Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ;

Στην καθημερινότητά μας συναντάμε πολλά άτομα με αναπηρία. Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά τα άτομα πέφτουν θύματα bullying και ρατσισμού. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, ασχέτως από το χρώμα ή τη θρησκεία και τις συνήθειές τους, έχουν δικαιώματα και αυτά. Κάποιοι ίσως να μην είναι αρκετά ώριμοι για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση σωστά, χωρίς να προσβάλλουν τα άτομα με αναπηρία.

Προσωπικά έχω βρεθεί μπροστά σε μερικά περιστατικά και έχω αισθανθεί πολύ άβολα, διότι μπορώ να διακρίνω πως δεν υπάρχει σεβασμός ανάμεσά μας. Είναι πολύ άσχημο να βλέπεις τον συνάνθρωπό σου να βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση και να μην ξέρεις πραγματικά πώς να αντιδράσεις. Κανονικά, όλο αυτό θα πρέπει να σταματήσει, να βάλουμε όλοι μαζί ένα τέλος στο ρατσισμό και στο bullying. Είτε γεννήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι έτσι, είτε στην πορεία της ζωής τους βρέθηκαν σε κάποιο ατύχημα, δεν είναι από δική τους επιλογή. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες που μπορούν και ζουν έτσι και ακόμα πιο πολύ τους συγχαίρω που συνεχίζουν και είναι δυνατοί μετά από προσβλητικά σχόλια που δέχονται καθημερινά.

Το να είσαι κωφάλαλος, ή τυφλός, ή σε αναπηρικό καροτσάκι, δεν σημαίνει πως είσαι αδύναμος και ανήμπορος. Μπορείς να καταφέρεις πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις. Γι’ αυτό, σαν κοινωνία έχουμε δημιουργήσει-χτίσει κτίρια και έχουμε προσθέσει στους δρόμους βοηθητικά μέσα για να βοηθάμε τους ανθρώπους αυτούς. Όπως για παράδειγμα η σχολή τυφλών,  τα φανάρια με ήχο στους δρόμους, καθώς και οι ράμπες για τα αναπηρικά καροτσάκια. Η νοηματική γλώσσα, είναι και αυτή ένα μέσω επικοινωνίας εξίσου  σημαντικό. Με αυτόν τον τρόπο, σαν κράτος τους βοηθάμε και τους ωθούμε να κάνουν πράγματα που πίστευαν πως είναι αδύνατο να καταφέρουν.

Παρόλο που ο ρατσισμός και η κακή συμπεριφορά προς αυτούς τους ανθρώπους συνεχίζεται, οι περισσότεροι προσπαθούμε να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν πράγματα και δραστηριότητες.  Με τον αρμόζοντα πάντα σεβασμό πετύχαμε σε ικανοποιητικό βαθμό αυτό το στόχο, και δεν πρόκειται να σταματήσουμε εκεί μέχρι να πετύχουμε ακόμα περισσότερα, έτσι ώστε σε κανέναν πολίτη με αναπηρία να μη λείψει τίποτα και να αισθάνεται πάντα  μέλος μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.

                              ΝΙΤΣΟ ΡΑΦΑΕΛΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...