Κυριακή 21 Απριλίου 2024

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου κάθε έτους, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο αυτισμός αποτελεί μια ομάδα σύνθετων διαταραχών της ανάπτυξης του εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και περιορισμούς και χαρακτηρίζεται, σε διαφορετικούς βαθμούς, χωρίς να υπάρχει μια και μοναδική αιτία αυτισμού, ούτε ένα και μόνο είδος. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι κάθε άτομο με αυτισμό είναι μοναδικό, καθώς και η προσέγγιση του.

Το κυριότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά παιδιά και οι οικογένειές τους είναι το στίγμα και οι διακρίσεις. Για την αντιμετώπιση αυτών απαιτούνται προσπάθειες των γονέων, εκστρατείες ενημέρωσης για την φύση του αυτισμού, τα συναισθήματα και τις ανάγκες των παιδιών, καθώς και αναγνώριση του δικαιώματος για ζωή. Τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή συμπεριφορών και την ενθάρρυνση θετικότερων στάσεων. Επιπροσθέτως, η υποστήριξη του κράτους, είτε με την στελέχωση εξειδικευμένου προσωπικού και τη δημιουργία κατάλληλων δομών υγείας, είτε με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης μπορούν να παρέχουν σημαντικές βελτιώσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αυτισμό αλλά και των οικογενειών τους.

Η αποστολή όλων σχετικά με τον αυτισμό, θα έπρεπε να είναι η βελτίωση της ζωής των αυτιστικών ατόμων, η διαμόρφωση αποτελεσματικών θεραπειών που θα αντιμετωπίζουν τις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα αυτά τα άτομα, καθώς και η ενίσχυση της αποδοχής και του σεβασμού. Η μητέρα ενός παιδιού με αυτισμό αναφέρει «Τα αυτιστικά άτομα δεν υποφέρουν από τον αυτισμό, υποφέρουν από τον τρόπο που τους φερόμαστε».

Τα άτομα με αυτισμό δεν έχουν ανάγκη τον οίκτο, αλλά τον σεβασμό και την αποδοχή μας στον διαφορετικό τρόπο που αντιλαμβάνονται και βλέπουν τα πράγματα, χρειάζονται την αγάπη και την συμπερίληψη τους στην ζωή μας. Είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα τους.

Κοκιασβέλης Μιχαήλ 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%85%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

 https://www.protothema.gr/greece/article/1483270/pagosmia-imera-enimerosis-gia-ton-autismo-pote-prepei-na-anazitoume-voitheia/

https://www.moh.gov.gr/articles/news/1642-pagkosmia-hmera-aytismoy

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...