Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Τεχνολογία: Θα μας βοηθήσει ή θα μας κατακτήσει;

        Όλοι είμαστε μάρτυρες της τεχνολογικής επανάστασης που ξεκίνησε από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά τον Β παγκόσμιο Πόλεμο γνώρισε σημαντική άνθιση. Πλέον, είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας, ασκώντας επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής μας, χωρίς να μας φοβίζει αφού εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το πώς τη χειριζόμαστε.

Η τεχνολογία, λοιπόν, θα πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο, να συμβάλλει στη βελτίωση των όρων ζωής του και να γεφυρώνει τα χάσματα που υπάρχουν. Αρχικά, χάρη σ’ αυτή ενισχύθηκε ο τομέας της υγείας αφού βοήθησε στη βελτίωση χειρουργικών επεμβάσεων προκειμένου να γίνονται πιο αποτελεσματικές και λιγότερο παρεμβατικές ώστε να μην απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την ανάρρωση. Επιπρόσθετα, η τεχνολογία ενίσχυσε την δημοκρατία αφού μέσα από τα Μ.Μ.Ε οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τη γνώμη τους και να κατοχυρώνουν πολλά δικαιώματα που συχνά καταπατώνται

Βέβαια, η εμφάνιση της τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων θέσεων εργασίας και την μείωση ανθρώπινης κούρασης αφού η χειρωνακτική εργασία αντικαταστάθηκε από τις μηχανές και έτσι αυξήθηκε ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων. Επιπλέον, πολλές πτυχές του εργασιακού βίου έχουν βελτιωθεί, αφού έχει μειωθεί ο χρόνος δραστηριοτήτων, οι οποίες παλαιότερα ήταν χρονοβόρες, έχει ελαττωθεί η χειρωνακτική εργασία και οι επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να οργανώσουν αποτελεσματικά και μεθοδικά την εργασία τους. Όλα αυτά συνέβαλλαν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην μείωση της ανεργίας και στην οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας αφού το τελικό προϊόν είναι υψηλότερης ποιότητας και προέκυψε με μικρότερο κόστος και σε λιγότερο χρόνο.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, η τεχνολογία δεν πρέπει δεν γίνεται αυτοσκοπός ούτε να εξυπηρετεί συμφέροντα γιατί έτσι γίνεται καταστρεπτική. Όμως επειδή γίνεται με σκοπό την ευημερία του ανθρώπου πρέπει να είναι ευεργετική για την κοινωνία αλλά και την κατάσταση του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...