Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης


     Στην σημερινή κοινωνία μας σχεδόν κάθε μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μας κυριαρχείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν από την αρχή του ίδιου του διαδικτύου, ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον, άρα όταν κατάλαβε τις άπειρες δυνατότητες του διαδικτύου άρχισε να το χρησιμοποιεί ως μέσο κοινωνικοποίησης.

Η πρώτη πλατφόρμα ήταν το 6 degrees που λειτούργησε από το 1997 ως το 2001. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ονομάστηκε έτσι, επειδή η ιδεολογία του βασίστηκε στη δημοφιλή κοινωνιολογική θεωρία “6 degrees of separation” (6 βαθμοί διαχωρισμού). Παρόλο που τα chat rooms υπήρχαν πολύ πριν από το 6 degrees αυτό ήταν το πρώτο που έμοιαζε με τα σημερινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας προφίλ, αποστολής μηνυμάτων σε φίλους και την αναζήτηση ατόμων με παρόμοια  ενδιαφέροντα.

Την δεκαετία του 2000 το διαδίκτυο είχε γίνει πλέον πιο προσβάσιμο στον κόσμο. Αυτό οδήγησε στην εκτόξευση των χρηστών των μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πλατφόρμα που οδήγησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πάρουν την θέση που έχουν σήμερα στην ζωή μας ήταν το Myspace. Το Myspace ήταν η πρώτη δημοφιλής και εξαπλωμένη πλατφόρμα. Συνέπεια της επιτυχίας του ήταν η δημιουργία άλλων μεγάλων πλατφορμών.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής μας και παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίησή μας. Παρόλο που έχουν και πολλές αρνητικές συνέπειες, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλα τα θετικά που μας έχουν προσφέρει.

Κοϊδάκη Χριστίνα

 

 

Πηγές:

https://frapress.gr/2017/09/social-media-apo-ti-dimiourgia-os-simera/

https://brainy.gr/brainy-world/166-i-istoria-ton-social-media

https://en.wikipedia.org/wiki/Social_media

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...