Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Κακοποίηση μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα


Για υπέρμετρη βία, βασανιστήρια και «παράνομες επαναπροωθήσεις» κατά μήκος των συνόρων της Ε.Ε., κάνουν λόγο χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Διεθνείς οργανισμοί, καταγγέλλουν ανοιχτά την πλήρη και συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος παροχής ασύλου από τις συνοριακές αρχές. Ανατριχιαστικές καταθέσεις και ένα ανησυχητικά αυξανόμενο πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, προδίδουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης παρατηρείται ευρεία χρήση βίας, εκφοβισμού, παρατεταμένης κράτησης και «σαφή πρότυπα σωματικής κακομεταχείρισης» σε βάρος ανθρώπων στα πλαίσια παράνομων επιστροφών. Η έκθεση αυτή αναφέρει περιπτώσεις αστυνομικών, συνοριοφυλάκων και άλλων οργάνων επιβολής του νόμου που χτυπούν ανθρώπους με κλομπ, ρίχνουν σφαίρες πάνω από τα κεφάλια τους, τους σπρώχνουν, μερικές φορές με δεμένα τα χέρια, σε ποτάμια, τους αναγκάζουν να περπατήσουν ξυπόλητοι, με τα εσώρουχα και σε ορισμένες περιπτώσεις εντελώς γυμνοί στα σύνορα, ενώ χρησιμοποιούν σκυλιά χωρίς φίμωτρο για να τους απειλήσουν ή να τους κυνηγήσουν. Σχετική έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας επιβεβαιώνει τα ευρήματα αυτά για τα σύνορα της Ισπανίας, της Κροατίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Μια διαφορετική έκθεση, του Border Violence Monitoring Network, ενός συνασπισμού ΜΚΟ, απέσπασε μαρτυρίες από 15 χώρες σε περιοχές των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, της Πολωνίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και τρίτων χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Η έρευνα διεξάχθηκε ανάμεσα σε 733 άτομα που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη το 2021-2022. Μιλούν μεταξύ άλλων για ξυλοδαρμούς από την Αστυνομία και κράτηση σε βρώμικα, υπερπλήρη κελιά, για συνοριοφύλακες (σε 13 από τις χώρες) που άρχισαν να εφαρμόζουν «φρικτές «τακτικές αποτροπής», όπως παρατεταμένους ξυλοδαρμούς, ξύρισμα κεφαλιού, αναγκαστικό γδύσιμο, σεξουαλικές επιθέσεις και επιθέσεις σκύλων.

Δεν επρόκειτο λοιπόν για μεμονωμένα περιστατικά βίας αλλά για μια συστηματική και απροκάλυπτη εκδήλωση ρατσισμού και ξενοφοβίας, που μόνο εντείνει την ήδη οδυνηρή κατάσταση των ανθρώπων που τη βιώνουν.

                                                  Γιανκίδη Μυρτώ

Πηγές:

 https://www.amnesty.gr/news/articles/article/27210/eyropi-oi-diapistoseis-koryfaioy-

organismoy-kata-ton-vasanistirion-gia

 https://www.rosa.gr/kosmos/via-anef-proigoumenou-kata-prosfigon-sta-sinora-tis-ee/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...