Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Η καταστροφή της Θεσσαλίας


Πριν λίγους μήνες , η χώρα μας ταλανίστηκε από μία σειρά πλημμυρών που πήραν μέρος στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας στα τέλη του φετινού καλοκαιριού. Οι πλημμύρες αυτές δημιούργησαν απίστευτες καταστροφές , με τις οποίες οι άνθρωποι της περιοχής αυτής έρχονται μέχρι και σήμερα αντιμέτωποι. Οι λόγοι αυτού του απροσδόκητου φαινομένου, συνάδουν με την ανευθυνότητα του κράτους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρξει η αποφυγή του. Άρα, ποια είναι τα αίτια των πλημμυρών , και τι διαφορετικό θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να μην συμβεί ξανά κάτι τέτοιο;

Οι πλημμύρες της Θεσσαλίας απέφεραν την καταστροφή σε περίπου εβδομήντα πέντε χιλιάδες ( 75.000) στρέμματα αλλά και σε ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, ζωικό κεφάλαιο και γεωργική παραγωγή. Αυτό συνέβη, λόγω της ανεπάρκειας των υποδομών, όπως δρόμοι και γέφυρες, οι οποίες φτιάχτηκαν πριν αρκετά χρόνια και πλέον δεν συνδέονται με την νέα κλιματική πραγματικότητα. Παράλληλα, οι δημόσιες υπηρεσίες απαξιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες, έτσι ώστε να υπάρχουν ελάχιστοι πόροι και ανθρώπινο δυναμικό. Κατά συνέπεια, δεν μπόρεσαν να οικοδομηθούν όλα όσα ήταν επιθυμητά και προαπαιτούμενα για να μην προκληθούν τέτοια προβλήματα. Ένα ακόμη αίτιο είναι η έλλειψη ορθού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο. Σε κεντρικό επίπεδο γιατί τα υπάρχοντα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας κρίνονται ελλιπή ενώ σε περιφερειακό επίπεδο δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.

Με βάση τα παραπάνω , οι κάτοικοι της Θεσσαλίας βαθιά οργισμένοι για την ανευθυνότητα των κυβερνήσεων ζητούν να ληφθούν κάποια σημαντικά μέτρα. Ζητούν την άμεση κατασκευή νέων αντιδιαβρωτικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας σε μεγαλύτερα υψόμετρα ώστε να επιτευχθεί η συγκράτηση φερτών υλικών και η μείωση ταχύτητας του νερού στα πεδινά. Επιθυμούν την εξασφάλιση χώρους συγκέντρωσης του πληθυσμού που θα έχουν όλα τα αναγκαία , αλλά και την πρόσβαση τους σε πόσιμο νερό μέσω υδροφόρων. Επίσης, να διασφαλιστεί η λειτουργία κρίσιμων δομών με γεννήτριες σε περίπτωση που υπάρχει διακοπή ρεύματος αλλά και να απαλλαχθούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη.

Συνοψίζοντας, γίνεται συνειδητό ότι οι πλημμύρες στην Θεσσαλία απέφεραν ογκώδεις καταστροφές οι οποίες βασανίζουν τις ζωές των κατοίκων. Για την αντιμετώπισή τους θα πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα από το κράτος , ώστε η περιοχή την Θεσσαλίας να επανέρθει σε φυσιολογικά επίπεδα .

                          Ελένη – Ευαγγελία Πανίκα

Πηγές

 https://www.902.gr/eidisi/politiki/341930/na-parthoyn-amesa-metra-apenanti-sto-

endehomeno-mias-neas-katastrofis

 https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/406770_tetratrohi-diadilosi-agroton-sti-

thessalia-gia-tis-katastrofikes-plimmyres

 https://www.cnn.gr/perivallon/story/383565/plimmyres-sti-thessalia-oi-aities-tis-

katastrofis-ti-proteinoun-oi-epistimones-gia-to-restart



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...