Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης ανάμεσα στην Εγνατία Οδό και την οδό Αγίου Δημητρίου στη βόρεια πλευρά της πλατείας Αριστοτέλους. Η Αρχαία Αγορά αποτελούσε το κοινωνικό, οικονομικό, διοικητικό, πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, που για τρεις περίπου αιώνες αποτέλεσε κύριο σημείο αναφοράς της πόλης, καθώς και διοικητικό κέντρο, ανεγέρθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά το τέλος του 2ου αιώνα και το πρώτο τρίτο του 3ου αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε ως κάτι αντίστοιχο προς την ελληνική Αγορά, με αρχέτυπο όμως το κέντρο της Ρώμης. Την ίδια εποχή διαμορφώθηκαν πανομοιότυπες αγορές σε όλη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο το συγκρότημα της Ρωμαϊκής Αγοράς υπέστη αλλαγές, διατήρησε ωστόσο κάποιες από τις λειτουργίες του σαν κοινωνικό κέντρο της πόλης.
Στη Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη, οι κύριοι οδικοί άξονες ήταν η σημερινή οδός Εγνατία, που ξεκινούσε από την Πύλη του Βαρδαρίου και κατέληγε στην Κασσανδρεωτική Πύλη του ανατολικού άκρου της πόλης, και μία οδός κάθετη προς την Εγνατία που πιθανώς διέσχιζε την πόλη από τη θάλασσα μέχρι την Ακρόπολη. Στο σταυροδρόμι αυτών των οδών βρισκόταν η Ρωμαϊκή Αγορά.
Κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο η Αγορά είχε δύο πλατείες: αυτή που περιλαμβάνει την Κρυπτή Στοά, το Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς και το Ωδείο και αυτή που στα βυζαντινά χρόνια λειτουργούσε ως ανοιχτή πλατεία χωρίς στοές και παραμένει κάτω από το ανώτερο τμήμα της Πλατείας Αριστοτέλους χωρίς να έχει ερευνηθεί. Αποτελούνταν από μία μεγάλη ορθογώνια πλατεία με ίχνη μαρμάρινων πλακοστρώσεων στο βορειοδυτικό τμήμα της με μεγάλες κιονοστοιχίες, ένα Ωδείο – βουλευτήριο με διαμορφωμένες κτιστές κερκίδες και σκηνή στο ανατολικό τμήμα της και το ισόγειο τμήμα πολυώροφης στοάς στο νότιο τμήμα της. Ακόμη στη νοτιοανατολική γωνία του χώρου έχει αποκαλυφθεί ένα τμήμα λουτρικού συγκροτήματος.
Νότια του αρχαιολογικού χώρου και κοντά στα Λουτρά Παράδεισος βρίσκονταν οι περίφημες Μαγεμένες. Σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Στη δυτική πλευρά της αρχαίας πλατείας υπάρχει η είσοδος προς το υπόγειο Μουσείο που περιλαμβάνει μια αίθουσα με τη μόνιμη έκθεση της Αγοράς, μια αίθουσα για τις περιοδικές εκθέσεις και ένα μικρό αμφιθεατρικό χώρο εκδηλώσεων.
ΓΡΑΤΣΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
https://cityportal.gr/place/arxaia-agora-rwmaikh-agora-thessalonikhs-153900-1351-1072-0/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου