Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Τεχνητή νοημοσύνη


Η τεχνητή νοημοσύνη αφορά την ικανότητα μίας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί βαθμιαία τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να εισχωρήσει στην καθημερινότητα των ανθρώπων φανερώνοντας κάποια χαρακτηριστικά που είναι επιβλαβή για το άτομο αλλά και την κοινωνία.

Αρχικά, με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργείται το αίσθημα της ανησυχίας στον άνθρωπο σχετικά με την αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού από τις μηχανές. Η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να αλλάξει το εργασιακό σκηνικό που υπήρχε έως τώρα καταργώντας κάποια παραδοσιακά επαγγέλματα, τα οποία θα αντικατασταθούν μέσα στα επόμενα χρόνια από τις μηχανές. Πέραν τούτου, το ολικό σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης είναι αρκετά ακριβό για να μπορέσει να εγκατασταθεί. Αυτό απαιτεί υψηλό κόστος επένδυσης κάτι που δεν μπορούν όλες οι εταιρίες να διαθέσουν. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το κόστος όλου του λογισμικού και του εξοπλισμού που χρειάζεται, καθώς και το κόστος προσωπικού.

Όσο και αν μπορούν τα συστήματα να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο δυναμικό, αυτό που με τίποτα δεν μπορεί να αντικατασταθεί είναι ο παράγοντας του συναισθήματος. Τα συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν καθαρά και μόνο με την λογική, κάτι που τους αποτρέπει να δημιουργήσουν μία συναισθηματική σύνδεση με τον χρήστη όπως θα έκανε ένας άνθρωπος. Επιπρόσθετα , η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αψηφήσει το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής. Αυτό γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου ή για τον εντοπισμό ατόμων στο διαδίκτυο.

Εν κατακλείδι , η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στο άτομο. Για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση ώστε να υπάρξει αποφυγή αναπάντεχων γεγονότων και κακουχίων που θα είναι επιβλαβή σε διαφόρους τομείς της ζωής.

                               Ελένη – Ευαγγελία Πανίκα


Πηγές : https://bigblue.academy/gr/texniti-noimosini-thetika-arnitika

https://www.lifo.gr/now/tech-science/tehniti-noimosyni-pos-epireazei-tis-

zoes-mas-oi-allages-poy-oyte-kan-fantazomastan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...