Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος και περιβάλλον


Κατεστραμμένα δάση. Μόλυνση του περιβάλλοντος. Εξαφανισμένοι πληθυσμοί ζώων. Ένας πόλεμος αφήνει πίσω του αναρίθμητες καταστροφές. Λέγεται, μάλιστα, πως ο ίδιος ο πόλεμος είναι σε πόλεμο με τη φύση. Οι επιπτώσεις του πολέμου που άρχισε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο εκτός από ανθρωπιστικές, γεωπολιτικές και οικονομικές θεωρούνται πλέον και οικολογικές, έχοντας προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον, σε μία εποχή της οποίας το κλίμα ήδη αλλάζει σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο πόλεμος φαίνεται να εντείνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής μετά από καταμέτρηση άνθρακα που διεξήχθη από ειδικούς. Το 19% των εκπομπών προέρχονται από στρατιωτικές δραστηριότητες, όπως η χρήση καυσίμων από οχήματα, η παραγωγή και χρήση πυρομαχικών και η κατασκευή οχυρώσεων με μπετόν. Ακόμη, περίπου το 50% της αύξησης εκπομπών συνδέεται με την εκτιμώμενη ανοικοδόμηση κτιρίων, δρόμων και εργοστασίων που υπέστησαν ζημιές στις συγκρούσεις.

Αλλά ο αέρας, τα δάση, το έδαφος και το νερό, έχουν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες. Έχουν διαπιστωθεί υπολείμματα και ρύπανση από τη χρήση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Επιπλέον, έχει σημειωθεί μόλυνση λόγω εκρήξεων από επιθέσεις σε πληθώρα χημικών εγκαταστάσεων που περιείχαν τοξικά και επικίνδυνα υλικά. Αυτά πνίγουν την ατμόσφαιρα με τοξικά νέφη και δηλητηριάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Επίσης, οι πύραυλοι μολύνουν το έδαφος, αλλάζοντας το pH του, και τα υπόγεια ύδατα.

Παράλληλα, παρατηρείται άμεση φυσική βλάβη με τη μόλυνση των φυσικών οικοτόπων (περίπου 12,4 εκατομμύρια στρέμματα γης) από, για παράδειγμα, πυρομαχικά, υλικό και κινήσεις στρατευμάτων. Ακόμη, ο αρνητικός αντίκτυπος στη βιοποικιλότητα είναι άμεσος. Είδη όπως ο μεσοευρωπαϊκός αγριόγαλος, ο αμμώδης τυφλός τυφλοπόντικας και το στικτοκούναβο ενδέχεται να εξαφανιστούν μετά τον πόλεμο. Επηρεάζεται και η θαλάσσια ζωή, με την εμφάνιση αυξημένων θανάτων δελφινιών στις Τουρκικές ακτές.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε., έχει δρομολογήσει συμβουλευτικό πρόγραμμα με στόχο την παροχή βοήθειας σε ουκρανικές πόλεις προκειμένου η ανοικοδόμησή τους να γίνει με γνώμονα τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως δήλωσε και η πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την καταστροφή του πολέμου σε ευκαιρίες για την οικοδόμηση ενός όμορφου και υγιούς μέλλοντος για την Ουκρανία.».

                                           Γεωργία Αρβανίτη

https://www.huffingtonpost.gr/amp/entry/pos-o-polemos-sten-oekrania-epereazei-ten-klimatike-

krise_gr_647f4e7be4b091b09c35259c/

https://odeth.eu/%CE%BF%CE%B9-

%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%

84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-

%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CF%89/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...