Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Διαδίκτυο και σύγχρονος κόσμος

 

 

Ως διαδίκτυο ορίζεται ένα παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων μηχανών, υπολογιστών και κινητών. Βασικό χαρακτηριστικό του διαδικτύου είναι η ταχύτητα ανταλλαγής πληροφορίας και το γεγονός πως σπανίως υπόκειται σε γεωγραφικούς περιορισμούς. Λόγω της αύξησης των τεχνολογικών δυνατοτήτων οι οποίες καθιστούν την εμπειρία του χρήστη στο διαδίκτυο όλο και περισσότερο διαδραστική και παραστατική, το διαδίκτυο τείνει να παίρνει εξωκοσμική υπόσταση, αποκόπτοντας το άτομο από τα κλασσικά χωροχρονικά ερεθίσματα και εισάγοντάς το σε μία ψηφιακή μέταπραγματικότητα.

Η τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα κατακτούν με γοργούς ρυθμούς την καθημερινότητα των πολιτών. Συγκεκριμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και τα κοινωνικά δίκτυα (social networks) αποτελούν βασικό μέσο επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ο συνεχής αυξανόμενος αριθμός χρηστών δημιουργεί την αίσθηση μιας άλλης παράλληλης πραγματικότητας, αυτής του διαδικτύου. Τα τελευταία χρόνια τα πεδία της ζωής μας γίνονται όλο και περισσότερο εξαρτώμενα από το διαδίκτυο.

 Σε οικονομικό επίπεδο, η οικονομική δραστηριότητα ψηφιοποιείται καθώς το εμπόριο των αγαθών διεξάγεται όλο και περισσότερο σε ψηφιακές πλατφόρμες. Οι τραπεζικές συναλλαγές και γενικότερα όλες οικονομικές συναλλαγές τείνουν να πραγματοποιούνται με ψηφιακό χρήμα. Η προώθηση προϊόντων και οι διαφημιστικές δραστηριότητες , επίσης ξεκινούν να εστιάζουν στο διαδίκτυο. Έχουμε πλέον μία καταναλωτική πραγματικότητα η οποία παρουσιάζεται εξατομικευμένα στον κάθε χρήστη και σε αυτήν την νέα πραγματικότητα στρέφεται η επιχειρηματική εστίαση.

 Πλέον δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος πως η ίδια η κοινωνία περιστρέφεται γύρω από αυτό, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τις ανθρώπινες σχέσεις και επαφές καθώς και τα ιδανικά, τα ήθη αυτής. Αποτελεί σημαντικό εφόδιο για πολιτιστικές επαναστάσεις καθώς προσφέρει τη δυνατότητα της προώθησης και της ενημέρωσης, και χάρη σ’αυτό ο κόσμος έχει έρθει σε επαφή με νέες εμπειρίες. Ακόμη, έχει ουσιαστικά ανέλθει στο υπέρτατο ψυχαγωγικό εργαλείο καθώς παρέχει μια ευρεία ποικιλία επιλογών - από σειρές, ταινίες έως βιντεοπαιχνίδια- για τον καταναλωτή.

Συμπερασματικά, το διαδίκτυο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου. Χάρη σ’ αυτό πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι έχουν λυθεί και η ποιότητα ζωής τους είναι εμφανώς καλύτερη. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για την εξύμνησή του ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι έχει προκαλέσει και ένα πλήθος προβλημάτων, όπως ο εθισμός, η ανεξέλεγκτη προπαγάνδα και ψευδοπληροφόρηση, ακατάλληλα πρότυπα για τους νέους έως και διχασμό.

                                              ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

              

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο αθλητισμός και τα οφέλη του στον άνθρωπο

            Η έννοια του αθλητισμού υπάρχει από την αρχαιότητα και παρατηρείται με διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και σήμερα ο αθλη...