είναι κλειδί. Είναι απαραίτητο να είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους του διαδικτύου, όπως η διαδικτυακή αποπλάνηση, ο κυβερνοεκφοβισμός και η παραβίαση της ιδιωτικότητας. Η γνώση αυτών των κινδύνων μας επιτρέπει να λαμβάνουμε πιο ασφαλείς αποφάσεις και να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Επιπλέον, ενώ το διαδίκτυο προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες, είναι σημαντικό να ακολουθούμε ασφαλείς πρακτικές όπως η χρήση δυνατού κωδικού πρόσβασης, η επιμέλεια των προσωπικών πληροφοριών μας και η αποφυγή της αναρρίχησης σε επικίνδυνες ιστοσελίδες ή δραστηριότητες. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να μας προστατεύσουν από πολλούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε στο διαδίκτυο.

Γεωργία Κωνσταντινίδου

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου κάθε έτους, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο αυτισμός αποτελεί μια ομάδα σύνθετων διαταραχών της ανάπτυξης του εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και περιορισμούς και χαρακτηρίζεται, σε διαφορετικούς βαθμούς, χωρίς να υπάρχει μια και μοναδική αιτία αυτισμού, ούτε ένα και μόνο είδος. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι κάθε άτομο με αυτισμό είναι μοναδικό, καθώς και η προσέγγιση του.

Το κυριότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά παιδιά και οι οικογένειές τους είναι το στίγμα και οι διακρίσεις. Για την αντιμετώπιση αυτών απαιτούνται προσπάθειες των γονέων, εκστρατείες ενημέρωσης για την φύση του αυτισμού, τα συναισθήματα και τις ανάγκες των παιδιών, καθώς και αναγνώριση του δικαιώματος για ζωή. Τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή συμπεριφορών και την ενθάρρυνση θετικότερων στάσεων. Επιπροσθέτως, η υποστήριξη του κράτους, είτε με την στελέχωση εξειδικευμένου προσωπικού και τη δημιουργία κατάλληλων δομών υγείας, είτε με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης μπορούν να παρέχουν σημαντικές βελτιώσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αυτισμό αλλά και των οικογενειών τους.

Η αποστολή όλων σχετικά με τον αυτισμό, θα έπρεπε να είναι η βελτίωση της ζωής των αυτιστικών ατόμων, η διαμόρφωση αποτελεσματικών θεραπειών που θα αντιμετωπίζουν τις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα αυτά τα άτομα, καθώς και η ενίσχυση της αποδοχής και του σεβασμού. Η μητέρα ενός παιδιού με αυτισμό αναφέρει «Τα αυτιστικά άτομα δεν υποφέρουν από τον αυτισμό, υποφέρουν από τον τρόπο που τους φερόμαστε».

Τα άτομα με αυτισμό δεν έχουν ανάγκη τον οίκτο, αλλά τον σεβασμό και την αποδοχή μας στον διαφορετικό τρόπο που αντιλαμβάνονται και βλέπουν τα πράγματα, χρειάζονται την αγάπη και την συμπερίληψη τους στην ζωή μας. Είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα τους.

Κοκιασβέλης Μιχαήλ 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%85%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

 https://www.protothema.gr/greece/article/1483270/pagosmia-imera-enimerosis-gia-ton-autismo-pote-prepei-na-anazitoume-voitheia/

https://www.moh.gov.gr/articles/news/1642-pagkosmia-hmera-aytismoy

 


Μέσα κοινωνικής δικτύωσης


     Στην σημερινή κοινωνία μας σχεδόν κάθε μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μας κυριαρχείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν από την αρχή του ίδιου του διαδικτύου, ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον, άρα όταν κατάλαβε τις άπειρες δυνατότητες του διαδικτύου άρχισε να το χρησιμοποιεί ως μέσο κοινωνικοποίησης.

Η πρώτη πλατφόρμα ήταν το 6 degrees που λειτούργησε από το 1997 ως το 2001. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ονομάστηκε έτσι, επειδή η ιδεολογία του βασίστηκε στη δημοφιλή κοινωνιολογική θεωρία “6 degrees of separation” (6 βαθμοί διαχωρισμού). Παρόλο που τα chat rooms υπήρχαν πολύ πριν από το 6 degrees αυτό ήταν το πρώτο που έμοιαζε με τα σημερινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας προφίλ, αποστολής μηνυμάτων σε φίλους και την αναζήτηση ατόμων με παρόμοια  ενδιαφέροντα.

Την δεκαετία του 2000 το διαδίκτυο είχε γίνει πλέον πιο προσβάσιμο στον κόσμο. Αυτό οδήγησε στην εκτόξευση των χρηστών των μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πλατφόρμα που οδήγησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πάρουν την θέση που έχουν σήμερα στην ζωή μας ήταν το Myspace. Το Myspace ήταν η πρώτη δημοφιλής και εξαπλωμένη πλατφόρμα. Συνέπεια της επιτυχίας του ήταν η δημιουργία άλλων μεγάλων πλατφορμών.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής μας και παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίησή μας. Παρόλο που έχουν και πολλές αρνητικές συνέπειες, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλα τα θετικά που μας έχουν προσφέρει.

Κοϊδάκη Χριστίνα

 

 

Πηγές:

https://frapress.gr/2017/09/social-media-apo-ti-dimiourgia-os-simera/

https://brainy.gr/brainy-world/166-i-istoria-ton-social-media

https://en.wikipedia.org/wiki/Social_media

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...