Από τα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι δημιούργησαν κάποιες τέχνες ώστε να επιβιώνουν από πολέμους, κυνήγι και πολλά άλλα.
Ταξιδεύοντας στην αρχαία Ελλάδα τον 7ο αι. π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες εφηύραν την πυγμαχία. Η αρχαιοελληνική πυγμαχία ή πυξ ή πυγμή ως άθλημα διεξάγονταν σε πολλές πόλεις-κράτη. Θεωρείται πως ήταν σημαντικό μέρος του αρχαιοελληνικού αθλητισμού καθόλη τη διάρκεια της πρώιμης κλασικής περιόδου, καθώς υπήρχε και πυγμαχία παίδων.
Έπειτα, έχουμε το Παγκράτιο, το πιο θεαματικό άθλημα, το οποίο χρονολογείται το 688 π.Χ, όταν είχε εισαχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το παγκράτιο συνδύαζε το χτύπημα και την αρπαγή (λαβή) και ήταν αγώνας που κερδιζόταν με την υποταγή του αντιπάλου. Ένας αγωνιζόμενος θα μπορούσε να επισημάνει την υποταγή του με ανάταση του χεριού ή ενός δακτύλου του. Οι "κοινές κλειδαριές" και η "έμφραξη κρατούν" ήταν κοινές τεχνικές. Τα λακτίσματα και η χρησιμοποίηση των "πυγμών" ήταν η μέθοδος επίθεσης, που στηριζόταν σε μεγάλο ποσοστό στη δύναμη. Γι' αυτό το λόγο το Παγκράτιο ήταν υπόθεση των βαρύτερων και πιο δυνατών αθλητών.
Επιπροσθέτως, η Πάλη χρονολογείται ανάμεσα στον 5ο με 4ο αι. π.Χ., Η πάλη είναι αρχαίο ολυμπιακό άθλημα, στο οποίο δυο άνδρες πάλευαν και ο δυνατότερος στεφόταν νικητής. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον νικητή της πάλης σπουδαιότερο όλων, αυτός είναι και ο λόγος που στο αρχαίο ολυμπιακό πένταθλο, ο τελικός νικητής ήταν ο νικητής του 5ου στη σειρά αγωνίσματος, της πάλης.
Στις μέρες μας έχουμε την ελληνορωμαϊκή πάλη και την ελευθέρα πάλη. Η Ελλάδα, έχει μεγάλη παράδοση στο άθλημα, με αρκετούς ολυμπιονίκες και πρωταθλητές κόσμου ή Ευρώπης.
Γρατσάνης Νικόλαος
Πηγή : Wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου