Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Ψυχική Υγεία: Μίλα σε κάποιον!


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, είναι θεμιτό να γίνει σχετική αναφορά σε ένα ζήτημα που απασχολεί επί πολλά χρόνια την κοινωνία, η ψυχική υγεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται για την σωματική τους υγεία, όμως παραμελούν την ψυχή τους. Ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα στην ζωή του και είναι απολύτως φυσιολογικό. Στερεότυπα σε σχέση με την επίσκεψη ψυχολόγων ή ψυχιάτρων είναι ακόμη έντονα. Πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια καθώς ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής τους κυριεύει. Βάσει έρευνας του κοινωνικού, μη κερδοσκοπικού φορέα ΚΛΙΜΑΚΑ, 9 στις 10 χώρες με τους υψηλότερους δείκτες αυτοκτονίας παγκοσμίως βρίσκονται στην Ευρώπη. Επομένως, η Ε.Ε και τα κράτη της πρέπει να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης του προβλήματος.

Οι στερεοτυπικές αυτές αντιλήψεις ξεπερνιούνται μόνο με την κατάλληλη ενημέρωση. Τα παιδιά χρειάζεται να ενημερώνονται από μικρές ηλικίες για την σημαντικότητα της ψυχικής υγείας και να διατηρούν αυτόν τον τρόπο σκέψης. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μέσω των τεχνών (ταινίες, θέατρο, μουσική κ.ά.) ή άλλων δραστηριοτήτων (ημερίδες, εκπαιδευτικό υλικό). Ακόμη, η πρόσληψη σχολικών ψυχολόγων είναι αναγκαία για την καταπολέμηση του στρες και του άγχους στους εφήβους, που συνιστούν πρωτογενείς παράγοντες της κατάθλιψης. Οι ψυχολόγοι θα λειτουργήσουν ως επιμορφωτές στις σχολικές ημερίδες, όπου καθηγητές και γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να προβληματιστούν.

Παρόλα αυτά, οι σχολικές δράσεις δεν μπορούν να απευθυνθούν σε όλο τον πληθυσμό. Τα ΜΜΕ κατέχουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, οπότε τα κατάλληλα ερεθίσματα (διαφημίσεις, αναμεταδόσεις ομιλιών) μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να τους ενθαρρύνουν να απευθυνθούν σε κάποιον ειδήμονα ή σε ένα κοντινό πρόσωπο. Βέβαια, θα ήταν ακόμη πιο ενθαρρυντικό να γίνει λόγος και για τις γραμμές βοήθειας έτσι ώστε να υπάρχει καταλληλότερη ανταπόκριση. Επιπροσθέτως, η κατάρτιση πρωτοκόλλου για άτομα με ψυχικές διαταραχές στις μονάδες υγείας της Ελλάδας και η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στην ορθή αναγνώριση και διαχείριση των αυτοκαταστροφικών ατόμων είναι κάποιες λειτουργίες που δεν εξυπηρετούνται στην χώρα μας, όμως είναι αναγκαίες για την πρόληψη δυστυχημάτων.

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σφαίρα που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτοκαταστροφικών ατόμων. Το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ας μην ξεχνάμε να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία. Οφείλουμε να σεβόμαστε τις ελευθερίες του εαυτού μας και να κατανοούμε τα συναισθήματα τόσο τα δικά μας όσο και των άλλων, έτσι ώστε να ζούμε αρμονικά.

                                            Ελίζα Φωτεινίδου


Βιβλιογραφία:

https://www.klimaka.org.gr/home/ΠΟΥ

https://health.ec.europa.eu/international

https://www.moh.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...