Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Βίλα Καπαντζή


Η Βίλα Καπαντζή βρίσκεται στη λεωφόρο Β. Όλγας 108, στη Θεσσαλονίκη. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον έμπορο, βιομήχανο και τραπεζίτη Μεχμέτ Καπαντζή σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Αριγκόνι.

Είναι ένα τριώροφο κτήριο και ακολουθεί το αρχιτεκτονικό ρεύμα του εκλεκτικισμού. Υπάρχουν στοιχεία νεοκλασικά, αναγεννησιακά και αρτ νουβό καθώς και αραβικές και γοτθικές επιδράσεις. Χαρακτηριστικά της έπαυλης είναι η πολυπλοκότητα του όγκου και η σύνθετη στέγη με τις έντονες κλίσεις. Πλούσιος και ποικίλος είναι ο διάκοσμος στο εσωτερικό του κτηρίου που χρησιμεύει στη διαφοροποίηση και τη διαίρεση των χώρων του. Διαφορετικά είναι τα υλικά των δαπέδων (μάρμαρο στις εισόδους, παρκέ στους χώρους υποδοχής και σανιδώματα στους υπόλοιπους), των κουφωμάτων και των οροφών.


Το 1912, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο εγκαταστάθηκε ο πρώτος στρατιωτικός διοικητής της πόλης, ο πρίγκηπας Νικόλαος, γιος του βασιλιά Γεωργίου του Α’.

Το 1917 εγκαταστάθηκε σ’ αυτήν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Καπαντζή έφυγαν από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο γιος του παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη και κατοικούσε με την οικογένειά του στον πρώτο όροφο της βίλας. Στη σοφίτα και στο πίσω τμήμα του κτηρίου έμεναν οικογένειες προσφύγων. Το 1928 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας ως ανταλλάξιμη περιουσία.


Το 1938 στο κτήριο στεγάστηκε το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής επιτάχθηκε από τις γερμανικές αρχές.

Από το 1997 στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και φιλοξενεί κυρίως εικαστικές εκθέσεις. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά νεότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Διασώζει όχι μόνο μια ζωντανή εικόνα της άλλοτε Συνοικίας των Εξοχών αλλά και ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης.

ΑΓΑΠΙΔΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AF%CE%BB%CE%B1_%CE%9A%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AE

https://www.thessalonikiartsandculture.gr/thessaloniki/afieromata/vila-kapantzi-miet-thessalonikis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο αθλητισμός και τα οφέλη του στον άνθρωπο

            Η έννοια του αθλητισμού υπάρχει από την αρχαιότητα και παρατηρείται με διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και σήμερα ο αθλη...