Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Bullying

 


 Bullying. Πραγματικά ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με χαμαιλέοντα. Οι μορφές που μπορεί να πάρει είναι πολλές και ποικίλες, με τρόπο που μεταμφιέζεται και εισχωρεί στην καθημερινή μας ζωή αρχίζοντας να φαίνεται ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις στις οποίες το θύμα ή και ο θύτης δεν καταλαβαίνουν καν ότι γίνεται. Τα θύματα συχνά επηρεάζονται πιο πολύ απ’ ότι εκδηλώνουν, συσσωρεύοντας έτσι ένα μεγάλο ποσό αρνητικών συναισθημάτων που καταστρέφουν την ψυχολογία και πληγώνουν την ψυχική κατάσταση με κάθε μέρα που περνάει.

Έχω παρατηρήσει πιο πολλές περιπτώσεις απ’ ότι θα ήθελα.  Τα πιο πολλά συμβάντα έχουν πραγματοποιηθεί στο σχολικό περιβάλλον και όλα μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Η συμπεριφορά στοχεύει πάντα σε άτομα των οποίων η πραγματικότητα, τα ενδιαφέροντα αλλά και η εμφάνισή τους διαφοροποιεί. Ο άνθρωπος πάντα φοβάται αυτό που δεν καταλαβαίνει. Άλλες φορές οι θύτες έχουν τα δικά τους προβλήματα και τα εκφράζουν πληγώνοντας άτομα με τον ίδιο τρόπο που πληγώθηκαν αυτοί/αυτές.

Η μία συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω θα ήταν ο έλεγχος της αντίδρασης  οποιουδήποτε έχει παρατηρήσει ή ακόμα υποστεί θύμα bullying. Οι θύτες κυνηγούν αυτή την έντονη αντίδραση, διότι τους δείχνει ότι οι πράξεις και τα λόγια τους σε επηρεάζουν. Φυσικά δεν πρέπει να μείνεις απόλυτα σιωπηλός, διότι μετά σε κρίνουν αδύναμο και ανίκανο υπεράσπισης του εαυτού σου. Η επικοινωνία με κάποιο τρίτο πρόσωπο ή ομάδα υποστήριξης θα πρέπει να είναι η πρώτη σου σκέψη και με αυτό το είδος αυτοελέγχου μπορείς να βελτιώσεις τον τρόπο με τον οποίο σου συμπεριφέρονται άλλα άτομα για την υπόλοιπη ζωή σου.

                                                  Γιάννης Νεόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο αθλητισμός και τα οφέλη του στον άνθρωπο

            Η έννοια του αθλητισμού υπάρχει από την αρχαιότητα και παρατηρείται με διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και σήμερα ο αθλη...