Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Η γέννηση του Διαδικτύου


Στις 29 Οκτωβρίου 1969, στο δωμάτιο 3420 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση στο Διαδίκτυο και εστάλη το πρώτο μήνυμα με μόλις δύο γράμματα, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που γίνεται ανταλλαγή της γνώσης, πληροφοριών, επικοινωνίας και τον ίδιο τον κόσμο.

Αυτό επιτεύχθηκε μέσω του ARPANET, ο “πρόλογος” του σημερινού διαδικτύου, είχε το μειονέκτημα ότι λειτουργούσε μόνο με συγκεκριμένους τύπους υπολογιστών. Χρηματοδοτήθηκε από το Γραφείο ερευνών Άμυνας του Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για χρήση στα πανεπιστήμια. Βασίστηκε σε σχέδια του Lawrence Roberts του εργαστηρίου 'Lincoln Laboratory'.Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1970 αναπτύχθηκαν άλλα δίκτυα μεταγωγής πακέτων, όπως το δίκτυο NPL, το Δίκτυο Μέριτ, το CYCLADES, και το Telenet.

Σήμερα χρησιμοποιούμε το TCP/IP (Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης/Πρωτόκολλο Διαδικτύου) που δημιουργήθηκε το 1983. Οι θεσμοί για αυτό που εμείς αποκαλούμε Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) τέθηκαν από τον Τιμ Μπέρνερς-Λι το 1989 στο ερευνητικό κέντρο CERN, ενώ τον πρώτο φυλλομετρητή (browser) δημιούργησε το 1990 για να μην χρειάζεται πλέον σύνθετες εντολές για την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα τόσο σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας και γενικότερα της ζωής μας. Το διαδίκτυο μας δίνει την δυνατότητα να βρούμε πληροφορίες για τα πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι αυτονόητο να συμπεριλάβουμε το διαδίκτυο ως μια από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις στον κόσμο.

 Κοϊδάκη Χριστίνα

 

Πηγές:

https://saferinternet4kids.gr/nea/50-years-internet/

https://en.wikipedia.org/wiki/Internet

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Internet

https://en.wikipedia.org/wiki/ARPANET

https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_protocol_suite

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/browsers/browser-history/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...