Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Οι δύο όψεις του… Έλληνα


Ο ελληνικός λαός βρισκόταν στο προσκήνιο του πολιτισμού της γης από τις απαρχές του. Η συμβολή του στην παγκόσμια ιστορία είναι αδιαμφισβήτητη και διατηρεί ξεχωριστή θέση στην ιστορία αυτή. Αναμφίβολα, η πορεία των Ελλήνων είναι στενά συνδεδεμένη με την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα τους. Ωστόσο, ο χαρακτήρας του Έλληνα έχει δύο όψεις, τελείως αντίθετες η μια από την άλλη, οι οποίες τον οδήγησαν στην κορυφή και το μηδέν αντίστοιχα.

Από τη μια, ο ελληνικός λαός παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο σύνολό του, τα οποία συνέβαλαν στην ιστορική του πορεία. Πρώτ’ απ’ όλα, απ’ αρχαίων χρόνων έγινε εμφανής η ευστροφία και η εξυπνάδα του. Πιο συγκεκριμένα, η πρόοδος που σημείωσαν οι αρχαίοι Έλληνες σε πνευματικό και πολιτιστικό τομέα ήταν ραγδαία και αποτέλεσε στοιχείο επιρροής για άλλους λαούς. Ωστόσο, η ευστροφία του Έλληνα δε βρίσκεται μόνο στο τότε, καθώς τα ελληνικά μυαλά συνεχίζουν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην επιστημονική και, γενικότερα, πολιτισμική εξέλιξη. Επομένως, γίνεται φανερό πως πρόκειται για ένα λαό με «έξυπνα» γονίδια.

Παράλληλα, το χαρακτηριστικό για το οποίο είναι διάσημος ο ελληνικός λαός είναι η φιλοξενία του. Η «αγάπη για τον ξένο» αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του και κάτι το οποίο επιδεικνύουν με κάθε ευκαιρία. Απόδειξη αυτού αποτελούν τα λόγια των επισκεπτών της χώρας οι οποίοι το πρώτο στο οποίο αναφέρονται, όταν ερωτώνται για τον λαό, είναι η φιλοξενία του. Το χαρακτηριστικό αυτό εν μέρει δημιουργεί την αξιαγάπητη εικόνα του Έλληνα σε όλο τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι Έλληνες έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τα αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά τους για τον λάθος σκοπό. Η τάση τους αυτή τους οδήγησε από τεράστιες επιτυχίες σε τραγωδίες και συνθέτει την δεύτερη, «σκοτεινή» όψη τους.

Αρχικά, η εξυπνάδα τους πολλές φορές μετατρέπεται σε πονηριά και κακοπροαίρετη σκέψη. Συγκεκριμένα, όταν πρόκειται για προσωπικά συμφέροντα, χρησιμοποιούν την απίστευτη πονηριά τους για να τα εξασφαλίσουν. Για να πετύχουν τον σκοπό τους μπορούν να επινοήσουν κάθε είδους τεχνάσματα. Η τάση τους αυτή απορρέει από έναν συνδυασμό της ευστροφίας τους αλλά και του ατομικισμού τους, ο οποίος τους απομακρύνει από τον συνάνθρωπο και τους οδηγεί στην ανεντιμότητα.

Επιπλέον, ο αξιοζήλευτος πατριωτισμός του Έλληνα τον οδηγεί σε απερίσκεπτες ενέργειες και κατ’ επέκταση στην καταστροφή του. Ειδικότερα, η υπερβολική πίστη στον εαυτό του τον έχει οδηγήσει, ιστορικά, σε βιαστικές κινήσεις οι οποίες οδήγησαν σε πανωλεθρίες τόσο σε στρατιωτικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Έτσι, ο πατριωτισμός του ελληνικού λαού συνέβαλε στην υποβάθμιση της εθνικής δύναμης.

Συνοψίζοντας, οι Έλληνες αποτελούν μια ιδιαίτερη περίπτωση λαού, ο οποίος παρουσιάζει διαφορετικά πρόσωπα. Μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα πολιτισμού από τη μια και να αλληλοεξοντωθούν από την άλλη. Ωστόσο, αν κάτι δεν αλλάζει είναι πως στα δύσκολα, οι Έλληνες βρίσκουν τον τρόπο και τα καταφέρνουν. Έτσι, είναι σημαντικό να ανακαλέσουν τα στοιχεία που τους έφτασαν στην κορυφή για να ανακάμψουν.

                                                  ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...