Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Πρωταπριλιά / Έθιμο αιώνων


            Το έθιμο της Πρωταπριλιάς έχει τις ρίζες του, στην Ευρώπη και κυρίως στην Γαλλία. Κατά την 1η Απριλίου συνηθίζεται να λέγονται ψέματα καλοπροαίρετα με σκοπό την διασκέδαση.

 Πρόκειται για ένα έθιμο, το οποίο ξεκίνησε από την Γαλλία και συγκεκριμένα τον 16ο αιώνα όπου επί βασιλείας του Καρόλου του 9ου,ο οποίος θέλησε να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου όπως η υπόλοιπη Ευρώπη αντί της 1ης Απριλίου που γιορταζόταν μέχρι τότε στην Γαλλία. Πολλοί όμως από τους Γάλλους δεν το δέχτηκαν και έτσι οι υπόλοιποι για να τους κοροϊδέψουν συνέχισαν να στέλνουν πρωτοχρονιάτικα δώρα την 1η Απριλίου.

 Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ξεκίνησε από τους Κέλτες, γιατί αυτήν την περίοδο της Άνοιξης αρχίζει το ψάρεμα και επειδή αυτήν τη συγκεκριμένη εποχή ήταν δύσκολο το ψάρεμα, συνήθιζαν να λένε ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια έπιαναν. Για αυτό, άλλωστε οι Γάλλοι ονομάζουν την Πρωταπριλιά ‘Poisson dAvril’ (ψάρι Απριλίου).

 Όταν ήρθε το έθιμο στην Ελλάδα, διαμορφώθηκε λίγο στην αρχή, ήταν για να ξορκίσουν το κακό, αλλά η ιδέα παρέμεινε η ίδια, να λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε τον άλλο.

 Όπως και να έχει, αυτή η ήμερα είναι η αγαπημένη των μικρών παιδιών καθώς σκαρώνουν διάφορα αστεία στους φίλους και συγγενείς, αλλά ακόμα και στους δάσκαλους στο σχολείο. Τα ψέματα και οι φάρσες όχι απλά δικαιολογούνται αλλά σχεδόν επιβάλλονται!!

 Άρθρο Στέφανου – Ανατόλιου Τόσιου Α1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...