Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Κριτική της ταινίας «The Holdovers» Μια γλυκόπικρη ιστορία με υψηλή δόση αλήθειας

 Της Ειρήνης-Αποστολίας Παρμενίδου

 

Μετά το κινηματογραφικό παραλήρημα των δύο καλοκαιρινών ταινιών Barbie και Oppenheimer, που ανταγωνίστηκαν δικαίως στο box office και το αουτσάιντερ για τα φετινά βραβεία των Oscars του Έλληνα Γιώργου Λάνθιμου, Poor Things, έρχεται η ταινία The Holdovers (Τα Παιδιά του Χειμώνα) απλά για να διδάξει και να υπενθυμίσει.

Το τρέιλερ με την πρώτη ματιά ίσως να μην κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή, αλλά όταν αποφασίσει κανείς να αφιερώσει κάτι παραπάνω από δύο ώρες για να την παρακολουθήσει, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει. Διθυραμβικά είναι τα σχόλια που έχουν λάβει οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές, ο Paul Giammati στον ρόλο του αντιπαθούς αλλά πάντα αφοπλιστικού καθηγητή Ιστορίας και ο Dominic Sessa στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο που υποδύεται έναν έφηβο μαθητή τόσο αντιδραστικό όσο και εύθραυστο ψυχικά.

Όλα ξεκινούν με την ιστορία μας να εκτυλίσσεται σε ένα ιδιωτικό σχολείο αρρένων. Ο καθηγητής Χάναμ επιλέγεται ως υπεύθυνος για να προσέχει μια ομάδα πέντε μαθητών που στις διακοπές των Χριστουγέννων πρέπει να παραμείνουν στο σχολείο, γιατί οι οικογένειές τους για διάφορους λόγους δεν μπορούν να τους παραλάβουν και να περάσουν μαζί τις γιορτές. Έτσι, πέντε εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες εφήβων αναγκάζονται να συνυπάρξουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον ξεπερασμένο καθηγητή Χάναμ. Αλλά επειδή αναφερόμαστε σε μια ταινία με πολλές ανατροπές, κωμικές και δραματικές, τελικά μόνο ο καθηγητής Χάναμ με τα δικά του μυστικά, ο μαθητής του Άνγκους Τάλλυ με ένα παρελθόν που τον βασανίζει και μια μαγείρισσα του σχολείου που κρύβει μέσα της τη θλίψη για τον αδικοχαμένο γιο της, θα έρθουν αντιμέτωποι ο καθένας ξεχωριστά με τον εαυτό του και θα υπάρξει ένα δέσιμο ισχυρό ανάμεσά τους, με κάτι πολύ δυνατό να τους ενώνει στον επίλογο.

Για αυτό συστήνω ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε αυτό το χειμωνιάτικο αριστούργημα του σκηνοθέτη Alexander Payne, αν έχετε την ανάγκη να νιώσετε στιγμές γέλιου και συγκίνησης μέσα στις ανοιξιάτικες μέρες μεταφερόμενοι σε μια άλλη εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...