Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Μπες στη θέση του

 


Πολύς κόσμος ίσως αναρωτιέται, πόσο εγκληματικός, βίαιος και κακός είναι ο κόσμος μας, η χώρα μας και ακόμα περισσότερο η πόλη μας σήμερα.

Διότι, δεν είναι λίγα τα περιστατικά που ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε κάθε μέρα στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο και πολλά από αυτά συναντώνται στα σχολεία. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στους χώρους των δημοτικών, γυμνασίων ακόμα και λυκείων. Δυστυχώς, ακόμα περισσότερα είναι τα περιστατικά που δεν καταγράφονται και κανείς δεν βλέπει να συμβαίνουν, είτε ακόμα και τα αγνοούν.

Πολλοί μαθητές δέχονται bullying στο σχολείο από άλλους μαθητές ή στις χειρότερες περιπτώσεις κακομεταχειρίζονται και ¨βασανίζονται¨ ψυχολογικά από άλλους μαθητές για ¨λάθη¨ που δεν φταίνε οι ίδιοι και δεν έχουν επιλέξει.

Συχνά, αυτά τα παιδιά και έφηβοι βρίσκονται αδύναμοι απέναντι σε άλλους και δεν βρίσκουν διέξοδο, διότι δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις που τους φθείρουν σωματικά αλλά ακόμα περισσότερο ψυχικά. Δε γνωρίζουν πού να απευθυνθούν και φοβούνται μην τους κρίνουν ακόμη περισσότερο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, που στο κάτω κάτω δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Αλλά, αν μπει κάποιος στη διαδικασία να αναρωτηθεί ,αν είναι έτσι τελικά και ο κόσμος των ενηλίκων, αν αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν παντού και κανείς δεν μπορεί να τα εμποδίσει, είτε ακόμη και να τα σταματήσει. Η λυπηρή απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι πως δυστυχώς δεν μπορούμε να βρισκόμαστε εκεί σε κάθε τέτοιο περιστατικό, ώστε να βοηθήσουμε και να τα εμποδίσουμε να συμβούν. Πάντως το σίγουρο είναι πως μπορούμε να τα περιορίσουμε, να μην φοβόμαστε ή να ντρεπόμαστε να μιλήσουμε, είτε είμαστε θύτες είτε παρατηρητές περιστατικών bullying και εκφοβισμού.

Κατά τη γνώμη μου, ως παρατηρητής πολλών περιστατικών bullying αλλά ακόμα και ως θύτης τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου, μπορώ να πω πως δεν είναι πολλοί αυτοί που δημιουργούν τέτοια περιστατικά, όμως είναι αρκετοί για να δημιουργήσουν προβλήματα σε πολλούς. Πρέπει να ξέρουμε πως οι περισσότεροι συμπολίτες μας είναι άνθρωποι καλοί και άνθρωποι που μπορούμε να απευθυνθούμε για βοήθεια.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε, πόσο σημαντικό είναι να βοηθούμε όπου βλέπουμε τέτοια περιστατικά και πολλές φορές να σκεφτόμαστε την κατάσταση των συνανθρώπων μας μπαίνοντας στη θέση τους, και κυρίως να ξέρουμε πως βοηθώντας μόνο, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σ’ αυτό το πρόβλημα.

 

                                   Τσιτσιβάκος Αλέξανδρος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο αθλητισμός και τα οφέλη του στον άνθρωπο

            Η έννοια του αθλητισμού υπάρχει από την αρχαιότητα και παρατηρείται με διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και σήμερα ο αθλη...