Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Αθλητική βία

 

     H αθλητική βία, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες του αθλητισμού.

Είναι σε όλους μας γνωστό από την αρχαιότητα ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό μόνο οφέλη έχει για τον άνθρωπο μια που συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας, καλλιεργεί δεξιότητες, αναπτύσσει την ευγενή άμιλλα, προσφέρει χαρά, καθώς και σεβασμό στον αντίπαλο. Αυτό συμβαίνει, βέβαια, όταν μιλάμε για υγιή αθλητισμό σε μια υγιή κοινωνία.

Δυστυχώς, όμως, παρ' όλο που το αθλητικό ιδεώδες είναι παγκόσμια αποδεκτό, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούνται φαινόμενα βίας στους αθλητικούς χώρους.

Τα αίτια που οδηγούν σ'αυτό το φαινόμενο, είναι πολύπλοκα και έχουν βαθιές ρίζες, μέσα στη δομή και τη λειτουργία της σύγχρονης κοινωνίας.

Αίτια της αθλητικής βίας είναι

1. Συνθήκες διαβίωσης: οι πιεστικές συνθήκες ζωής, η ανεργία, και τα γενικότερα προβλήματα που συνιστούν τη σκληρή σημερινή πραγματικότητα και προκαλούν την αντίδραση των ανθρώπων και κυρίως των νέων συμπολιτών μας. Η δύσκολη αυτή καθημερινότητα οδηγεί πολλούς σε παραβατική συμπεριφορά, που αποτελεί την μόνη εύκολη οδό διοχέτευσης των όλων αρνητικών συναισθημάτων τους. Έτσι ο χουλιγκανισμός πλέον έχει γίνη τρόπος ζωής γι' αυτούς.

2. Η ψυχολογία του όχλου: πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται την ανωνυμία του πλήθους και προβαίνουν σε ενέργειες, τις οποίες ούτε κατά διάνοια τολμούν να πράξουν εκτός αθλητικού χώρου (γηπέδων). Έτσι οι φίλαθλοι μεταμορφώνονται σ' ένα φανατισμένο κοινό, που προσπερνά τα όρια της δυναμικής παρότρυνσης προς την ομάδα τους, εισερχόμενο ανεξέλεγκτα πλέον στον χώρο του χουλιγκανισμού, του βανδαλισμού, και της τυφλής μανίας, με απρόβλεπτες για καταστάσεις κι άτομα συνέπειες.

3. Εθισμός στη βία: η επιθετικότητα στο χώρο του αθλητισμού εκφράζεται με κάθε προσπάθεια ή ενέργεια ενός αθλητή ή φιλάλθου ή προπονητή, να κινηθεί εναντίον άλλων ατόμων, με κύριο στόχο να επιβληθεί. Η ανοχή και υπόθαλψη του φανατισμού απο τους παράγοντες που διοικούν τα σωματεία, ενθαρρύνουν την οπαδοποίηση των φιλάθλων και την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών στους αθλητικούς χώρους. Στα άτομα αυτά υπάρχει μεθοδευμένη πνευματική τύφλωση απο την παιδική ηλικία, που δυστυχώς καλλιεργείται και εμπεδώνεται στον αθλητισμό, δημιουργώντας προσωπικότητες με υπέρμετρο φανατισμό.

4. Αξίζει να αναφερθεί ότι η καταπιεστική βίαιη συμπεριφορά των προπονητών στην αθλητική καριέρα των αθλητών, αποτελεί και αυτή μορφή βίας και κακοποίησης ενισχύοντας το συναίσθημα του φόβου τόσο για την ψυχική όσο και την σωματική υγεία των αθλητών.

Η βία στον αθλητισμό είναι πολυσύνθετο φαινόμενο, τόσο ως προς τις αιτίες που την παράγουν, όσο και ως προς τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται.

Για τον λόγο αυτό η αντιμετώπιση της απαιτεί συνδυασμένη στόχευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της κοινωνίας, της πολιτείας, της αθλητικής οικογένειας γενικά.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας:

1. Καλλιέργεια αθλητικού πνεύματος και ευγενούς άμιλλας.

2. Εφαρμογή σε βάθους χρόνου νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως άμεση εκδίκαση υποθέσεων, ειδικά αθλητικά δικαστήρια. Να διευρυνθούν τα όρια και τα σημεία όπου εντοπίζεται η οπαδική βία. Αυτά δεν είναι μόνο μέσα στο γήπεδο, είναι κι εξω απο αυτό. Έλεγχος θα πρέπει να γίνει και στις λέσχες φιλάθλων για το αν λειτουργούν νόμιμα και να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας για τον εντοπισμό των δραστών. Η εφαρμογή του αλκοτέστ και του ναρκοτέστ στις εισόδους των αθλητικών χώρων κρίνεται απαραίτητη.

3. Όμως το πιο σπουδαίο απ' όλα είναι η εισαγωγή στα σχολεία αθλητικής παιδείας για την ανάπτυξη και καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος, του τίμιου παιχνιδιού, του σεβασμού των αντιπάλων, της τήρηση των κανονισμών των σταδίων με ανάλογες επισκέψεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις και εκμάθηση κανονισμών υγείας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμμετοχή στην άθληση και η ενασχόληση με τον αθλητισμό, προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους μας, καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας. Το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να έρθει σταδιακά όταν προετοιμαστεί η νέα γενιά αθλητών, φιλάθλων και παραγόντων, η οποία έχοντας ανατραφεί με τις αρχές του φίλαθλου πνεύματος, θα είναι έτοιμη να δείξει υπευθυνότητα και ακεραιότητα συμπεριφοράς. Ας ελπίσουμε ότι η δική μας γενιά θα οδηγήσει τον αθλητισμό, αλλά και την κοινωνία μας σε ένα καλύτερο μέλλον.

                            Γανόπουλος Γιώργος, Παπαδόπουλος Παναγιώτης

                             Ασλανίδης Κωνσταντίνος, Φίλων Ταξιάρχης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...