Οργανικό και αναπόσπαστο τμήμα του τεράστιου και μεγαλοπρεπούς ανακτορικού συγκροτήματος του Καίσαρα Γαλέριου, αποτελούσε, τη ρωμαϊκή εποχή, ο Ιππόδρομος της Θεσσαλονίκης ο οποίος χτίστηκε στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. από τον Γαλέριο. Η συνολική του έκταση υπολογίζεται περίπου στα 30.000 τ.μ. Ο Ιππόδρομος ήταν κατασκευασμένος σε άμεση επαφή με τα ανατολικά τείχη της πόλης και βρισκόταν μεταξύ των τειχών και των ανακτόρων του Γαλέριου. Λειτουργούσε ως χώρος ψυχαγωγίας και κοινωνικής δραστηριότητας. Διεξάγονταν ιππικοί αγώνες, αρματοδρομίες και μονομαχίες. Είχε χωρητικότητα πάνω από 15.000 θεατές. Επιπλέον, στο χώρο αυτόν, ο αυτοκράτορας ενημέρωνε και επικοινωνούσε με τους πολίτες για μείζονα θέματα που απασχολούσαν τους κατοίκους. Το τέλος της λειτουργίας του Ιπποδρομίου σήμανε η σφαγή 7.000 Θεσσαλονικέων μετά από εντολή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου, ως τιμωρία για τη δολοφονία του Γότθου διοικητή της πόλης Βουτέριχου.
Ο ρωμαϊκός Ιππόδρομος αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της κοινωνική και πολιτικής ζωής της Θεσσαλονίκης για τουλάχιστον τρεις αιώνες και σήμερα το μη κατεστραμμένο μέρος του βρίσκεται τμηματικά θαμμένο κάτω από το τσιμέντο της σύγχρονης πόλης.
Απ’ τον φημισμένο Ιππόδρομο σήμερα σώζονται ελάχιστα ερείπια επάνω στα οποία έχουν χτιστεί πολυώροφα κτήρια, συνεπώς δεν είναι ορατά και επισκέψιμα.
ΜΑΓΗΣ ΜΑΚΗΣ
ΠΗΓΕΣ
https://thessaloniki4all.gr/el/places/ρωμαϊκή-εποχή/ιππόδρομος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου