Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Μονή Βλατάδων

        


      Η Μονή Βλατάδων είναι το μοναδικό εν λειτουργία βυζαντινό μοναστήρι στην περιοχή της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης, 80 περίπου μέτρα από τα τείχη του Επταπυργίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων περίπου και προσφέρει υπέροχη θέα στον προσκυνητή και στον επισκέπτη. Ιδρύθηκε κατά τα μέσα του 14ου αιώνα, σε χώρο που πιθανώς να φιλοξενούσε παλαιότερο ναό, από τους αδελφούς Δωρόθεο και Μάρκο Βλαττή. 

      Η Μονή είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και παλαιότερα στον Χριστό Παντοκράτορα. Με την πρώτη κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1387 το Καθολικό μετατράπηκε σε τζαμί ενώ με τη δεύτερη κατάληψή της το 1430 λειτούργησε κανονικά ως μονή και την περίοδο αυτή αποκαλούνταν Τσαούς Μοναστήρι. Έφερε ιδιαίτερα προνόμια καθώς υπαγόταν  - όπως ισχύει και σήμερα – στο πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Το 1801 ανακαινίστηκε το καθολικό της μονής αλλά το 1870 μια πυρκαγιά κατέστρεψε ένα μέρος της. Οι ζημιές επισκευάστηκαν με έξοδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

   


 Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει στο ναό ο τρόπος στήριξης του τρούλου στους τοίχους του ιερού και στις δυτικές παραστάδες χωρίς να υπάρχουν κίονες. Ο πυρήνας του «καθολικού» έχει μορφή σταυροειδούς εγγεγραμμένου τρουλαίου ναού όπως και οι ναοί της Αγίας Αικατερίνης και των Αγίων Αποστόλων Θεσσαλονίκης. Στον τρούλο εικονίζεται ο Παντοκράτορας  και σε άλλα σημεία του ναού σώζονται τοιχογραφίες με μορφές ασκητών και μοναχών. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες του ναού που υπήρχαν πριν από την άλωση της πόλης από τους Τούρκους, καθώς και πολλά μαρμάρινα «θωράκια» φορητές εικόνες και διάφορα μοναδικά κειμήλια της Μονής.

     Η Μονή Βλατάδων συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕΒΗ

Πηγές:  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE_%CE%92%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD

http://www.religiousgreece.gr/mnemeia-unesco/-/asset_publisher/F5tWoCMp8k2H/content/iera-mone-blatadon

http://www.it.uom.gr/project/monuments/blatadon.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο αθλητισμός και τα οφέλη του στον άνθρωπο

            Η έννοια του αθλητισμού υπάρχει από την αρχαιότητα και παρατηρείται με διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και σήμερα ο αθλη...