Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

                                      

Τα κάστρα της Θεσσαλονίκης είναι ένα σύμπλεγμα τειχών, πύργων και οχυρώσεων με μοναδική αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία. Σήμερα έχουν μήκος 4 χιλιόμετρα αλλά η αρχική περίμετρος που κάλυπταν ήταν 8 χιλιόμετρα και το ύψος τους ήταν 10 – 12 μέτρα. Στα τείχη υπάρχουν σήμερα περίπου 50 πύργοι, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου. Τα πρώτα τείχη οικοδομήθηκαν τον 3ο αι. π.Χ., λίγο μετά την ίδρυση της Θεσσαλονίκης από τον Κάσσανδρο. Ενισχύθηκαν από τους Ρωμαίους και την οριστική μορφή πήραν τον 4ο αι. μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Είναι γεγονός πως οι αλλεπάλληλες εχθρικές επιδρομές στους επόμενους αιώνες έκαναν επιτακτική την ανάγκη για συνεχή συντήρηση και ενίσχυση των τειχών. Τον 2ο π.Χ. αιώνα η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα. Τα τείχη ήταν σε κακή κατάσταση σε βαθμό που απειλούνταν η ασφάλεια της πόλης.


Στις αρχές του 4ου αι. περνούν από τη Θεσσαλονίκη ο Γαλέριος και ο Μ. Κωνσταντίνος και ενισχύουν τα τείχη. Το 1430 η πόλη αλώθηκε από τους Οθωμανούς, οι οποίοι επίσης συνέβαλαν στη συντήρηση και επέκταση των τειχών και έμειναν  στη Θεσσαλονίκη ως το 1912. Η πόλη έγινε ξανά ελληνική. Τα τείχη πλέον δεν εξυπηρετούσαν κανέναν στρατιωτικό σκοπό. Από τότε διατηρήθηκαν στην ίδια περίπου κατάσταση με διάφορες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης κατά καιρούς.

Στα τέλη του 6ου και στις αρχές του 7ου αι., οι επιδιορθώσεις και  η ανακατασκευή των τειχών κρίθηκαν αναγκαίες μετά από τις επίμονες επιθέσεις και πολιορκίες από Αβάρους και Σλάβους. Το 1874 κατεδαφίστηκε το θαλάσσιο τείχος κι ένα μέρος του ανατολικού επειδή θεωρήθηκε ότι εμπόδιζαν την ανάπτυξη της πόλης.

Σήμερα τα Βυζαντινά Τείχη υπάγονται στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

ΦΩΤΕΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AC_%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82

https://www.thessalonikitourism.gr/index.php/el/component/k2/item/397-byzantine-walls-of-thessaloniki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...