Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Γονείς και έφηβοι, μια αιώνια σύγκρουση

             Η σύγκρουση μεταξύ γονέων και εφήβων είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, για τη δημιουργία μιας πιο υγιούς σχέσης και για τη βελτίωση της επικοινωνίας τους, χρειάζεται η απαραίτητη στάση. Έτσι, απαιτείται αμοιβαίες υποχωρήσεις και παραδοχές και από τις δύο μεριές.

Αρχικά, οι γονείς χρειάζεται να σέβονται τα δικαιώματα των επιλογών των εφήβων. Έχουν γίνει πια ώριμοι άνθρωποι και δεν είναι «κτήμα» τους. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, οι γονείς πρέπει να στέκονται δίπλα τους και να τους συμπαραστέκονται, καθώς βρίσκονται σε μια κρίσιμη ηλικία. Τέλος, αν και οι έφηβοι απαιτούν την ανεξαρτητοποίησή τους, οι γονείς δεν πρέπει να είναι ανεκτικοί, γιατί η υπερβολική ελευθερία θα επηρεάσει τη σχέση τους.

Από την άλλη, οι έφηβοι οφείλουν να αναγνωρίσουν την άδολη αγάπη των μεγάλων. Συγκεκριμένα, οι ενέργειές τους στοχεύουν στο καλό των παιδιών και στην διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για αυτούς. Ακόμη, πρέπει να καταλάβουν την δικαιολογημένη ανησυχία τους, καθώς ο σύγχρονος κόσμος εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Παράλληλα, αποτελεί ανάγκη να αναγνωρίσουν ότι οι γονείς είναι πιο έμπειροι και έχουν περισσότερες γνώσεις. Τέλος, χρειάζεται να συλλογιστούν και την ηθική ευθύνη που έχουν για αυτούς.

Συμπερασματικά, η σύγκρουση ανάμεσά τους είναι μέρος της ζωής. Ωστόσο, αν κρατηθεί η απαραίτητη στάση και υπάρξει αναγνώριση και υποχώρηση οι εντάσεις θα εξομαλυνθούν και θα αναπτύξουν μια υγιής σχέση.

Γιάννης Σταμπουλής

Πηγές:

https://mtheofilidou.com/goneis-efivoi-sygkrouseis/

https://www.paidiatros.com/efivos/psyxologia/symvoules-goneis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...