Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Η Γερμανική Εκπαίδευση- κάνοντας ένα ταξίδι στην Έσση (Hessen)

                 Η Γερμανία χωρίζεται σε 16 ομόσπονδα κρατίδια (Bundesländer), που έχουν παραδοσιακά αυξημένο βαθμό αυτονομίας από την κεντρική κυβέρνηση σε πολλά θέματα, όπως και στην εκπαίδευση.

                                
      Στην Έσση της Γερμανίας στο νηπιαγωγείο τα παιδιά 3-6 ετών μαθαίνουν γραφή και ορθογραφία και κυρίως μαθαίνουν να εκφράζονται. Λίγο καιρό πριν τις διακοπές (μία εβδομάδα πριν την 1 Ιουλίου) ή μια εβδομάδα πριν την λήξη των διακοπών, τα παιδιά που θα εισαχθούν στην Α΄ Δημοτικού πηγαίνουν στο σχολείο εγγραφής και προσαρμόζονται με το περιβάλλον κάνοντας κανονικό μάθημα γερμανικής γλώσσας μόνο κάθε απόγευμα εκείνη την εβδομάδα.

      Έπειτα, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ξεκινάνε τα δημοτικά σχολεία. Φυσικά εκτός από το έθιμο του αγιασμού οι γονείς φτιάχνουν στο παιδί ένα τεράστιο χωνί (Schultütte ή Zuckertütte) το οποίο το γεμίζουν με διάφορα γλυκά (Bon-Bons).   

    Τα δημοτικά (Grundschule) είναι τετρατάξια. Όσο μεγαλύτερη είναι η τάξη, τόσο πιο αργά τελειώνουν τα μαθήματα. Όπως στην Ελλάδα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουμε ξεχωριστό καθηγητή για κάθε μάθημα, το ίδιο ισχύει και στην Γερμανία από το δημοτικό  έως το Λύκειο. Ακόμη, τα παιδιά μέχρι να τελειώσουν το Δημοτικό μαθαίνουν τη γερμανική γραφή σε καλλιγραφικά που είναι γνωστή ως Schreibschrift, να γράφουν σε κενό χαρτί χωρίς γραμμές σωστά και να γράφουν με πένα.

       Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίζεται σε 2 κλάδους. Από την 5η έως την 9η τάξη είναι το “Γυμνάσιο”, το Hauptschule, όπου οι μαθητές συνεχίζουν την βασική εκπαίδευση του δημοτικού, κάνουν το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και μπαίνουν στην διαδικασία των προαγωγικών εξετάσεων. Στη συνέχεια είναι το “Λύκειο” που ονομάζεται Gymnasium (ΓΕΛ) ή Realschule ( ΕΠΑΛ) το οποίο είναι από την 10η τάξη έως την 12η τάξη. Οι μαθητές παίρνουν τον προσανατολισμό που τους ενδιαφέρει από την 10η τάξη με μοναδικό στόχο το Abitur (αντίστοιχες πανελλαδικές), που έχει ισχύ και ως απολυτήριες εξετάσεις και ως εισαγωγικές στα πανεπιστήμια.

                                  
Τέλος, θα ήθελα να διατυπώσω την εμπειρία μου ως μαθητής στη Γερμανία, η οποία θα παραμείνει αξέχαστη λόγω της δύσκολης αποδοχής και προσαρμογής με τα άλλα παιδιά. Ήταν δύσκολη η καθημερινότητα μαζί τους ως ξένος, με τη γλώσσα, με τη δυσκολία των υπόλοιπων μαθημάτων σε ξένη γλώσσα και ήταν άθλος να πολεμώ καθημερινά για πέντε ολόκληρα χρόνια όλη αυτή την κατάσταση.  

                                   Γρατσάνης Νικόλαος.

 Πηγή εικόνων :  Google Εικόνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...