Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Το βάσανο της ανεργίας


Με όλο και περισσότερους νέους να αναχωρούν από την Ελλάδα με σκοπό την εύρεση εργασίας, γίνεται φανερό πως το φαινόμενο της ανεργίας έχει εδραιωθεί στην ελληνική κοινωνία. Η δεινή οικονομική κατάσταση και η έλλειψη επενδύσεων έχουν οδηγήσει στην ραγδαία αύξηση των ποσοστών ανεργίας στη χώρα. Έτσι, ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειές της, οι οποίες επιδρούν αρνητικά τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.

Όσον αφορά τη μονάδα, η ανεργία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εξέλιξή της σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Πιο συγκεκριμένα, άτομα που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και δεξιότητες αδυνατούν να βρουν εργασία και κατ’ επέκταση να εξελίξουν και να εξασκήσουν τις ικανότητές τους. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία του ατόμου να επιτύχει πρόοδο στη ζωή του και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Επιπλέον, η αυτοπεποίθηση των ανέργων κλονίζεται καθώς γίνεται κατανοητό πως παρά την προσπάθειά τους δεν κατόρθωσαν να προοδεύσουν.

Παράλληλα, είναι λογικό πως η ανεργία επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Η έλλειψη σιγουριάς και ασφάλειας για το μέλλον το καταβάλλει ψυχικά και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ως βαθύτερη συνέπεια, επέρχεται η συνολική «παρακμή» της ζωής του ανέργου, αφού, πια, δεν διαθέτει τα ψυχικά αποθέματα να σταθεί στα πόδια του και να προσπαθήσει για την αποκατάστασή του.

Επομένως, γίνεται κατανοητό πως οι συνέπειες της ανεργίας για το άτομο είναι σοβαρές. Ωστόσο, οι αρνητικές συνέπειες του φαινομένου επεκτείνονται πέρα από το άτομο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η επίδρασή της στο κοινωνικό σύνολο είναι και η πτυχή της η οποία γίνεται περισσότερο αισθητή και βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα.

Σε πρώτο επίπεδο, η ανεργία, είναι φανερό, πως οδηγεί στην αύξηση του επιπέδου φτώχειας των πολιτών. Είναι εύλογο η αδυναμία των μελών της κοινωνίας να προσφέρουν έργο και να αμειφθούν, να οδηγεί στην έλλειψη εσόδων για τα νοικοκυριά. Συνεπώς, μεγάλο μέρος της αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του, κάτι το οποίο, πέρα από τις άμεσες συνέπειες, υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της οικονομίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

Επιπρόσθετα, συμβάλλει σε κοινωνικά προβλήματα, όπως η αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας. Πιο συγκεκριμένα, η απόγνωση που προκαλεί η αδυναμία εύρεσης εργασίας οδηγεί πολλά μέλη της κοινωνίας σε παράνομες συμπεριφορές οι οποίες αποσκοπούν στην εξασφάλιση των προς το ζην. Επιπλέον, η ίδια απόγνωση προκαλεί εσωτερικές διαταραχές οι οποίες εκδηλώνονται με τη μορφή βίαιης και ακραίας συμπεριφοράς απέναντι στον συνάνθρωπο. Ως αποτέλεσμα, διαμορφώνονται κοινωνικά πρότυπα τα οποία βασίζονται σε τέτοιου είδους νοοτροπία και μεταδίδονται στις επόμενες γενιές, προβάλλοντας μια αρνητική στάση ζωής στο κοινωνικό σύνολο.

Συμπερασματικά, είναι κοινά αποδεκτό πως το φαινόμενο της ανεργίας έχει γιγαντωθεί στη σύγχρονη εποχή και οι συνέπειές του είναι επιβλαβείς σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Έτσι, καθίσταται κρίσιμη η αντιμετώπιση της ανεργίας, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής του συνόλου. Η αντιμετώπιση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των επενδύσεων και τολμηρών δράσεων με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, αποτελεί αναμφισβήτητη ανάγκη η εξάλειψη της ανεργίας από τις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. 

                                      Νίκος Γαλάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο αθλητισμός και τα οφέλη του στον άνθρωπο

            Η έννοια του αθλητισμού υπάρχει από την αρχαιότητα και παρατηρείται με διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και σήμερα ο αθλη...