Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Παναγία η Αχειροποίητος

                                     


Περιδιαβαίνοντας στο κέντρο της πόλης, είναι δύσκολο να μην εστιάσει κανείς στον Ιερό ναό Παναγίας Αχειροποιήτου. Βρίσκεται στην οδό Αγίας Σοφίας, απέναντι από την πλατεία Μακεδονομάχων. Ανήκει σε μια από τις αρχαιότερες χριστιανικές εκκλησίες και αποτελεί σημαντικό δείγμα της βυζαντινής εποχής. Χρονολογείται  τον 5ο αιώνα  και χτίστηκε πάνω σε ερείπια δημόσιων ρωμαϊκών λουτρών. Είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο και οφείλει την ονομασία της στη δημιουργία της εικόνας του ναού, όχι από ανθρώπινο χέρι, αλλά από θεϊκή παρέμβαση (αχειροποίητη). 

Η εκκλησία αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως χριστιανικός ναός, αργότερα, με την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430, μετατράπηκε σε τζαμί μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1912. Ο ναός λειτούργησε ως χριστιανική εκκλησία ξανά το 1930. Ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως καταυλισμός πυρόπληκτων της πυρκαγιάς το 1917 που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Θεσσαλονίκης και έχει φιλοξενήσει πρόσφυγες από τη Μ. Ασία το 1922. 


Αξιοσημείωτος είναι και ο διάκοσμος της εκκλησίας, αποτελούμενος από περίτεχνα ψηφιδωτά και ξεχωριστούς κίονες με μάρμαρο από την Προποντίδα. Οι τοιχογραφίες του ναού, οι οποίες παρουσιάζουν στρατιωτικούς αγίους που μαρτύρησαν, υπέστησαν σοβαρές φθορές κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η Αχειροποίητος ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της παλαιοχριστιανικής τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με υπερώα, η οποία καταλήγει στα ανατολικά σε ημικυκλική αψίδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σύνθετα ιωνικά κιονόκρανα, σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής. Η Αχειροποίητος, λοιπόν, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης που αξίζει ο καθένας μας να επισκεφθεί.

ΖΟΡΚΑΔΗ ΡΑΦΑΕΛΑ

Πηγές: http://odysseus.culture.grThessaloniki-sightseeing.com, https://thesekdromi.grthessgiatro.gr

https://el.wikipedia.orghttps://www.thessalonikiguide.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...