Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

THE ELLINIKON: Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

 

Το πρώην διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, ανέλαβε να αναπλάσει η LAMDA Development Α.Ε σε έναν ξεχωριστό προορισμό ατελείωτου πράσινου. Ο ανακαινισμένος χώρος, θα παρέχει στους πολίτες την δυνατότητα ενός πρωτοποριακού τρόπου ζωής, βγαλμένου από το μέλλον. Το πάρκο αυτό, έχει σκοπό να αναζωογονήσει το οικοσύστημα και αναμένεται να αποτελείται από οικιστικές υγειονομικές και εκπαιδευτικές μονάδες, ξενοδοχεία, γραφεία και χώρους αναψυχής. Όλα αυτά θα ενσαρκώνουν τις προηγμένες αρχές μιας “έξυπνης πόλης” και κυρίως τα υψηλότερα πρότυπα πράσινης ανάπτυξης.

Οι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή εγκαταστάσεις, είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια και εκπέμποντας λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Για παράδειγμα, κτίρια με ηλεκτρικές συσκευές, όπως φωτοβολταϊκά πάνελ, κλιματιστικά και φούρνους. Πολύ χαρακτηριστικά, ωστόσο, είναι τα ψυγεία που θα περιέχουν μια οθόνη, στην οποία θα φαίνονται τα περιεχόμενά τους, ώστε να αποφεύγεται το άσκοπο άνοιγμα της πόρτας. Επιπλέον για την οικοδόμηση των υποδομών θα αξιοποιηθούν τα οικοδομικά υλικά των εγκαταλελειμμένων κτιρίων του παλιού αεροδρομίου.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το πάρκο θα αποτελεί μια όαση πρασίνου η οποία θα προστατεύει και ταυτόχρονα θα παράγει βιοποικιλότητα, αφού πρώτα θα έχουν εξυγιανθεί απέραντες εκτάσεις ρυπασμένων εδαφών και υπόγειων υδάτων. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν το εξαιρετικό περιβάλλον στους ανοιχτούς χώρους, μέσα από τις διαδρομές για πεζούς και ποδήλατα. 

Με λίγα λόγια οι επικεφαλείς του the ellinikon project, οραματίζονται έναν τόπο, που θα συνδυάζει αρμονικά τον τρόπο ζωής που θα επιβάλει η τεχνολογική ανάπτυξη, με το φυσικό περιβάλλον και τη συντήρηση του.


Χριστίνα Τσέρου


ΠΗΓΕΣ:

https://thestandard.gr/ellada/the-ellinikon-ergo-ependisi/

https://theellinikon.com.gr/exelixi-ergon/erga-ypodomwn/

https://theellinikon.com.gr/anaptyxeis/


ΕΙΚΟΝΑ: https://www.ekathimerini.com/resources/2019-11/elliniko_web-thumb-large.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...