Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα ποίησης


Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβριο του 1999, η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε ως παγκόσμια ημέρα ποίησης. Η ισημερία που δηλώνει την αρχή της άνοιξης ήταν ημερομηνία συμβατική και για την αρχή της ποίησης.

Ο ρόλος της ποίησης είναι λυτρωτικός και η παιδαγωγική της δύναμη έγκειται στο γεγονός ότι η ποίηση ενεργοποιεί και οξύνει τον προβληματισμό, τη φαντασία, τη συναισθηματική νοημοσύνη, την αισθητική στοχεύοντας στον στοχασμό και όχι στην αδρανοποίηση του ανθρώπου.

Η ποίηση προκαλεί έντονα συναισθήματα, ενώνει τον αναγνώστη με τον ποιητή. Αποτελεί σπουδαίο θησαυρό για προσωπική ανάπτυξη. Ενισχύει την κριτική σκέψη αφού οδηγεί τον αναγνώστη να σκεφτεί σε βάθος, να ανακαλύψει το νόημα πίσω από τις λέξεις, το οποίο, τις περισσότερες φορές, δεν είναι προφανές ή μονοδιάστατο. Είναι μια ενεργή πράξη, ευεργετική για τους μαθητές που διευρύνουν τη σκέψη τους και τη φαντασία τους. Προσφέρει εικόνες με τις λέξεις, ψυχαγωγεί, συμβάλλει στη γλωσσική καλλιέργεια. Η αισθητική αναπτύσσεται μέσα από την ποίηση. Η ομορφιά, η ευχαρίστηση μέσα από τη συγκίνηση του ωραίου που δημιουργείται με τη σκέψη, η οποία επεξεργάζεται τις εικόνες που η ποίηση μορφοποιεί ενεργοποιώντας μοναδικά τη φαντασία κάθε παιδιού.

Η ποίηση άλλοτε ηρεμεί, άλλοτε μελαγχολεί, άλλοτε αφήνει τη σκέψη να χαθεί σε μαγικά ταξίδια. Αποτυπώνει στιγμές. Η ποίηση είναι μια περιπλάνηση όπου βρίσκεις φιλίες, μοναξιά, χωρισμό, αγάπη, έρωτα. Απελευθερώνει τον νου. Σε δύσκολους καιρούς, σαν τους σημερινούς, σηματοδοτεί την αντίληψη ότι υπάρχει για να μας θυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι. Η ποίηση ερμηνεύει τη ζωή, τον κόσμο, την πραγματικότητα με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Ανοίγει μια χαραμάδα απ’ όπου περνά λίγο φως, λίγη χαρά, λίγη αισιοδοξία, λίγο χρώμα.

 Η ποίηση λυτρώνει, παρηγορεί, παιδαγωγεί, εξυψώνει, ευχαριστεί, ομορφαίνει. Η Ελλάδα έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της ποίησης από αρχαιοτάτων χρόνων και οι Έλληνες ποιητές έχουν αποδείξει ότι η αξιόλογη ποίηση είναι ένας αξιοσέβαστος πολιτισμός.

                                               Ιωάννα Μπίκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο αθλητισμός και τα οφέλη του στον άνθρωπο

            Η έννοια του αθλητισμού υπάρχει από την αρχαιότητα και παρατηρείται με διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και σήμερα ο αθλη...