Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Φυσητήρες: Οι κίνδυνοι για το θαλάσσιο κήτος του Ιονίου Πελάγους


Οι φυσητήρες αποτελούν μία από τις πιο ευαίσθητες κατηγορίες θαλάσσιων θηλαστικών, που ζουν στη Μεσόγειο και κυρίως στην Ελληνική τάφρο του Ιονίου Πελάγους, δυτικά της Πελοποννήσου. Δυστυχώς όμως αντιμετωπίζουν και πολλούς κινδύνους στις ελληνικές θάλασσες.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η ρύπανση (υπερβολική παραγωγή πλαστικών και απόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα). Επιπλέον, η αλιεία, ειδικά με δίχτυα ολίσθησης, αποτελεί μία ακόμη σοβαρή απειλή, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση και πνιγμό.

Ωστόσο, ο βασικός κίνδυνος στο Ιόνιο πέλαγος είναι η κίνηση πλοίων. Οι συγκρούσεις με πλοία αποτελούν μία από τις κύριες απειλές για τα κητώδη θηλαστικά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και θανάτους. Τα τελευταία χρόνια, το 50% των εκβρασμένων φυσητήρων έχει συγκρουστεί με πλοία. Οι 13 στους 24 φυσητήρες -ποσοστό 54%- που εκβράστηκαν στην Ελλάδα από το 1992 έως το 2017, είχαν σημάδια από προπέλα. Επιπλέον, η θορυβώδης κίνηση πλοίων, αλλά και οι σεισμικές δοκιμές για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία των κητών και την ικανότητά τους για εντοπισμό τροφής και αναπαραγωγή, αφού προσανατολίζονται με βάση κυρίως την ακοή τους.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, η αλλαγή των δρομολογίων και η μείωση της ταχύτητας των πλοίων στις περιοχές όπου εντοπίζεται η σημαντικότερη παρουσία των κητών, μπορεί να μειώσει τον θάνατό τους από συγκρούσεις κατά 70%.  Η έκδοση των “Οδηγιών προς ναυτιλλόμενους” από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βοηθάει στη μείωση αυτής της απειλής, αλλά χρειάζονται και επιπλέον μέτρα για την προστασία του πληθυσμού του μοναδικού αυτού είδους στην Ελληνική Τάφρο του Ιονίου και γενικότερα στη Μεσόγειο, ώστε οι φυσητήρες να συμβιώνουν αρμονικά με τον άνθρωπο.

Δημούδη Άννα

 

ž  https://www.wwf.gr/ti_kanoume/fysh/apeiloumena_eidh/fysitires/

ž  https://www.ynanp.gr/el/gr-epikoinwnias-enhmerwshs/metra-gia-thn-prostasia-twn-8alassiwn-khtwn-lambanei-to-ynanp/

ž  https://www.news247.gr/perivallon/wwf-pos-o-teleftaios-plithismos-fisitiron-stin-anatoliki-mesogeio-apeileitai-apo-ti-naftiliaki-kinisi/

ž  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/226384_fysitires-oi-gnostoi-agnostoi-gigantes-ton-ellinikon-thalasson

ž  https://thegreentank.gr/2022/05/31/save-whales-joint-prl-el/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...