Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Ο αθλητισμός και τα οφέλη του στον άνθρωπο

         Η έννοια του αθλητισμού υπάρχει από την αρχαιότητα και παρατηρείται με διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και σήμερα ο αθλητισμός έχει μεγάλο ρόλο στις ζωές πολλών ανθρώπων που μπορεί να τον παρακολουθούν για ψυχαγωγία ή να συμμετέχουν σε κάποιο άθλημα ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά. Για ποιους όμως λόγους έχει τόση σημασία ο αθλητισμός για εμάς και πώς ωφελούμαστε από αυτόν; Σκοπός μου στο άρθρο αυτό είναι να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα.

Αρχικά ένας λόγος είναι πως βοηθάει στην διατήρηση της καλής σωματικής κατάστασης και υγείας ,ενώ είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη μακροχρόνιων ασθενειών. Υπάρχουν, όμως, και τρόποι με τους οποίους ο αθλητισμός επηρεάζει θετικά την ψυχολογία. Για παράδειγμα, συμβάλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και μείωση του άγχους οδηγώντας σε καλύτερη διάθεση και ενεργητικότητα. Ακόμη, βοηθάει στο να μάθουμε να ακολουθούμε κανόνες ,αλλά και να σεβόμαστε τους ανταγωνιστές μας. Τέλος, μας βοηθάει στο να βάζουμε στόχους και να επικεντρωνόμαστε σε αυτούς και μας δίνει ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και μερικά φαινόμενα, τα οποία υποβαθμίζουν τον αθλητισμό. Για παράδειγμα, αθλητικές ομάδες συχνά αποτελούν αφορμή για διαφωνίες και συγκρούσεις ανάμεσα σε ανθρώπους οδηγώντας στην οπαδική βία. Τέλος, ένα άλλο πρόβλημα είναι πως ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως μέσο διαφήμισης με αποτέλεσμα να χάνεται το νόημά του.

Συμπερασματικά, βλέπουμε πως είναι ωφέλιμο να παίρνουμε μέρος σε κάποια αθλητική δραστηριότητα για λόγους σωματικής υγείας και ψυχολογικούς λόγους. Βέβαια, είναι σημαντικό να προσέχουμε, ώστε να μην υποβαθμιστεί ο αθλητισμός και χάσει την αξία του δημιουργώντας διάφορα κοινωνικά προβλήματα.

Στέλιος Χρυσομαλλίδης

Πηγές:

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ofele-poe-prokeptoen-apo-ten-athlese_gr_62936b40e4b0edd2d02547fc

https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/10-psychika-ofeli-toy-athlitismoy.html

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...