Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ ! Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Το φρούριο του Επταπυργίου γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης. Στη σημερινή μορφή είναι έργο της Παλαιολόγειας εποχής της βυζαντινής αυτοκρατορίας (14ος αι.). Αποτελείται από δύο ενότητες: το βυζαντινό φρούριο, το οποίο συνθέτουν δέκα πύργοι και τα νεότερα κτίσματα που έχουν κτιστεί εντός και εκτός του φρουρίου. Οφείλει την ονομασία του στους επτά ορθογώνιους πύργους και μαζί με τον κεντρικό πύργο της εισόδου δημιουργούν ένα σχήμα Π.

Χρησίμευε για την στρατοπέδευση της φρουράς της πόλης και την ασφαλή καταφυγή του πληθυσμού σε περιπτώσεις επίθεσης και επιδρομών. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα φρούρια για την άμυνα της πόλης. Το 1430 έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Το 1890 μετατράπηκε σε φρικτή φυλακή υπό τουρκική διοίκηση και με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 πέρασε σε ελληνική διοίκηση όπου συνέχισε να είναι φυλακή. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν ιδιαίτερα σκληρές καθώς οι βασανισμοί ήταν σε ημερήσια διάταξη και οι εκτελέσεις γίνονταν στο προαύλιο. Οι φυλακισμένοι το χαρακτήριζαν ως «υγρό τάφο». 

Μετέπειτα η φυλακή πέρασε στα χέρια των Γερμανών όπου έκαναν ακόμα πιο απάνθρωπα βασανιστήρια και ενίσχυσαν τη φήμη της φυλακής ως κολαστήριο. Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, εκδηλώθηκε ένα κίνημα ανθρώπων που ζητούσε να κλείσει η φυλακή και να μεταφερθεί σε άλλο σημείο. Το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν στα Διαβατά. Γράφτηκαν ρεμπέτικα τραγούδια που τραγουδιούνται ακόμα και τώρα. Σήμερα το Επταπύργιο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, λειτουργεί σαν μνημείο και μπορεί ο     καθένας να το επισκεφτεί.

ΜΠΑΡΔΟ  ΧΡΥΣΑ

Πηγές

 https://www.thessalonikiguide.gr/place/akropoli-eptapurgio/

https://cityportal.gr/place/eptapyrgio-genti-koyle-153662-1351-1072

https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/2699763/i-tromachtiki-filaki-tis-thessalonikis-pou-perasan-apo-ton-giagkoula-mechri-ton-leonida-kirko

https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=eptapyrgio

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...