Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου- ένα από τα επικινδυνότερα εργαλεία στα χέρια του ανθρώπου

 

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. Όμως ελάχιστοι πολίτες γνωρίζουν τα πραγματικά αίτια καθώς και τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, στην συγκεκριμένη περίπτωση η γη, συγκρατεί την θερμότητα, συμβάλλοντας στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς της, στους δεκαπέντε βαθμούς κελσίου(15 ο C). Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται στην εποχή μας με την έννοια της παγκόσμιας θέρμανσης. Τα αίτια του φαινομένου αυτού ποικίλουν. Αρχικά, η αύξηση της συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα θεωρείται ένα από τα κύρια αίτια του φαινομένου αυτού. Η απότομη αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου οφείλεται κυρίως τόσο στις ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και στα χημικά απόβλητα των εργοστασίων, που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα (ατμοσφαιρική ρύπανση). Επιπλέον, η εξάντληση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο καθώς και η ανεπιτυχώς παρέμβαση του στην φυσική ροή του οικοσυστήματος μας, οξύνουν τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι συνέπειες που προκαλούνται εξαιτίας του φαινομένου αυτού είναι εμφανείς στην πολιτεία την σημερινή εποχή. Συγκεκριμένα, αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου αποτελεί η απότομη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό κελσίου(+1.5 ο C), γνωστή ως παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη. Ακόμα, η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων( Ξηρασία, πλημμύρες, πυρκαγιές) καθώς και το λιώσιμο των πάγων στον Βόρειο και στον Νότιο πόλο είναι μόνο η αρχή του φαινομένου αυτού.

Ωστόσο, υπάρχουν ποικίλοι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού. Συγκεκριμένα, η σταδιακή απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με την προώθηση των Α.Π.Ε (Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) ως υποκατάστατο του λιγνίτη αποτελούν μια άμεση λύση του προβλήματος αυτού. Ακόμα, η καθιέρωση νομοθετικού πλαισίου από την πολιτεία για την χρήση ειδικών ατμοσφαιρικών φίλτρων τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους ίδιους τους πολίτες, θα αντιμετώπιζε έμμεσα μια πτυχή του προβλήματος αυτού.

Συνοψίζοντας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί πλέον φλέγον ζήτημα της εποχής μας. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί άμεσα, λαμβάνοντας στοχευόμενες αποφάσεις τόσο από την πολιτεία όσο και από τους πολίτες της.

                           Κωνσταντίνος Μπαλόμπας


Βιβλιογραφία: Άρθρο της WWF Ελλάς για την κλιματική αλλαγή στην ιστοσελίδα oikologos.gr , Άρθρο της Ε.Ε για το Φαινόμενο του θερμοκηπίου στην εφημερίδα ‘‘Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...