Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα


Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί μία από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθυσμός της χώρας συνεχίζει να μειώνεται, ενώ παράλληλα παρατηρείται έντονη γήρανσή του.

Μία από τις κύριες αιτίες της μείωσης του πληθυσμού είναι το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων  που παρατηρείται εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανήλθε σε περίπου 10,4 εκατομμύρια άτομα. Αυτό φανερώνει ένα αντίστοιχο ποσοστό μείωσης του πληθυσμού κατά 74,667 άτομα σε σύγκριση με την απογραφή του 2011.

Τα αίτια του προβλήματος εντοπίζονται σε κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ανεργία, χαμηλά εισοδήματα, δυσκολίες στην απόκτηση μόνιμης κατοικίας, υψηλό κόστος ζωής, έλλειψη υποδομών υποστήριξης της οικογένειας, οδηγούν τους νέους στην αναβολή της απόφασής τους να αποκτήσουν παιδιά. Παράλληλα, η πρόοδος στην ιατρική επιστήμη, αλλά και στην τεχνολογία, καθώς και η βελτίωση του επιπέδου καθημερινής διαβίωσης οδηγεί σε αύξηση του αναμενόμενου μέσου όρου διάρκειας ζωής και σε γήρανση του πληθυσμού.

Όλα τα παραπάνω έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο ελληνικό κράτος, όπως: ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, χαμηλή παραγωγικότητα, μείωση του μαθητικού πληθυσμού, προβλήματα στις συντάξεις, δυσκολίες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πολλά άλλα. Γενικότερα επηρεάζουν την κοινωνία αλλά και την οικονομία της χώρας σε μεγάλο βαθμό.

Για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα που θα ενθαρρύνουν τη γέννηση και θα υποστηρίξουν τις οικογένειες. Επιπλέον θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας με σταθερά εισοδήματα. Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μέτρων που θα διευκολύνουν την ένταξη των ηλικιωμένων στην κοινωνία και θα τους εξασφαλίζουν σταθερές συντάξεις και ασφάλιση. Επίσης οι ελλείψεις σε κάποιους τομείς εργασίας μπορούν να καλυφθούν από νόμιμους μετανάστες που έχουν την κατάλληλη ειδίκευση, σύμφωνα με τις δράσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις χώρες της που αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα.

Όπως φαίνεται λοιπόν, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για να δοθούν πραγματικές λύσεις στο δημογραφικό πρόβλημα και να διασφαλιστεί η ευημερία για τις επόμενες γενιές.

ž  https://www.dianeosis.org/2016/09/greece_demographic_crisis/

ž  https://iobe.gr/docs/research/RES_03_08062022_PRE_GR.pdf

ž  https://www.kathimerini.gr/society/561442303/giati-to-dimografiko-einai-ena-apo-ta-simantikotera-provlimata-stin-ellada/

ž  ΕΛΣΤΑΤ: https://www.statistics.gr/2021-census-pop-hous

ž  https://www.amna.gr/home/article/790760/Sunedrio-ECONOMIST---Katepeigon-problima-gia-tin-Ellada-to-dimografiko

ž  https://cyprus.representation.ec.europa.eu/news/commission-sets-out-tools-manage-demographic-change-eu-2023-10-11_el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...